http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, după cum titrează ŞTIRIPESURSE.
Şeful Casei Naţionale de Pensii a vorbit la România TV despre inechităţile pe care le va rezolva noua lege a pensiilor, precizând ce pensii vor creşte după recalculare.
„Procesul de evaluare precede recalcularea celor 4.950.000 de dosare aflate în plată în momentul de faţă în sistemul public. Nu vrem să tragem de timp, vrem să recuperăm timpul pierdut. Încercăm să avem un ritm alert şi să ne încadrăm în cele 18 luni. Am început la 1 martie şi în momentul de faţă avem peste 250.000 de dosare evaluate. Prin procesul de evaluare încercăm să digitalizăm toate cele 5 milioane de dosare, astfel încât să avem o bază solidă pentru a putea face recalcularea şi a aplica orice formulă de calcul agreată de noul act normativ. Până în august 2022 încercăm să finalizăm acest proces. În momentul de faţă, la nivelul Casei de Pensii şi la Ministerul Muncii avem un proiect de act normativ în care încercăm să suplimentăm personalul special pentru procesul de evaluare. Vrem să angajăm 1000 de persoane care să facă numai acest proces.”, a precizat Daniel Baciu la România TV. Una din inechităţi se referea la faptul că în cadrul aceluiaşi număr de puncte bazat pe contributivitate există cuantumuri diferite în plată în momentul de faţă.
„Legislaţia de-a lungul timpului s-a modificat. Fiecare lege a avut un mod de calcul diferit. De-a lungul timpului au venit tot felul de factori favorizanţi cu privire la calculul pensiei. Aici mă refer la beneficiarii condiţiilor de muncă. Beneficiind de aceste grupe de muncă, automat le-a crescut punctajul în defavoarea celor care nu au beneficiat de aceste grupe de muncă. Lucrul acesta nu mai poate fi tolerat în continuare. Observăm că în cadrul aceluiaşi număr de puncte există cuantumuri diferite, aceasta fiind una dintre gravele inechităţi. Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici. Încercăm să facem o reaşezare a tuturor pensiilor care vor avea acelaşi principiu ale punctelor realizate. În legislaţiile anterioare erau nişte stagii de cotizare diferenţiate la diferite categorii de pensie. Automat ieşeau cuantumuri diferite. Pensia era considerată ca o măsură socială. Toată lumea spunea că se vor tăia pensiile. Nu este adevărat. Se vor plafona, iar pensiile mici vor creşte. Încercăm să aducem foarte mult principiul contributivităţii. Au fost multe sporuri care făceau parte din salariu, dar nu au fost luate în calcul, cu toate că se plătea contribuţia de asigurări sociale. Vrem să includem aceste sporuri în baza de calcul”, a explicat şeful Casei de Pensii.
Ca orice ziarist care se respectă, aş dori să se limpezească câteva aspecte. Deci: De ce întinde perioada de realizare a acestor lucruri, care au fost greşite poate intenţionat, poate nu, şi de care pensionarii mici şi chiar medii (o pensie de 2.000 de lei cum poate fi definită?) se „bucură” acum?. În cazul în care, indivizii care conduc ţara la ora actuală sunt convinşi că vor mai fi şi peste „n” ani?
Nu cumva chestia e un fel de vrăjeală, de şantaj, de păcăleală, de prosteală, ce s-o mai dăm de după cireş, în virtutea campaniilor electorale viitoare. S-a uitat oare că PNL-iştii, ca să poată pune mâna pe ciolanul gras au promis cerul şi luna, ca până la urmă să se facă că plouă (scuzaţi cacofonia). Şi, de ce, în loc să crească pensiile după cum au promis, au găsit această variantă mincinoasă cu recalcularea? Ideea a fost însuşită de Parlamentul României? Dacă mâine partiduleţul de stânga-dreapta-SEICO, USR-PLUS nu mai vrea să joace şi îşi ia mingea şi pleacă, PNL-iştii ce vor spune? Nu mai putem să facem asta, dar nu-i vina noastră. După cum se întinde perdeaua, s-ar părea că nici în ianuarie 2022, aşa după cum promisese pisicîţu, nu mai rămâne de actualitate. Şi-n aceste condiţii nici chiar proştii-proşti nu vă vor mai crede.

DIP - DIP 14 - mai - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...