logoImpact EST nr. 893 - 28.11.2021

E de mirare cum au fost pe fază – de data asta – autorităţile locale şi au reuşit să prindă ceva din ploaia de bani a comunităţii europene. În oraş şi-n judeţ vor fi puse-n funcţiune reţele wifi, care vor oferi acces public şi gratuit la internet.
Nu doar Galaţiul, ci încă nouă comune din judeţ (Tuluceşti, Pechea, Vânători, Şendreni, Cuza Vodă, Corod, Scânteieşti, Costache Negri şi Slobozia Conachi) apar pe lista câştigătorilor. În primul val al oportunităţilor au depus cereri de finanţare peste 20 de localităţi din judeţul Galaţi.
Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de respectivele localităţi.
224 de localităţi din România au fost declarate câştigătoare ale primului apel de proiecte.
Încă de la sfârşitul lui martie, localităţile din toată Europa se puteau înregistra pe portalul WiFi4UE, în scopul de a obţine finanţare din partea UE pentru instituirea unor puncte de acces public şi gratuit la internet wireless. Primele cereri de proiecte erau lansate la jumătatea lunii mai.
Programul WiFi4EU oferă bonuri în valoare de 15.000 de euro pe care localităţile le pot folosi pentru a institui puncte de acces Wi-Fi în spaţii publice (biblioteci, muzee, parcuri, pieţe publice etc).
Localităţile pot utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieţii publice locale pe care le-au ales în acest sens.
Comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, a explicat că, până în 2020, sunt puse la dispoziţie 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru finanţarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8 .000 de localităţi din toate statele membre, precum şi în Norvegia şi Islanda.

Ce etape au parcurs localităţile beneficiare ale unui bon valoric WiFi4EU?

Etapa de înregistrare: începând cu data de 20 martie 2018, localităţile trebuiau să se înregistreze pe portalul www.WiFi4EU.eu.
Etapa de depunere a cererilor: la mijlocul lunii mai 2018 puteau fi depuse primele cereri de finanţare, localităţile înregistrate putând solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000 de bonuri WIFI4EU (în valoare de 15.000 de euro fiecare). Bonurile valorice au fost distribuite pe baza principiului „primul sosit, primul servit”.
Etapa de atribuire: Comisia a anunţat cele 1.000 de localităţi care vor primi finanţare în prima etapă, asigurând un echilibru geografic. Fiecare ţară participantă va primi cel puţin 15 bonuri valorice.
În următorii doi ani vor mai exista încă patru oportunităţi de depunere a cererilor de finanţare în cadrul WiFi4EU. Reţele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal.
Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public.

Dan Manole 14 - decembrie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...