http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Preşedintele Academiei Române, prof. dr. Ioan Aurel Pop, avertizează că măsuri precum mutarea procesului educaţional în mediul online şi reducerea orelor de studiu la materii importante vor duce la îndobitocirea şi dezumanizarea tinerilor, care vor fi mult mai uşor de manipulat, informează ziarul Naţional. Ministerul Educaţiei lucrează în prezent la revizuirea planului-cadru pentru învăţământul gimnazial, fie prin eliminarea unor materii sau a notării la anumite discipline, fie prin tăierea numărului de ore la Istorie şi Geografie, Limba Modernă, Ştiinţele naturii, potrivit Edupedu.
„Consecinţele vor fi grave. Părerea mea este că ne pripim. Eu, ca istoric, vă spun că omenirea a trecut prin momente de cumpănă mult mai grave decât acestea, cu milioane de morţi, cu chinuri groaznice, războaie, cataclisme, şi din toate a ieşit cu bine. În ultimii 2.500 de ani, de când există educaţie publică, ea s-a făcut faţă în faţă, chiar în vreme de război.
Şcoala făcută la modul clasic este simbol de umanitate şi de normalitate şi eu nu aş pedala aşa de mult pe aspectul catastrofic. Mie nu-mi plac previziunile, pentru că nimeni nu ştie ce ne rezervă viitorul. Decidenţii politici au datoria să disemineze în sufletele oamenilor optimismul, încrederea şi speranţa. Eu, în postura de decident politic, nu mi-aş permite să le spun oamenilor că anul şcolar viitor va fi într-un fel sau altul. Cum să ne imaginăm noi că vom face şcoală la distanţă? Cum să ne imaginăm noi că este corect un masterat făcut online? Să transmiţi acest lucru ca şi cum ar fi ceva normal mi se pare o exagerare şi o lipsă de respect pentru acest popor. Şcoala trebuie făcută faţă în faţă”, a declarat prof. dr. Ioan Aurel Pop pentru Ziarul Naţional.
Preşedintele Academiei Române atrage atenţia că reducerea conţinutului şi a nivelului educaţiei tinerilor poate duce la pierderea capacităţii de a discerne şi de a compara, ceea ce periclitează libertatea de a alege.
„Din păcate, este o tendinţă foarte clară de dezumanizare, de pierdere a esenţei umane. Prin educaţie, oamenii şi popoarele dobândesc cultură. Un popor fără cultură este un popor foarte uşor de manipulat. Îndobitocirea se realizează prin aceste forme, în care oamenii învaţă numai ceea ce li se spune, merg pe minima rezistenţă, nu mai citesc cu ochii şi cu minţile lor, nu mai au puterea să decanteze lucrurile, preiau de-a gata tot ceea ce li se oferă, se gândesc la viaţa simplă pe care o duc, în primul rând la nevoile materiale, şi nu mai au timp pentru minte şi suflet.
Fără cultură generală, dispare şi o capacitate extraordinar de importantă pentru un om, capacitatea de a discerne şi de a compara, care te ajută să iei decizia cea mai bună. Ideea asta de a face totul online ne conduce la un fel de mecanism al gândirii noastre. Generaţiile mai tinere, şi nu este vina lor, nu gândesc decât dacă apasă tastatura. Cuvântul acesta «îndobitocire» este un cuvânt şocant, dar până la urmă exprimă în mare măsură o realitate dureroasă spre care tindem”, a mai afirmat preşedintele Academiei Române.

(R.I.) 7 - august - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...