logoImpact EST nr. 853 - 20.01.2021

O delegaţie a Universităţii Umaniste de Stat din Ismail – Ucraina, în frunte cu rectorul Iaroslav Kiciuk, a fost prezentă la un program de deschidere a sezonului 2017 a colaborărilor profesionale dintre universitarii din Galaţi şi Ismail. Alături de vice-rectorii Lilia Fedorivna Ţiganenko şi Natalia Kolţun, din delegaţie au mai făcut parte încă cinci cadre universitare, printre care şi coordonatorul Centrului de Informare al României de la Ismail, Natalia Ursu.
Universitatea Umanistă din Ismail cooperează pe multiple planuri academice cu Universitatea „Dunărea de Jos”, mai ales prin Catedra de limba română şi prin Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie.
Rectorul Universităţii Umaniste din Ismail, Iaroslav Kiciuk, a declarat magazinului cultural-informativ „Bugeac” că prin această revenire la Galaţi deschide larg porţile universitare ale Bugeacului către România europeană. „Avem o strategie de colaborare, o perspectivă, o apropiere europeană cu Galaţii”, spune rectorul Iaroslav Kiciuk. „Suntem a treia oară în vizită la Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi, în fruntea unei delegaţii de 10 profesori de istorie şi membri ai conducerii Universităţii Umaniste din Ismail. Marcăm prin aceste proiecte de colaborare universitară o altă viziune privind cooperarea dintre cele două ţări şi zone de vecinătate. Zona de sud a Ucrainei din regiunea Odesa este o zonă multiculturală, şi tocmai prin aceasta, este foarte interesantă, iar Universitatea Umanistă din Ismail este unica universitate de stat din zona de sud a Ucrainei – deci poate fi nu numai o instituţie de educaţie, dar şi de promovare a culturii minorităţilor din zona dată”.
Iaroslav Kiciuk a amintit că vizita sa la Galaţi continuă dialogul universitar început în 2016, prin continuarea unui etape din programul destinat profesorilor de limbă română din Ucraina de Sud. A fost o conferinţă ştiinţifică, centrată pe probleme de istorie comună, pe dialogul cultural româno-ucrainean, dar şi pentru pregătirea unei  dezbateri în luna mai 2017, când Universitatea din Ismail este invitată la Universitatea din Galaţi, la o altă conferinţă ştiinţifică. Au fost enunţate idei de proiecte, ce vor fi realizate în comun de cercetătorii din cele două centre universitare.
Vizita academică din Ucraina a inclus o primire a delegaţiei universitare ucrainene la Eparhia Dunării de Jos. Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Dr. Casian al Dunării de Jos a primit la reşedinţa arhiepiscopală delegaţia Universităţii Umaniste de Stat din Ismail. În cadrul întrunirii au fost prezentate aspecte ale cooperării spiritual-culturale dintre români şi ucraineni, de-a lungul timpului, scoţându-se în relief contribuţiile majore ale Sfântului Mitropolit Petru Movilă, Sfântului Paisie Velicikovschi de la Neamţ şi ale Episcopului Melchisedec Ştefănescu. Pe linia acestor mărturii s-a accentuat importanţa continuării cooperării academice, în lumina aşteptărilor cadrelor didactice şi ale tinerilor studenţi din ambele ţări, pe temeiul valorilor creştine.
La încheierea vizitei, delegaţia Universităţii Umaniste din Ismail a vizitat expoziţia „Comorile Peleşului”, o expoziţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, unde au admirat piese de excepţie aparţinând Familiei Regale din România, de la Carol I la Mihai I, exponate ce fac parte din Colecţia de artă decorativă a Castelului Peleş.

Silviu VASILACHE 12 - mai - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...