logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

Pe strada Mihai Bravu, vizavi de parizianul Restaurant Royal, adică în diagonală cu Biblioteca „V.A. Urechia”, se află o clădire, cândva superbă şi frumoasă, acum fiind doar o ruină hâdă, gata să se prăbuşească, cu geamurile sparte, de parcă ar fi găvane de om orb, pe care o sluţesc şi mai rău, pe timp de frig, aurolacii.
Aflaţi sub influenţa drogului din tinerul vopselei de bronz pe care îl inhalează din pungi de plastic, aceştia umblă pe cornişa de la etajul unu al clădirii, trecând de la o fereastră la alta, expunându-se unor accidentări mortale.
Asta m-a determinat să contactez un reprezentant al Bisericii Romano-Catolice din Galaţi.
Iată ce a ieşit…

Clădirea este fosta şcoală, edificată în 1867

Luni, 5 noiembrie 2018, la ora 9.00, aşa cum stabilisem din 31 octombrie, am avut o întrevedere cu parohul Bisericii Romano-Catolice, părintele-profesor Cristian Dumea.
Dialogul a fost unul sub liniştea sfântului Anton de Padova, a cărui statuie străjuieşte intrarea din stânga bisericii.
Clădirea ruinată, începe părintele Cristian şirul discuţiei, a fost vechea şcoală italiană, edificată la 1867 de către parohul italian al bisericii Daniele Pietrobono. În acei ani, comunitatea italiană era una numeroasă, formată din pietrari aduşi din nordul Italiei de către domnitorul Sturza, pentru construirea portului şi a docurilor.
Acum, parohia mai are doar 1.100 de suflete botezate în cultul romano-catolic, dar nu toţi locuiesc în Galaţi. Noi avem doar două persoane salariate de la bugetul de stat, dintre cei patru preoţi şi un clopotar: preotul paroh şi preotul vicar.
Am început reparaţia bisericii cu donaţii de la enoriaşi. Am înlocuit şarpanta şi acoperişul din tablă zincată, am făcut interiorul, dar mai avem multe de făcut.
Primăria ne alocă anual, pentru întreţinerea clădirilor, 20.000 de lei.

Deviz de aproape 100.000 de euro

Pentru terminarea lucrărilor la biserică, exteriorul şi pavajele din jurul clădirii avem un deviz de lucrări care se duce spre 100.000 de euro. Pentru asta am făcut o solicitare la Secretariatul de Stat pentru Culte, şi sperăm să obţinem fondurile necesare, întrucât clădirea bisericii este declarată monument istoric. Ea a fost terminată şi inaugurată de 1844, dar prima biserică romano-catolică a fost construită pe la 1600 în portul vechi.

Primii la care se opresc săracii din gară, suntem noi

Pentru consolidarea şi refacerea clădirii din Mihai Bravu am scris un proiect pentru finanţare de la Uniunea Europeană. Acolo vrem să facem un centru social pentru îngrijirea bătrânilor şi bolnavilor. Ideea ne-a venit tot de la oamenii săraci care vin în Galaţi cu trenul sau cu autobuzele.
Din gară şi din autogară, când vin spre oraş, noi suntem primii la care vin şi cer ceva de mâncare şi apă… Aşa că acum vrem să facem bine în mod organizat şi inteligent.
Sperăm ca până la finele acestui an să iasă şi aprobarea pentru accesarea fondurilor europene, căci autorizaţie de construire avem. Noi nu trebuie să uităm că biserica noastră este „talpa”, este ultima parohie din Moldova, care aparţine de Dieceza Iaşi, iar Brăila e prima care ţine de Arhidieceza Bucureşti.

Cristian Dumea, preot paroh, profesor universitar şi …organist

Tânărul preot paroh Cristian Dumea s-a născut în comuna Săbăoani, judeţul Neamţ, dintr-o familie cu cinci copii. Tot aici s-a născut şi Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice din România, Ioan Robu. După absolvirea Liceului Franciscan din Roman, a fost trimis la studii în străinătate unde, între 1996 şi 1999 a absolvit Facultatea de Filosofie din Bologna, apoi Facultatea de Teologie din Assisi, centrul Ordinului Franciscan, întemeiat de către Sfântul Francisc de Assisi. După teologia făcută între 1999 şi 2002, şi-a urmat pasiunea pentru muzică, aşa că între 2002 şi 2008 a studiat la Conservatorul de Muzică Sacră de la Vatican, instrumentul care l-a consacrat fiind orga.

Orga a fost donată de tatăl lui Vasile Alecsandri

În Galaţi există doar două orgi: cea din Biserica Romano-Catolică şi o alta la fostul Consulat al Portugaliei, devenită Casa „Macri”, unde a funcţionat şi Colegiul Medicilor. Dar singura orgă funcţională este cea la care cântă dumnezeieşte preotul paroh Cristian Dumea. Se poate cânta doar de la Bach înapoi în timp, orga nefiind una prea performantă, ea fiind donată de tatăl lui Vasile Alecsandri!
La conservatorul din Vatican, preotul Dumea şi-a luat şi doctoratul în muzică sacră. A urmat un doctorat şi la conservatorul „George Enescu” din Iaşi, părintele fiind primul absolvent prin COTUTELĂ internaţională între cele două instituţii.
Pe lângă parohie, preotul Cristian DUMEA predă muzica la Facultatea de Arte din Galaţi, având statut de profesor universitar asociat, adică plătit cu ora…
Asta a fost, dar va mai fi!

Gelu CIORICI 9 - noiembrie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...