logoImpact EST nr. 889 - 17.10.2021

Luni, 5 noiembrie 2018, a fost ziua care a deschis evenimentele culturale care vor marca 128 de ani de la înfiinţarea celebrei Biblioteci Judeţene „V.A. Urechia”. Totul a început printr-o donaţie a 5.888 de volume, făcută de ilustrul nostru înaintaş, atât în cultură cât şi în politică. Nu ca acum, după 1990, sau ca mai din urmă, după 1947.
Biblioteca s-a tot mutat de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” în Palatul Cultural (acum Teatrul Dramatic „Fani Tardini”), apoi în Palatul de Justiţie, unde este acum sediul central al Universităţii „Dunărea de Jos”, apoi în Casa Corpului Didactic, până a poposit în actualul sediu din Mihai Bravu, a citit directorul Ilie Zanfir din darea de SAMĂ.
Sigur că nu se putea fără o perlă spartă cu ciocanul, că doară eram în templul cărţii şi al culturii. Deci zice I.Z. că „actul a fost semnat de EL ÎNSĂŞI”!
Dar, nu-i bai, că doar citise (vorbise), grav e că din ce scrisese!
În 1953 biblioteca s-a clasat pe locul 1 în ţară, iar la această oră are 925.000 de volume.
Acum, BVA are zeci de filiale în oraş, în judeţ şi în Basarabia. Din nefericire nu mai avem oameni de statura şi statutul lui V.A. Urechia, aşa că totul este subfinanţat.
Iată un exemplu: University College London are în campus o uriaşă bibliotecă centrală (cât o catedrală catolică), plus altele 16 mai mici. De asemenea, are în acestea peste 1,1 milioane de volume, este abonată la 35.000 de reviste, atât în format tipărit, cât şi în format electronic, şi funcţionează 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7.
Dar dacă de pe la 1890 şi până în zilele noastre aveam în oraşul acesta câte un VA Urechia la fiecare generaţie? Sau am avut şi n-am ştiut, ori n-am vrut să ştim.
Felicitări tuturor salariaţilor care trudesc în acest templu al CULTURII!

Gelu CIORICI 9 - noiembrie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg