http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 984 - 25.06.2024

Balada splendorii
trezeşte zborul
ce L-ai pus
în ou
gânditul ou
al sufletului
norul
şi iată
cerul mic
şi cum
mă-nchide
abia aud
cum
Pasăre
mă chemi
deasupra apelor
acolo
îmi deschide!
îmi spui
ce nu văd
ce-i dincolo
de gânduri
în splendoare
şi te-nduri
şi-ncepe frumuseţea
şi ne doare
“poet creştin, născut la Targu-Jiu, în data de 22 iulie 1945. Îşi petrece copilăria şi adolescenţa la Piteşti. Vădeşte o inteligenţă precoce şi abilităţi artistice neobişnuite în literatură şi pictură. În 1968 îşi încheie studiile universitare la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucuresti. Aparţine acelui tip de homo universalis, cu o erudiţie temeinică şi neobişnuit de ramificată: matematici superioare, fizică atomică, chimie, anatomie, filozofie, istoria artei, literatură.
În liceu şi în facultate a trecut printr-o perioadă de răzvrătire, a contestat credinţa creştin-ortodoxă şi a „rătăcit” pe tărâmul filosofiei şi al religiilor orientale, ajungând totodată să trăiască o viaţă foarte dezordonată, sau, mai bine zis, decăzută. Experienta acestor ani de cautari dramatice este concentrata poetic in primul volum de versuri, Entropia (1970), care se bucura de o buna primire la noi si in strainatate. Cartea este un delir al deznadejdii.
În 1973 are un vis minunat care îl întoarce la Dumnezeu. Întâlnirea cu Hristos îi schimbă ireversibil existenţa. Părintele Dumitru Stăniloae, teologul iubirii dumnezeieşti, care a înţeles ca nimeni altul opera acestui poet al dragostei de Dumnezeu, considera convertirea lui Daniel Turcea o adevarată minune pe drumul Damascului. Mult timp poetul nu a mai putut scrie nimic. După o căutare îndelungă şi stăruitoare el găseşte în Părintele Arsenie Papacioc duhovnicul potrivit pentru căutările sale spirituale. De acum viaţa îi va fi o continuă înaintare în unirea cu Hristos.”
(din edituradoxologia.ro)
*
“tot ce atingi e din cuvinte”
Daniel Turcea

Lucia Botezatu 30 - mai - 2024

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

#HaiRomania

Acum două săptămâni, după 0-0 cu Liechtenstein, se punea problema ...

LA GALERIILE DE ART

Salonul de vară al artiștilor plastici gălățeni Preponderența figurii umane Așteptat cu ...

Hai, România!

1. "Ne-au luat băieții prin surprindere, știți", îmi aruncă în ...

Info - ecran pentru

Primăria municipiului Galați informează că meciurile naționalei de fotbal a ...