logoImpact EST nr. 887 - 25.09.2021

Până în anul 2000, când BANCOREX s-a prăbuşit sub devalizarea politicienilor miliţienilor, securiştilor şi afişelor electorale ale PDSR, SIDEX Galaţi a contractat credite, numai de la această bancă, în valoare de 17 milioane de dolari SUA.

Intrat în linia dreaptă a cosmetizării pentru privatizare, încă din anul 2000, Guvernul a decis că această datorie să fie preluată de către AVAB. O altă povară luată din cârca viitorului cumpărător al SIDEX (LNM ISPAT) a fost transferată în cea a contribuabilului român şi însumează, atenţie, 760 milioane de dolari SUA. Această cifră uluitoare reprezintă doar datoriile SIDEX către bugetul de stat, în care sunt incluse şi majorările. De asemenea, pentru creditele în valută contractate de SIDEX şi garantate de statul român, Ministerul Finanţelor a rambursat până acum, tot din bani publici, 12.173.235,74 USD, sumă cu care ministerul este înregistrat în contabilitatea Combinatului ca şi creditor. Una peste alta, în cocoaşa contribuabilului român, numai pe filiera SIDEX, s-au adunat datorii de peste 789.000.000 de dolari SUA! Asta în timp ce, conform aceloraşi rapoarte prezentate în AGA din martie 2001, căpuşele, alintate în rapoarte ”Clienţi incerţi”, datorau Combinatului suma de 234 miliarde de lei. Cu asemenea cretinisme politice, pedeseriştii puteau bate palma privatizării SIDEX şi cu firma „Iepuraşul” SRL, căci chiar dacă nu are de unde, blândul şi neinformatul cetăţean român plăteşte.

 

Patrimoniul şi investiţiile Sidex din afara Combinatului revin ISPAT-ului ca bomboana de pe colivă

 

Privatizarea Combinatului Siderurgic putea fi o treabă excelentă chiar dacă se făcea pe un dolar. Dar, cu o condiţie: ISPAT să fi achitat obligaţiile SIDEX către buget şi bănci, nu să fie aruncată suma de 789 milioane de dolari în cârca împovărată a contribuabilului român. După definitivarea contractului (la jumătatea lunii septembrie) dintre APAPS şi ISPAT ar însemna ceva dacă noul proprietar îşi va achita obligaţiile curente către bugetul local şi central. Oricum ar fi, privatizarea era necesară ca aerul pentru SIDEX, dar, pe lângă Combinat, pedesereul n-a observat că a vândut un patrimoniu uriaş din exteriorul SIDEX cât şi acţiunile şi investiţiile care s-au făcut din banii Combinatului în diverse obiective şi societăţi comerciale. Aceasta este delicata temă pe care guvernanţii evită să o prezinte în faţa Parlamentului şi a naţiunii.

 

În martie 2001 Sidex şi-a majorat capitalul social cu 10,5 miliarde de lei

 

Prin reevaluarea terenurilor care sunt proprietatea SIDEX şi pe care sunt amplasate obiectivele acestuia, capitalul social al Combinatului s-a majorat cu 10,5 miliarde de lei. Astfel, structura acţionariatului a devenit următoarea: APAPS-74,328%

SIF 2 Moldova – 20,960

  • alţi acţionari (printre care şi cuponarii) – 3,990%
  • SIF Oltenia – 0,722%

Dacă APAPS şi-a vândut pachetul majoritat de 74,328% cu 50 milioane de dolari, iar în contractul de privatizare ISPAT are obligaţia de a investi 450 milioane de dolari în următorii zece ani, înseamnă că era convenabil să vindem doar caietul de sarcini pe care Grupul LNM-ISPAT (singurul ofertant) a dat 47 milioane de dolari.

O altă ofertă prezentată de Concernul germano-francezo-turc Usinor Sacilor avea în vedere doar preluarea managementului SIDEX şi ne-ar fi costat, anual, 15 milioane de dolari. Dacă acest manageriat s-ar fi dovedit performant, iar SIDEX şi-ar fi putut plăti datoriile la buget, bănci şi terţi şi ar fi încasat şi cele 234 miliarde de lei datorate de firmele căpuşă la finele anului 2000, am fi putut vinde Combinatul la valoarea lui reală. Aşa, n-am făcut decât să creăm pe banii publici imagine externă pedeserului şi cabinetului NĂSTASE.

 

Imobilizări financiare ale Sidex la finele anului 2000: 35 miliarde de lei

 

În raportul către AGA din martie 2001, rezultă următoarele imobilizări financiare în firme la care SIDEX este acţionar:

  1. SIDEX Trading este casa de comerţ exterior a Combinatului, prin care se derulează o parte importantă din exportul de laminate şi importul de materii prime. Aici, SIDEX deţine sută la sută din acţiuni, iar profitul firmei SIDEX Trading se ridică la circa 10 milioane de dolari pe an. Imobilizările financiare erau, la perioada amintită, de 1.718 milioane de lei.
  2. SIDEX Internaţional plc Londra – este cea de-a doua casă de comerţ exterior a Combinatului la care acesta deţine 40% din acţiuni, iar iranienii de la Grupul BALLI deţin 60%. Afacerile SIDEX cu Grupul BALLI au fost privilegiate, în sensul că importurile Combinatului numai prin BALLI și nu prin alte case de comerţ, mai ales cât la conducerea colosului s-a aflat SIDERMAN, format din şase fruntaşi ai pedesereului gălăţean. Imobilizările financiare în această asociere erau de doar 772 milioane de lei.
  3. SIDEX Monolitique Galaţi în această asociere cu parteneri francezi, Combinatul produce şi comercializează produse refractare pentru industria metalurgică. SIDEX deţine 80% din acţiuni şi avea imobilizaţi 23.231 milioane de lei.
  4. TV Galaţi în acest post de televiziune locală, activ doar în campaniile electorale, în rest retransmiţând programele ANTENEI 1 a lui Dan VOICULESCU, SIDEX deţine 18% din acţiuni şi avea imobilizaţi 180 milioane de lei.
  5. MIN-ESC Mahmudia – iniţial, SIDEX a deţinut aici 6,89% din acţiunile minei de calcar din judeţul Tulcea. Din dividendele cuvenite Combinatului între anii 1995-2000, firma amintită a plătit pe acţiunile MIN-EST 3.217 miliarde de lei, în decembrie 2000, diferenţa fiind achitată în 2001. Imobilizările de aici sunt în valoare de 9.124 milioane de lei.

 

Castele, vile, cabane, Beverly Hils-uri, hoteluri şi baze sportive

 

În anul 2000, SIDEX a despărţit de activitatea de producţie câteva activităţi-anexe, materializate în societăţi comerciale la care acţionar unic este tot Combinatul.

Astfel, s-au creat ALIMSERV (restaurante, cantine, chioşcuri alimentare pe care încă le exploatează diverşi acoliţi ai pedesere), DUNASI (hoteluri, vile, castele, spaţii verzi), SEREDILE (produce mobilier şi exploatează sera din Combinat) şi SALVOSID (asigură paza şi stingerea incendiilor în Combinat). Patrimoniul uriaş al acestora este compus din blocuri de locuinţe, Hotelul din Piaţa Centrală, Clubul SIDEX, Hotel şi Restaurantul în Pădurea Gârboavele, castelul lui Costache Conachi de la Ţigăneşti şi impresionatul Beverly Hils de pe malul Dunării, înţesat de hoteluri, vile, restaurante, săli de recreere şi piscină olimpică.

Ultima mare amenajare este Baza Sportivă din Valea Cartierului Ţiglina 1, compusă din două stadioane amenajate cu tribune şi o ultramodernă sală de sport, amenajări în care, în ultimii doi ani, SIDEX a băgat două-trei milioane de dolari.

Numai în sonorizarea sălii de sport s-au băgat între 2,5 şi 4 miliarde de lei când în realitate, costurile unei asemenea operaţiuni s-ar fi ridicat la un miliard de lei.

Pe lângă acestea, trebuie amintit stadionul şi amenajările de la Clubul Sportiv şi echipa de fotbal. Nu este de neglijat nici clădirea la de Priza de Apă a Dunării priză de unde prin uzinele 1 şi 2 se face alimentarea cu apă a oraşului Galaţi.

 

Alţi pui pe care ISPAT îi cumpără fără ca guvernul să-şi dea seama

 

Pe lângă obiectivele amintite, care vor intra în proprietatea ISPAT, mai putem menţiona cele 30-40 de locomotive a câte un miliard de lei bucata, cele 400-500 de vagoane, barjele şi împingătoarele, investiţiile uriaşe din terminalul de minereu şi laminate CONVEX din Portul Constanţa, precum şi investiţiile de 50-70 milioane de dolari care s-au făcut în ultimii doi ani pentru retehnologizarea liniei de zincare, realizată împreună cu o firmă americană. La aceasta mai putem adăuga recenta retehnologizare de la Laminorul de Tablă Groasă numărul 2 cât şi ultraamenajările de ultimă oră făcute în Turnul de Comandă şi în ultraluxosul Centru de Calcul.

Aşadar, oricine poate observa că bomboana de pe coliva oferită concernului anglo indian LNM ISPAT este mai mare decât însăşi coliva.

(Apărut în Impact est nr. 21 din 21-27 august 2001)

Gelu CIORICI 20 - octombrie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

16 universităţi di

În total, România este prezentă cu 16 universităţi în topul ...

Întreruperile de en

Ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi ...

Incidenţa judeţul

INCIDENTA JUDETUL GALATI 23.09.2021

COMENTARIU Marius Op

PNL-ul i-a deziluzionat, rînd pe rînd, pe mulţi. Personal, mi-am ...