logoImpact EST nr. 899 - 22.01.2022

Dan Barna, copreşedintele USR PLUS, a deschis dezbaterea despre noul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) elaborat sub coordonarea ministrului Cristian Ghinea, spunând că Bruxelles-ul a respins unele proiecte propuse de România, precum irigaţiile. Potrivit informaţiilor Ecomedia.ro , Comisia Europeană ar fi obiectat puternic în discuţii şi faţă de Fondul de rezilienţă pentru localităţi, una dintre componentele PNRR dedicate primarilor, dar şi faţă de alte considerente nepotrivite cu acest mecanism de redresare.
Comisia Europeană a motivat respingerea celor două componente prin faptul că ele nu sunt însoţite de reforme, aşa cum cere cadrul legal european ce guvernează Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (MRR), noul instrument financiar creat de UE pentru revenirea economică post-pandemie.
UE a condiţionat aprobarea proiectelor din PNRR de realizarea unor reforme în respectivele domenii. Or, în cazul irigaţiilor, Comisia Europeană a constatat că proiectele se bazează pe o tehnologie depăşită, bazată pe un consum intensiv de energie. Comisia a avut aceeaşi obiecţie şi faţă de Fondul de rezilienţă , un program de 4 miliarde de euro, prin care guvernul voia să pună fonduri la dispoziţia primarilor de oraşe şi comune pentru reducerea dispariţiilor teritoriale, tranziţia verde şi digitalizare.
Şi pe subiectul marilor proiecte de infrastructură rutieră există diferenţe de poziţie, după cum a declarat ministrul Cristian Ghinea.
„Am declarat chiar de la preluarea mandatului că România este o ţară care propune o alocare excepţional de mare pentru transporturi, şi mai ales pentru cel rutier. Nu există nici o altă ţară care propune la asemenea nivel. Comisia crede că este o alocare prea mare. Noi ne menţinem punctul de vedere că este o alocare necesară, chiar dacă este foarte mare, necesară pentru români, pentru a încheia inelul de autostrăzi, pentru a demara A7 către Moldova şi, posibil, şi A8, legătura între Moldova şi Transilvania. Aici este un moment de negociere”, a spus Ghinea la Digi24.
Comisia Europeană a evaluat negativ şi în iarnă mai multe proiecte din prima versiune de PNRR propusă de România în mandatul guvernului Orban, arătând şi atunci că lipsesc reformele. Important de notat că executivul european nu a respins PNRR, ci a dat un prim răspuns în negocierile tehnice. România nu a trimis la Comisia Europeană versiunea finală a PNRR, dat fiind că termenul-limită pentru trimiterea documentului este 30 aprilie. De altfel, până astăzi o singură ţară a trimis propriul program, e vorba de Portugalia. Până la 30 aprilie, statele pot transmite Comisiei Europene proiecte intermediare, pe baza cărora au loc discuţii la nivel tehnic.
După 1 mai, Comisia Europeană va începe evaluarea propriu-zisă a planurilor trimise de statele membre. Până la finalul lunii iunie, Comisia Europeană discută formal cu statele membre fiecare plan în parte. Ulterior, Comisia va propune Consiliului UE o recomandare de aprobare sau de respingere a planurilor individuale ale ţărilor membre UE. Consiliul UE, format din reprezentanţii statelor membre, va vota apoi prin majoritate calificată fiecare plan în parte, procesul urmând a se finaliza cel mai devreme în septembrie 2021, potrivit calendarului propus de Comisia Europeană.
România este unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestui mecanism de redresare de la nivelul UE, primind o alocare granturi nerambursabile şi împrumuturi în valoare totală de 29,2 miliarde euro. (Nu 80? Parcă aşa spunea domnul preşedinte Iohannisbach?!).
Banii pot fi obţinuţi doar dacă proiectele acceptate de Comisia Europeană sunt terminate până la finalul anului 2026. PNRR este gestionat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care a strâns contribuţii de la toate ministerele, dar şi de la administraţia locală.

DIP-DIP Sursa ecomedia.ro 24 - iunie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...