logoImpact EST nr. 898 - 16.01.2022

Iată un model de senator! Din păcate, e de Iaşi, nu de Galaţi! Şi el nu este doar un model de mare scriitor, ci şi un exemplu de politician, nu politruc. Da, Dan Lungu a devenit celebru în ţară şi în lume, mai ales după apariţia romanului „Sunt o babă comunistă”, roman după care regizorul Stere Gulea a făcut şi un film omonim.
Aşadar, senatorul USR Dan Lungu a ales să prezinte electoratului raportul său de activitate parlamentară, adus la zi, la finalul acestei sesiuni. El arată în raport obiectivele pe care şi le-a asumat, care au fost punctual iniţiativele sale legislative semnate (asumate), interpelările şi întrebările adresate miniştrilor, programele şi proiectele derulate.
Prin acest demers publicistic intenţionăm să-i zgâlţâim din inerţie şi plictis pe parlamentarii gălăţeni.
Desigur, fiecare dintre ei are o profesie. Ei, din zona lor de competenţă să ne vorbească ei în rapoartele lor de activitate în primii trei ani de mandat. Căci nu le cerem, neapărat, proiecte culturale, cum a făcut scriitorul în raportul său. Dar, desigur, toţi parlamentarii gălăţeni sunt şi cititori. Deci, e loc şi de modelul „Dan Lungu”.
Printre ei avem ingineri şi economişti. Adică fix unde stă Galaţiul mai prost decât în CULTURĂ: la proiecte de dezvoltare dublate de argumente economice şi de identificare a surselor financiare.
Promitem să publicăm în Impact-est această minimă obligaţie faţă de electorat, rezultată din rapoartele parlamentarilor gălăţeni. Pe scurt în ediţia tipărită, iar în cea on line, promitem publicarea integrală a acestor sinteze a activităţii parlamentarilor, de la început de mandat, la zi. (R.I.)

Senatorul USR Dan Lungu, la raport

În plan local, Senatorul USR arată cum activitatea sa în circumscripție a luat forma întâlnirilor cu cetățenii, inițiativelor de responsabilizare socială, consolidării relațiilor cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale și programelor derulate. Celor două programe ale cabinetului parlamentar, „Până hăt de carte!” și „Ieșeni, împreună facem legea”, desfășurate în timpul sesiunii parlamentare, li s-a alăturat, pe data de 22 martie 2019, și un al treilea, numit „Adoptă o bibliotecă!”. Acesta din urmă este un program complementar celui strângerii de donații de cărți și este menit să ajute tot bibliotecile de la sate, însă de data aceasta el își propune să colecteze și distribuie donații recurente de calculatoare și laptopuri, mobilier, jocuri educative, birotică și papetărie.

Tot pentru revitalizarea culturii în mediul rural a continuat și desfășurarea proiectului „Până hăt de carte!”, care a ajuns în prezent la un total de 22 de mobilități. În prima jumătate a anului 2019, echipa proiectului a ajuns în localitățile Bârnova, Hârlău, Tomești, Belcești, Valea Lupului și Ciurea, iar numărul de cărți donate până acum, de la lansarea programului, însumează aproximativ 8.000 de volume.

Demersurile Senatorului Dan Lungu au fost unele insistente și în ceea ce privește patrimoniul local și național. Prin urmare, acesta a trimis multiple semnale de alarmă către instituțiile responsabile – adrese către Direcțiile de Cultură județene, întrebări și interpelări adresate ministrul Culturii și Identității Naționale, sau solicitări pentru informații de interes public, în baza legii 544/2001, pentru obținerea diverselor informații ajutătoare. Pe lista monumentelor aflate în stare de degradare și lăsate în paragină de autorități Senatorul USR a mai adăugat în ultimele luni  Casa Scriitorilor din localitatea Valea Vinului, casa scriitorului și fostului primar al Iașului, Costache Negruzzi sau galeriile subterane din Municipiul Pașcani.

Acestor demersuri constante care au în vizor monumentele de patrimoniu, li s-au adăugat în timpul sesiunii parlamentare și unele culturale de interes național, precum numeroasele semnale privind criza finanțării instituțiilor culturale din România, problemele financiare întâmpinate de AFCN în cea de-a doua sesiune de finanțare, demersurile constante de transparentizare a banilor publici în cultură sau intervențiile repetate cu privire la plata manualelor școlare pline de greșeli.

Totodată, acesta s-a implicat și în clarificarea unor subiecte de interes local pentru comunitatea ieșeană și a făcut demersuri pentru o comunicare cât mai eficientă a unor informații de interes public. Aici se înscriu monitorizarea fondurilor europene investite în proiecte la nivel local, atragerea atenției asupra gravei insuficiențe a medicilor de familie și a cabinetelor medicale din satele județului Iași, semnalizarea în mod repetat a dezastrului provocat de gunoaiele necolectate din orașul Hîrlău sau identificarea motivelor care au cauzat diferențele dintre prețurile facturilor la gaze din municipiul Iași, în funcție de domiciliu cetățenilor și de distribuitorii la care aceștia sunt abonați.

Raportul complet poate fi consultat accesând următorul link: http://senatordanlungu.ro/raport-de-activitate-anual/

(R.I.) 19 - iulie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Cei mai vizibili min

Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate în decembrie, ...

Vestea bună: COVID-

Niciodată, de la criza rachetelor din Cuba, umbra unui război ...

Controale operative

Urmare a perioadei de contractare din luna iulie a anului ...

Galgros SA Galaţi,

Firma Galgros SA Galaţi este cunoscută ca fiind locul în ...