logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

Din 1990 şi până în prezent, în România s-a înjumătăţit populaţia cu vârsta cuprinsă între 0 şi 4 ani, conform unui raport special publicat de Curtea de Conturi. Despre tragedia demografică a ţării noastre se vorbeşte foarte puţin sau deloc, dar efectele pe termen lung ne vor condamna la un eşec al statului român în lipsa unor măsuri eficiente care să fie implementate cât mai urgent. Dincolo de datele demografice, şcoala românească se confruntă şi ea cu o problemă uriaşă: are tot mai mari dificultăţi în a-i ţine pe elevi la studii. În 2016, arată acelaşi raport, peste 260.000 de copii între 3 şi 18 ani nu erau cuprinşi în nicio structură de şcolarizare.
Privind cifrele, putem constata că asistăm la un dezastru anunţat şi, având în vedere priorităţile actualilor guvernanţi, premeditat. La Ministerul Educaţiei avem un ministru aflat la al „n”-lea mandat, care a dovedit până acum doar capacitatea de a răscoli inutil sistemul şi a implementa reforme care sunt uitate de a doua zi după ce mai pleacă o dată din funcţie.
Sub privirile noastre, România se mută în afara graniţelor, iar cetăţenii aleg să facă şi să îşi crească copiii în Occident. În ţară, sărăcia lucie din prea multe zone rurale şi periurbane, combinată cu un sistem prea restrâns de grădiniţe, şcoli şi licee în mediul rural şi cu subfinanţarea cronică a educaţiei, generează o altă tragedie: copiii abandonează şcoala sau îngroaşă rândurile noii maladii contemporane, analfabetismul funcţional.
Criza forţei de muncă, educaţia precară care condamnă întotdeauna doar la sărăcie, lipsa de resurse alocate pentru viitorul unei naţiuni conduc împreună la imaginea unui dezastru naţional. Într-o ţară care trăieşte la intensitate doar gloria din prime time de la televiziunile de casă ale propagandei, nimic din ceea ce scapă clipei nu pare să fie important.
La televizor politicienii puterii se plâng că România a ajuns colonie, dar numărul românilor plecaţi în străinătate pentru a-şi găsi un viitor şi natalitatea în creştere în Diaspora conturează tabloul unui refugiu forţat al unei naţiuni în afara graniţelor sale. Şi nu i-au alungat nici băncile, nici multinaţionalele, şi nici companiile din telecomunicaţii. Au fost alungaţi de lipsa de speranţă şi de perspectivă în propria ţară.

Prof. univ. dr. Dumitru Oprea, deputat PNL 18 - ianuarie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...