logoImpact EST nr. 880 - 28.07.2021

Asta face Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE şi Preşedinte al Senatului României, postură politică din care este şi numărul doi în stat, în de acum celebrul său discurs, intitulat „România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE”. Da, face o analiză politică critică, acidă, fără să dea şi soluţii, de parcă ar fi un analist politic independent şi nu un jucător politic la cel mai înalt nivel.
Vă reamintesc faptul că între 2008 – 2012, aţi fost premierul României, iar de atunci şi până acum, tot preşedinte al Senatului. Aşa că nu puteţi vorbi cu detaşare despre ce ni s-ar putea întâmpla, ci ca unul implicat, vă rog, şi mai ales critic şi cu domnia-voastră, căci sunteţi parte a PUTERII politice, încă din 1996, fie că aţi fost la guvernare, fie că aţi fost în Opoziţie, până în acel an căutându-vă rostul în liberalism, făcând o fracţiune în PNL, fiind, alături de defunctul (?) Dinu Patriciu, fondatorul PNL-Aripa Tânără. Cum acum aţi rupt tot din PNL, înfiinţând ALDE, rămânând apropiat de pesede (ceea ce nu e mereu de hulit şi de rău) încă din 2010 – 2011, când aţi rupt alianţa DA, aţi debarcat PD de la guvernare şi aţi condus un guvern minoritar cu sprijinul pesede.
Dar, să revenim la discurs, căruia însărcinaţii din ALDE nu i-au pus nici măcar toate virgulele.

Imperativul lui „trebuie să”!

Trebuie SĂ, cine, domnule Tăriceanu, că noi nu suntem la butoanele statului şi Guvernului. Voi trebuie SĂ! Iată exemple ale acestui reflexiv păgubos, care ţine, chipurile, de rol de asumare: „Trebuie SĂ oprim această fractură, SĂ reparăm ce trebuie reparat, SĂ redeschidem dialogul… SĂ restabilim un echilibru”…
Păi cine v-a oprit, domnului CPT? Cine nu v-a lăsat? Nu cred că doar Opoziţia Parlamentară şi Preşedintele României „TREBUIE SĂ”, căci noi nu mergem pe bucăţi la preşedinţia (nu „preşdenţia”, cum tot pronunţaţi pe la TV) rotativă a Consiliului Uniunii Europene, ci mergem ca ţară, ca România. E drept, prin reprezentanţii rezultaţi în urma votului popular.
Dacă noi suntem proşti şi am ales şi proşti, măcar voi, Dumneata, domnule Tăriceanu & Co faceţi Dumnezeului ceva, dacă mai e timp. Mărturisesc faptul că mi-a plăcut discursul, apelul ALDE, dar el nu reuşeşte să depăşească faza lui „să se facă”.
Păi cine „să se?”, când în Ţara asta doar voi, politicienii, nu vă daţi linişte şi aşezare, ceea ce nouă ne crează grave prejudicii psiho-sociale, economice şi de ajungere la NORMALITATE, domnule Tăriceanu. Măcar prin imitaţie deţine NORMALITATEA, căci vedem unde ne-a adus „democraţia originală”.
Aştept, domnule preşedinte al Senatului României, să îmi transmiteţi cu ce veţi pune urgent în locul acestor SĂ SE FACĂ. Adică cine SĂ, da?
Adresa mea de mail este geluce@yahoo.com, pe Facebook, unde sunteţi ţinut mereu prezent, (e firesc, nu aveţi timp!), am cont pe numele meu, Gelu CIORICI şi răspund şi la numărul 0746.119.411. Iar dacă nu consideraţi că e oportun un răspuns public, aveţi la Galaţi, în persoana lui Cristian Dima, un lider ALDE apropiat dumneavoastră, prin care îmi puteţi remite un răspuns.

„România NU este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE

În condiţiile războiului politic total din aceste luni, România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE. Este un avertisment în al doisprezecelea ceas pe care îl adresez cu responsabilitate tuturor oamenilor politici, în special Preşedintelui României şi liderilor partidelor parlamentare din opoziţie. Cine crede că liderii europeni vor fi înţelegători când în an electoral, oamenii politici de la Bucureşti se vor război se înşeală. România deja pierde teren şi va avea enorm de pierdut dacă lucrurile nu se schimbă de urgenţă. Dacă Preşedintele şi partidele de opoziţie vor continua să nege evidenţa protocoalelor nelegale şi abuzurilor şi vor refuza orice dialog pentru ca România să meargă înainte, atunci vom rata o mare şansă pe care o avem de a ne impune vocea la nivelul Uniunii Europene. Vom continua să fim trimişi la colţ de către liderii europeni care înţeleg mult mai bine jocurile politice şi diplomatice şi acţionează în interesul propriilor ţări.

Nimic mai fals. Înainte de toate, faptul că astăzi oficialii europeni încep să admită că în România există o gravă problemă reprezentată de protocoale, faptul că astăzi se vorbeşte despre reglementarea ascultărilor abuzive ale telefoanelor sunt şi rezultatul eforturilor ALDE. Eforturi însă realizate cu pragmatism, consecvenţă, folosind atât armele discursului politic, cât şi pe cele ale diplomaţiei. Trebuie să înţelegem momentul prin care trece România şi de aceea acordul propus de ALDE este extrem de important. Acordul propus de ALDE este unul din ultimele trenuri, dacă nu ultimul în ceea ce priveşte gestionarea cu succes a preşedinţiei Uniunii Europene. Este un apel deschis la responsabilitate. Un apel la asumarea de către clasa politică din România a unor principii fundamentale care să asigure că abuzurile şi practica protocoalelor nelegale nu se vor mai repeta, iar românii îşi vor avea asigurate drepturile şi libertăţile fundamentale. Asumarea acestor principii în locul unor conflicte politice interminabile este necesară pentru a merge înainte. Dacă nu, politicienii se vor război în continuare, iar România va pierde.
Cine crede că bătălia politică s-a oprit la holurile Parlamentului sau la platourile de televiziune se înşeală. De fiecare dată când merg în ţară văd fractura majoră care are loc în societatea românească. Trebuie să oprim această fractură, să reparăm ce trebuie reparat şi să redeschidem dialogul la nivelul întregii societăţi. Nu sunt cuvinte mari, ci sunt realităţi pe care românii le simt pe propria piele. Este un mare semn de întrebare cum am ajuns ca în anul care celebrăm 100 ani de la Unire societatea românească să fie mai dezbinată ca niciodată.

Nu ştiu vreun român care să vrea să aibă telefonul ascultat, care vrea să trăiască în ţara protocoalelor nelegale şi abuzurilor. Principiile pe care ALDE le propune urmăresc să restabilim un echilibru, în care românii indiferent de tabără să recâştige încrederea în Justiţie şi convingerea că aceasta nu este folosită ca instrument de eliminare a adversarilor politici incomozi. Propuneri cum sunt: un ministru de Justiţie expert, fără carnet de partid, concomitent cu restrângerea puterilor Preşedintelui în procedura de numire a procurorilor sunt garanţii privind limitarea implicării factorului politic. Acestea sunt principii fundamentale, de bun-simţ şi importante pentru viitorul României. Sper că se va găsi suficientă înţelepciune pentru a înţelege importanţa acestui moment prin care trecem. Da, vreau o Românie fără abuzuri, fără protocoale, fără intervenţia nedemocratică a serviciilor! Şi sunt convins că acest acord este cea mai bună şansă pentru a atinge acest deziderat.”

„Dragnea: PSD aşteaptă de la Tăriceanu explicaţii pentru afirmaţia că România NU este pregătită să preia şefia Consiliului UE

Eu trebuie să primesc răspuns, şi o să îl primesc, nu eu personal, ci partidul, la afirmaţia care se referă la incapacitatea României de a gestiona preşedinţia Consiliului UE, asta mi se pare o afirmaţie foarte serioasă şi dacă există argumente vreau să le discutăm, dacă nu există trebuie să nu mai folosim această expresie pentru că nu există niciun motiv, Guvernul este pregătit. Cred că e bine să nu ne jucăm cu vorbele. Conflict politic va fi în permanenţă, o societate ideală nu poate exista, asta este o utopie. Să sperăm noi că vom realiza o concordie generală şi toate partidele din România şi deasupra tuturor preşedintele Iohannis vor fi aşa, într-o concordie generală, înseamnă că suntem prea idealişti. Asta ar fi o societate utopică care nu poate exista nicăieri în lume, poate doar în sistemele dictatoriale unde chiar dacă ai o nemulţumire ţi-o spui în baie sau în gând.
Înainte să ne uităm pe principiile unora, principiile noastre, principiile altora, trebuie să vedem dacă ne putem aşeza la aceeaşi masă să avem nişte obiective comune. Acord trimis ca să fie semnat prin poştă nu ştiu dacă are vreun efect.”

Gelu CIORICI 2 - noiembrie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Iluminat public cu s

Primăria municipiului Galați informează că aparate de iluminat stradal echipate ...

Devieri de trafic î

Primăria municipiului Galaţi informează că, în perioada 23 iulie -28 ...

Nouă etapă de dezi

Primăria municipiului Galaţi informează că în perioada 26-29 iulie 2021 ...

Controale la furnizo

comunicat presa

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...