logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

Deputatul PNL Dumitru Oprea îi solicită Ministrului Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, să clarifice introducerea de sintagme-cheie în legile privind salarizarea personalului din învăţământ care pot conduce la discriminarea personalului.
Sindicaliştii din învăţământ au semnalat, din nou, introducerea unor cuvinte „cheie“ în diverse acte normative, care conduc la interpretări subiective şi discriminarea unor categorii de angajaţi.
Astfel, conform Legii 153/2017, salariile din învăţământ ar urma să se majoreze cu 20%, însă numai pentru cei cu „funcţii didactice“, conform prevderilor introduse de Ministerul de Finanţe. Acest lucru ar însemna că atât personalul didactic auxiliar, cât şi cel nedidactic, nu va beneficia de această majorare.
O situaţie similară este şi în Legea 85/2016, unde universitarii au fost excluşi de la plata unor drepturi, ca urmare a strecurării în lege a unor cuvinte şi a interpretării subiective a responsabililor din Ministerul de Finanţe. Astfel, universităţile nu sunt „unităţi de învăţământ“, ci „instituţii de învăţământ“. Efectul acestei expresii este că universitarii nu îşi primesc drepturile câştigate în instanţă, aşa cum se întâmplă la nivel preuniversitar.
În acest context, deputatul PNL Dumitru Oprea consideră că ministrul Eugen Orlando Teodorovici trebuie să explice dacă sintagmele incluse în legi sunt erori materiale sau au fost „strecurate intenţionat pentru a exclude unele categorii de salariaţi de la plata unor drepturi“. De asemenea, parlamentarul ieşean îi solicită ministrului de Finanţe să precizeze cine îşi va asuma răspunderea în condiţiile în care sindicaliştii din învăţământ vor acţiona guvernul în instanţă pentru discriminare şi vor câştiga procesele.

(R.I.) 13 - aprilie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...