logoImpact EST nr. 899 - 21.01.2022

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainian Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja Forumului de Diplomaţie de la Antalya. Cele două părţi au discutat însă şi de problema minorităţii române din Ucraina şi a solicitat Kievului recunoaşterea oficială a inexistenţei „limbii moldoveneşti”, transmite Ştiri.md. Potrivit unui comunicat al MAE miniştrii român şi ucrainian au realizat o evaluare a stadiului implementării aspectelor cuvenite cu prilejul convorbirii telefonice a preşedinţilor României şi Ucrainei din 12 mai 2021, precum şi în urma consultărilor celor doi şefi ai diplomaţiilor din 23 aprilie de la Bucureşti, când ministrul ucrainian a participat împreună cu omologul său georgian la reuniunea extinsă a Trilateralei România-Polonia-Turcia găzduită de ministrul Aurescu. Acesta a pus accent în discuţiile cu omologul ucrainian pe necesitatea identificării cât mai curând de soluţii aparţinând minorităţii române din Ucraina.

Problema minorităţii române, pe agendă. România reiterează solicitarea către Ucraina de a recunoaşte oficial inexistenţa „limbii moldoveneşti”

Ministrul român a subliniat necesitatea reluării activităţii Comisiei mixte interguvernamentale privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a finalizării negocierilor pe marginea Protocolului de cooperare bilaterală româno-ucraineană în domeniul învăţământului.
Omologul ucrainean a confirmat deschiderea părţii ucrainienei pentru finalizarea formalităţilor necesare cât mai curând.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoaşterea identităţii între limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, aceasta să recunoască oficial inexistenţa „limbii moldoveneşti”. Totodată, cei doi miniştri de Externe au discutat despre demersurile aflate în curs, privind extinderea reprezentării consulare în cele două state, prin înfiinţarea unui Birou consular la Ismail, parte a Consulatului General al României la Odessa şi respectiv, a unui Consulat al Ucrainei la Sighetul Marmaţiei. Cu privire la evoluţiile legate de pandemia de COVID-19, ministrul ucrainian a mulţumit pentru ajutorul umanitar acordat de ţara noastră Ucrainei, la 28 mai, constând în echipamente şi materiale medicale în valoare de peste 1,1 milioane de euro, precum şi pentru decizia Guvernului României din 16 iunie 2021 prin care a fost aprobată acordarea unui ajutor umanitar din Rezerva Ministerului Sănătăţii, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, constând în 100.000 doze de vaccin anti COVID-19. Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat „atitudinea reţinută” manifestată de omologul ucrainian privind situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, „de natură să favorizeze diminuarea tensiunilor”.

Ucraina salută sprijinul României pentru aprofundarea cooperării cu NATO

Ministrul ucrainian a subliniat sprijinul României pentru continuarea şi aprofundarea cooperării Ucrainei cu Alianţa Nord-Atlantică, în baza mecanismelor deja stabilite, pornind de la aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei şi, totodată de la angajamentele cuprinzătoare de reformă asumate de statul vecin în acest sens. Ministrul ucrainian de Externe a mulţumit pentru susţinerea constantă de către România a eforturilor sale de integrare euroatlantică. El a mai mulţumit şi pentru invitarea în premieră a Ucrainei, alături de Georgia, la o sesiune a Trilateralei Ministeriale România-Polonia-Turcia, precum şi promovarea unui limbaj ferm pentru susţinerea unor parteneri în Declaraţia Comună a Summit-ului Forumului Bucureşti 9 (10 mai 2021).

DIP - DIP 8 - iulie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...