logoImpact EST nr. 870 - 08.05.2021

Călcaţi pietonii cu încredere, legea vă stimulează! Acesta pare să fie mesajul subliminal transmis de o instanţă de Galaţi în numele Justiţiei de România. În urma accidentului de la faleză din 9 martie 2012, soldat cu moartea violentă şi instantanee a unei femei, care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni, judecătorul de fond a decis ca pedeapsă DOAR 6 luni cu suspendare !? Ne întrebăm cu îngrijorare, în urma unei condamnări suspect de mică, mult diminuată şi chiar nejustificată, dacă se mai poate face dreptate la recurs, şi mai ales, la ce ar trebui să ne aşteptăm ca verdict final al Curţii de apel Galaţi, în condiţiile în care unul dintre judecătorii desemnaţi este un prieten apropiat al avocatului inculpatului?

 

Falsificarea realităţii să fie regula facerii justiţiei în România?

Cităm din memoriul adresat redacţiei de familia femeii care a murit în martie 2012, izbită de o maşină  a unui agent de intervenţie Rosegur, pe trecerea de pietoni de pe Faleză.

Prin intermediul acestei solicitări-memoriu, dorim, în nume personal, dar şi al celorlalţi membri ai familiei, să popularizăm şi să mediatizăm rezultatele din faza de fond a acestui caz, pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra riscurilor minime pe care le implică în momentul de faţă, uciderea din culpă, fără antecedente, dar cu circumstanţe agravante, încurajându-se, în mod indirect, înmulţirea cazurilor asemănătoare, a accidentelor în care încălcarea flagrantă a regulilor de circulaţie produce victime nevinovate şi multă suferinţă familiilor îndoliate.
Dorim să tragem şi un semnal de alarmă asupra neregulilor depistate şi a carenţelor de natură juridică şi procedurală pe care le-am sesizat pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, să denunţăm abuzurile experţilor care sunt infailibili împotriva evidenţelor şi pe care nimeni nu-i poate trage la răspundere, şi mai ales cadrul legislativ prea blând ca pedeapsă, doar şase luni cu suspendare, iar daunele morale au devenit simbolice, mult diminuate şi care nu compensează nici pe departe acestă pierdere tragică şi irecuperabilă.
Opiniei publice i se semnalează la momentul accidentului situaţia şi circumstanţele producerii tragediei cu o indicare preliminară a vinovaţiei uneia din părţi, după care nu se mai ştie de cele mai multe ori nimic, mulţi oameni având senzaţia că inculpatul cu dosar penal va fi închis sau va plăti, el sau asiguratorul, sume imense, ca daune morale.

Nimic din verdictul dat de judecator nu se aplică şi nu corespunde

O pedeapsă foarte mică pe penal, doar cu suspendare, iar daunele morale, la fel de modeste, au exact valoarea ofertei asiguratorului, coincidenţă sau nu, suma totală nedepăşind 10. 000 de euro de persoană. Doar o treime din cheltuielile de judecată au fost aprobate, deşi probate cu acte şi justificate. Din pură coincidenţă, desigur, judecatorul este un fost politist, iar şeful inculpatului de la firma de pază este tot un fost poliţist. Şi exemplele pot continua… Un amănunt de detaliu despre obiectivitate sau contrafacere în acest caz îl avem în fişa evenimentului de la Rosegur. Falsificarea pare să fie regula facerii justiţiei în România- în fişă apare o altă dată, obiectiv şi oră, pentru a fi conexată cu evenimentul. Este fişa care explică de ce apare în proces butonul de panică si alarmă în sistem. Este un  document plasat de avocatul inculpatului (uns cu toate alifiile), în ziua judecării fondului, pe 22 august 2013, şi în josul fişei apare ştampila avocatului, cu semnătura sa şi menţiunea cf. cu originalul. În partea stânga jos apare şi numele lui Onel Ionuţ, ca agent de intervenţie. Care vasăzică, agentul care a omorât o femeie pe trecerea de pietoni lucra ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în acelaşi post, după două luni şi jumătate de la accident. În fişa acestui eveniment apare însoţit de un alt agent, diferit de Vasile Orac, agentul care-l însoţea în dimineaţa tragediei.

O moarte pentru o simulare de exerciţiu de alarmare?

  În dosarul de urmarire penală, f. 38, gasim Raport activitate echipaj. Data corectă – 09 03 2012, ora 09,31 şi doar ceea ce a transmis Dispeceratul Galati, respectiv Panica Romero 17, fără ca în aceasta să figureze butonul de panică şi înregistrarea alarmei în sistem, deci nu a fost nici măcar simulare sau exerciţiu, ci un fals anunţ dat de şeful Rosegur prin dispecerat pentru a verifica el însuşi, nu obiectivul protejat, viteza de reacţie a angajaţilor, agenţi de pază. Asadar, situaţia de real pericol pe care o menţionează inculpatul în apărarea sa la proces este o altă minciună. Asa-zisa intervenţie sau misiune la care se deplasa în mare grabă nu se justifică, nu a existat în sistemul de alarmă conectat la Poliţie, lucru confirmat ulterior părţilor vătămate, în prezenţa avocatului lor, de către poliţistul Ropotan, care a efectuat urmărirea penală. Cu toate acestea, la dosarul de fond este pusă la derută, de avocatul Dănuţ Soare Marius doar această hârtie, care ar justifica sau acoperi afirmaţia tendenţioasă a inculpatului legată de misiunea sa salvatoare, ca circumstanţă atenuantă.
Am constatat că lipsa de mediatizare a cazurilor de acest gen din România duce automat la pronunţarea unor soluţii care frizează ridicolul şi derizoriul. Întrebarea fundamentală este cât valorează pentru judecătorii din România şi pentru cei care fac legi şi coduri penale, o viaţă de om, curmată în circumstanţe tragice. Răspunsul: aproape nimic. Cum este tras la răspundere inculpatul, şi cât plăteşte, pedeapsă şi daune, aproape deloc.
Dacă riscăm atât de puţin încălcând cu bună ştiinţă, premeditat, legea atât de permisivă din România, prevalându-ne de o aşa-zisă „din culpă”, neacceptată oricum în multe ţări civilizate europene, de ce să nu abuzăm? Chinul, suferinţa şi chiar agonia în lupta cu morile de vânt, ale familiei victimei, suportarea multor umilinţe, acestea sunt enorme, dar nu contează. ”

S.V. 28 - februarie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...

Doi bugetari au pus

Prin târgul nostru se zvoneşte că o vânzare de imobil, ...