Nu știu dacă stiți sau înțelegeți cât e de mare diferența. O să exemplific, protejând datele cu caracter personal, dar situația, recentă, de altfel, oglindește pe undeva modul în care justiția face dreptate unui cetățean și modul în care se face dreptate unui funcționar public.
Probabil vă amintiți ziua de 29 februarie, zi în care, în curtea DGASPC Galați, două angajate au tras de copilul familiei Bineață fără milă, ca de un elastic. Eu am filmat și evident, am deranjat.
Deși am făcut solicitări, am depus plângeri, nici în ziua de astăzi, la 2 luni de la faptă (pentru că e o faptă și are un nume: 𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢
), eu, jurnalist sau cetățean, nu contează, nu știu dacă acele angajate sunt cercetate disciplinar sau penal.
Pentru că instituțiile nu vor să răspundă. Un fel de mușamalizare, adică, a situației, căci funcționarii publici trebuie apărați cu orice preț.
Aceiași funcționari publici ai DGASPC Galați, care au maltratat copilul de doi ani sunt victime/părți vătămate într-un dosar penal, privind același eveniment din data de 29 februarie.
Acest dosar penal în schimb s-a mișcat cu viteza luminii, toate organele de cercetare s-au dat peste cap să rezolve cazul.
Și chiar a ajuns pe repede înainte în faza de trimitere în judecată.
Dubla măsură a modului în care organele de cercetare au tratat aceeași speță, dar tratând diferit persoanele, este grotescă.
Unii erau cetățeni, alții funcționari publici la DGASPC_Galați.
Pentru funcționarii publici protejați de instituție s-au pus în mișcare foarte repede toate motoarele, în apărarea acestora, firește: Poliție, parchet, procurori, tot! O fi fost ordin pe unitate?
Pentru cetățean, nu, că doar el este doar cetățean. Cetățeanul a fost interogat abuziv, ore în sir, ținut în secție 12 ore, fără apă și mâncare.
La cetâțean s-a țipat, urlat, pe cetățean l-au intimidat și abuzat. Pentru că se poate și pentru că i-au luat telefonul la intrarea în secție. Așa se procedează, din motive de siguranță (am mai scris o postare pe această temă), ca cetățeanul să nu poată dovedi abuzul.
𝐄 𝐭𝐨𝐭𝐮𝐬̦𝐢 𝐟𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥 𝐜𝐚 𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐨𝐯𝐞𝐝𝐢 𝐚𝐛𝐮𝐳𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞.
𝐃𝐞 𝐩𝐢𝐥𝐝𝐚̆ 𝐮𝐧 𝐣𝐮𝐫𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭 𝐢𝐧𝐜𝐨𝐦𝐨𝐝, 𝐜𝐮 𝐠𝐮𝐫𝐚 𝐦𝐚𝐫𝐞, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐭𝐚𝐜𝐞, 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫 𝐢̂𝐬̦𝐢 𝐯𝐚 𝐥𝐮𝐚 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐨𝐯𝐞𝐝𝐢 𝐚𝐛𝐮𝐳𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞, 𝐜𝐡𝐢𝐚𝐫 𝐝𝐚𝐜𝐚̆ 𝐢 𝐬𝐞 𝐢𝐚 𝐭𝐞𝐥𝐞𝐟𝐨𝐧𝐮𝐥.
Și apoi mai sunt și Directivele Europene, SLAPP. Și atunci va deveni o poveste cu un miros urât.

11 - mai - 2024