logoImpact EST nr. 870 - 08.05.2021

Zapada1Scriam când a început ninsoarea, că gălăţenii nu vor fi într-atât întroieniţi de zăpadă cât de autorităţi. Şi iarăşi n-am avut în totalitate dreptate! Nu doar că au fost întroieniţi, ci au mai fost şi acoperiţi cu o flegmă uriaşă de către cei ce le încasează taxele şi impozitele.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, practic singurul loc pe unde pot cetăţenii comunica primarului doleanţele lor, persoana publică Marius Stan nu doar că nu se scuză, dar mai şi acuză cetăţenii pentru starea în care se află oraşul. Pe de-a dreptul, primarul care-şi nominalizează instituţia cu “p” mic (!), susţine că gălăţenii au ce merită tocmai fiindcă sunt gălăţeni şi nu clujeni, sibieni, braşoveni, ieşeni, constănţeni etc. Citiţi mai departe şi vă cruciţi până unde poate ajunge fudulia unui primar care altminteri e aşa cum e.

Primarul care este… absent

…dar prezent pe Facebook susţine că, dacă nu a comentat pe reţeaua de socializare, nu înseamnă că nu se află în Galați şi nu ştie ce se întâmplă în oraş. Mai mult, el le dă dreptate cetăţenilor atunci când afirmă că “deszăpezirea de după primul episod de vreme rea a lăsat de dorit” adăugând: “Nu sunt mulțumit deloc de felul în care arată oraşul.”

Prima mare greşeală de PR este chiar această prezenţă insinuată în spatele întregii mizerii. Să vii şi să dai dreptate nemulţumiţilor de deszăpezire – pretinzând că ştii foarte bine şi pe viu ce este în Galaţi – nu este doar greşeală de comunicare. La o săptămână după ninsoare, este sfidare. Adică tu, primul gospodar al oraşului, administratorul banilor strânşi din buzunarele contribuabililor, nu doar că AI ŞTIUT foarte bine ce (n-)au făcut cei pe care i-ai angajat, recte firmele de deszăpezire. Dar ai mai şi refuzat să te implici, să te vadă lumea pe teren cu Dusterul cel nou şi negru luat din impozitele gălăţenilor, să dai indicaţii, să te agiţi, să te prefaci măcar că încerci dacă tot nu-ţi iese.

Ei bine, nu. Marius Stan a stat ascuns bine merci (sau cel puţin aşa pretinde) şi a lăsat lucrurile să se rezolve de la sine.

Nu mai bine spunea Marius Stan că a fost şi el plecat în minivacanţă şi n-a prea ştiut? Sau că a avut prea mare încredere în oamenii săi şi n-a vrut să le dea peste mână, dar acum, dacă e cazul, îi va sacrifica pentru lipsa de rezultate? Sau putea chiar să dea vina pe Cosca, fiindcă oricum respectivul e ratat pentru viaţa politică. Putea să-i pună în cârcă inclusiv netransferarea corespunzătoare a atrtibuţiunilor pe deszăpezire. La ce ieşire laşă din scenă  a avut fostul consilier PC – care acum câţiva ani se zbătea cu avocaţi la poarta CL-ului să nu fie dat afară de propriu-i partid – credeţi că sărea careva să-i ia apărarea?…

Greaua moştenire

Întocmai ca un fotbalist care, lăudându-se cu titluri de acum 3-4 sezoane, ia bătaie meciuri la rând de la recent promovate din divizia B, Marius Stan găseşte mereu vini în altă parte decât în propria-i ogradă.

Începe cu greaua moştenire, acuzând “metehne vechi, care au fost întreținute ani la rând de cei care au condus acest oraş şi acum stau pe margine şi cârcotesc, fără să fi pus mâna pe lopată să-şi dea zăpada din fața casei sau a firmei.” Dar nu se limitează doar la sistem, ci sare şi la gâtul contribuabililor:

“este foarte uşor să înjuri primarul şi primăria pentru deszăpezire. Cum rămâne însă cu spiritul civic şi cu obligațiile pe care le avem prin lege? Cum rămâne cu trotuarele necurățate de proprietarii de imobile, case, blocuri, sedii de firmă sau instituții publice? Cum rămâne cu căile (sic!) de acces necurățate, cu acoperişurile şi streşinile? Cum rămâne cu maşinile parcate haotic, unele în total dispreț față de lege, care îngreunează intervenția utilajelor de deszăpezire?”

Ce pare să nu înţeleagă Stan este un lucru simplu. Că zăpada vine în fiecare iarnă, iar de la o iarnă la alta există primăvară, vară, toamnă. Timp suficient să schimbi de la zero orice sistem păcătos de licitaţii, combinaţii, conspiraţii etc. moştenit de la înaintaşi. Dacă nu l-ai schimbat, înseamnă că ţi-a convenit, bre nea’ Stane!

Atac la persoană

Faza ieşitului cu lopata la zăpadă  însă depăşeşete orice limită a bunului simţ dar şi a minimei logici. Iată de ce:

Să presupunem că eu şi familia mea ieşeam la lopată. Pe cine puteam să aduc la muncă patriotică? Păi, să vedem: o mamă pensionară, o bunică nonagenară, un tată în prag de pensie dar, din păcate, cu handicap de gr. II şi operat înainte de Sărbători.

Aşa că am dat eu la lopată şi la mine, şi la părinţi. Dovada? Faptul că umblăm cu maşinile! Şi eu, de pe strada mea în lucru, închisă şi evident nedeszăpezită, dar şi tata, dintr-un fund de cartier muncitoresc care de-abia ieri a văzut lamă pe străzi, darămite pe aleile din spatele blocurilor…

Dar dumneata, domnule Stan, pe care stradă ai dat la lopată, că nu te-am văzut? Vezi ce uşor e să lansezi acuzaţii fără o minimă logică? Dumneata crezi că maşinile cu care umblă gălăţenii nemulţumiţi de starea drumurilor s-au deszăpezit singure? E clar că, în dreptul lor, oamenii au dat la lopată. Priviţi stivele de zăpadă din parcări! A, că n-au deszăpezit şi utilajele firmelor plătite de Primărie, că nu le-au cărat motorină, că n-au stat şi să le supravegheze în locul primarului etc. asta e deja altă discuţie…

Abureli pe banii noştri

Pe de altă parte, că veni vorba de logică: oare de câţi gălăţeni cu lopeţi o fi nevoie ca să suplinească cele 90 de utilaje declarate drept contractate pentru aproximativ un milion de euro? Adică, chiar trebuie să-ţi deseneze cineva, domnule primar?…

Practic, prin aşa-zisul apel la spirit civic, lui Stan nu i-a ieşit doar un jalnic atac la persoană. A mai pus-o şi de o autodezvinovăţire tipică ratangiilor din fotbal: oricine e de vină – adversarii, publicul, chiar şi arbitrul – numai ei nu.

Mai mult, indirect, prin vocea directorului ECOSAL, Stan lasă să se-nţeleagă că şi dac-ar fi fost în localitate, tot degeaba era. Fiindcă prestatorii deszăpezirii oricum l/i-au minţit de la obraz, cu raportări măsluite. Păi şi atunci cum ne abureşti dumneata, domnule primar, că le vei tăia din bani dacă nici nu ştii cât au lucrat din cât s-au angajat?

Primar, caut oraş pe măsura mea

Ceea ce ar trebui să înţeleagă oricine este însă că Marius Stan este sătul. Fără să-şi dea seama, omul chiar recunoaşte că s-a săturat să fie primarul gălăţenilor!

“Aud de foarte multe ori că Galațiul nu e ca Sibiul, Braşovul, Clujul, Iaşiul, Constanța şi lista poate continua. Nu este, e adevărat! (…) În opinia mea, Galațiul va arăta ca Sibiul, Clujul, Braşovul, etc. atunci când fiecare dintre noi se va comporta ca sibienii, clujenii sau braşovenii.”

Flegma în care înoată aceste cuvinte ale primarului este evidentă. E ca şi cum i-ai spune unei femei că te-nsori cu ea când va fi mai tânără. (!) Păi, dacă erau sibieni, braşoveni, timişoreni etc., gălăţenii ar fi trăit în… Galaţi? Mai mult chiar: mai alegeau ei un primar ca Durbacă pentru ca apoi să ajungă să aleagă între Drujbacă şi Nicolae? Iar apoi între discipolul lui Niciolaie şi acest Stan care până şi lui Bran i-a dat cu flit de arogant ce e?

Mihai Angheluță 16 - ianuarie - 2015

One Response so far.

  1. Razvan spune:

    Razvan postoLACHE, curva presei galatene, campion la mancat rahat pe bani. Profesionist desavarsit, pasiv dupa fel, postoLACHE, zis si ‘muita’ vinde asa zise articole de presa pe fabuloasa suma de 300ron. Acest ‘ bombonel’ scarbos, nefiind in stare de nimic, cu zero realizari in viata, dat afara de peste tot si stanajand divese companii de campanii minicinoase are pretentii de ziarist.
    Replica acestui comentariu
    ( Nu are rating )

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...

Doi bugetari au pus

Prin târgul nostru se zvoneşte că o vânzare de imobil, ...