logoImpact EST nr. 871 - 15.05.2021

Ştire de banal zonal: Primarul Marius Stan vrea un Tehnopol „împrospătat”, care să managerieze relaţia cu investitorii a Parcului Industrial şi Zonei Libere. A câta oară auzim de astfel de veşti care dau gaură în cerul afacereliilor de Galaţi? Le-am pierdut şirul. Nu am pierdut şirul cu numărătoarea goangelor lansate de hoardele politice pripăşite în funcţia de unde se jefuieşte bine banul public. Exagerăm ca de obicei? Mda. Se prea poate. Ne doare că afacerile stau şi jaful la banul public se înmulţeşte. Căci ce este Tehnopolul decât o şmecherie patentată de scoatere din circuit a banului şi rătăcirea perversă în contul sifonatorilor de la partide? Tehnopolul e copilul îmbătrânit în rele al administraţiei de Galaţi, care s-a înhăitat cu alţi derbedei irecuperabili, care se fac că le pasă de interesul public. Exemplu-ADI făcută de bandele pedeliste din jurul derbedeilor Florea –Dediu stă la pândă şi intoxică ADI-ul hienelor de buget, Stan-Bunea Stanciu.

Oare chiar au descoperit cheia deschiderii Dunării de Jos? Sau doar a deschiderii conturilor publice?

Pe 16 iulie s-a ţinut Adunarea Generală a membrilor Asociaţiei Tehnopol Galaţi (ATG), o organizaţie neguvernamentală ai cărei membri fondatori sunt Consiliul Local Galaţi, Consiliul Judeţului, Universitatea „Dunărea de Jos”, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură şi Asociaţia Producătorilor de Soft. Din comunicatul de presă oficială, s-a aflat că Marius Stan doreşte o „împrospătare” a Asociaţiei Tehnopol, care apoi să managerieze(oribilă conjugare!) relaţiile cu potenţialii investitori de la nivelul Parcului Industrial şi al Zonei Libere. Ha, ha, ha, ce distractiv! Ce râsu-plânsu! Oare Marius Stan este atât de naiv sau e pe linia naturală a julirii fondurilor publice făcută cu firescul unei profesii? Cum poate să spună despre Tehnopol aşa ceva? Cum că va fi împrospătat cu oameni care ştiu ce înseamnă atragerea de fonduri europene, de proiecte, iar acest Tehnopol va fi ca un fel de manager atât al Parcului Industrial, cât şi al Zonei Libere. Tehnopol se va ocupa de tot ce înseamnă relaţia cu potenţialii investitori, cu Uniunea Europeană, pentru proiectele din zona noastră în general, dar în special cele pentru Parc şi Zona Liberă”. Măi să fie? Oare chiar au descoperit cheia deschiderii Dunării de Jos? Sau doar a deschiderii conturilor publice? Opinăm că e doar partea a doua. Să spunem şi pe ce ne bazăm. Pe istoria dubioasă a Tehnopolului, dusă de oriunde spre nicăieri de Gelu Kahu, de Marin Axente şi acum de Mircea Ostache, noul director al Tehnopol.

Tehnopolul Galati – cinstita si gospodareasca … gogoriţă

Ce citiţi aici a fost scris cu mulţi ani înainte, pe vremea pesedismului glorios de 12 ani al lui Dumitru Nicolae, aflat pe capul Primăriei şi cu multe mâini băgate până la cot în conturile publice. Era pe vremea proiectului de mare expiraţie europeană “Agenda locala 21 – Planul local de dezvoltare durabilă”. Durabil pe dracu! Praful s-a ales de atâta bănet băgat în proiectul furat de la “Prietenii Pământului” de liderii PSD-isti Dorin Otrocol si Teodoru Dobriţoiu şi “tras” la primărie ca unul din succesele grandioase ale administratiei PSD a lui Dumitru Nicolae. Ca multe alte planuri mareţe pesediste (vezi doar Cartierul Siret – Dimitrie Cantemir ) şi acesta a fost un fâs , o morişcă de vânturat bani degeaba. În afară de câteva acţiuni cu buget mic realmente reuşite şi de o serie de publicaţii pe hârtie de calitate, nimic viabil n-a rămas pentru comunitatea locala din Agenda 21. Poate doar planul local antisărăcie, care zbârnie in sensul că PSD si fundaţiile oamenilor săi sunt alimentate copios cu banii bugetului local. În rest, Serviciul Dezvoltare Durabilă din Primărie a dispărut imediat după ce proiectul s-a încheiat, şi banii fraierilor de la PNUD şi de la departamentul pentru Dezvoltare Internaţională a Marii Britanii s-au terminat. Cei doi tineri care asigurau secretariatul, Giulia Antonescu si Marin Veliche au fost trimişi la plimbare în alte locuri călduţe, directorul Direcţiei de Integrare Europeană , Gelu Kahu, s-a pensionat iar coordonatorul general al acestor proiecte de avangardă în cheltuirea inutilă a banilor, Marin Axinte, s-a infundat într-o funcţie de mare orizont intelectual la …. Administraţia Pieţelor. Pentru a întelege un pic din ridicolul si fanfaronada ca a insoţit asa zisa strategie de dezvoltare locală durabilă să privim din perspectiva istorică punctul III al cărţuliei intitulate Agenda Locala 21 – Municipiul Galati : Proiecte prioritare.

Estul nu-I ca vestul dar Tehnopolul e monopolul lui Axente

Pe la jumătatea primului mandat al Primarului Dumitru Nicolae se declanşase febra finanţărilor europene, şi valul de fonduri nerambursabile a lovit si Galaţii.

Ideea incropirii unui Tehnopol fusese vehiculată cu mult timp timp inainte de un angajat al Camerii de Comerţ, Ticu Ghecenco si era numai bună pentru a fi pusă pe tava goala a proiectelor ce puteau primi bani. Imediat, toate mecanismele de coordonare intr-o singură direcţie a fondurilor s-au pus in miscare, deorece in Comitetul local de Coordonare a Agendei Locale 21 au fost plantaţi “greii” PSD – ului, Dan Gogoncea, Marin Axente, Alexandru Teodorescu, Dorin Otrocol şi Ciprian Dediu. Se estima că este necesară o finanţare de 3 milioane de euro. Pentru a contracara efectele şomajului galopant si monoindustrialismului Galaţilor, se propunea sprijin pentru agenţii economici, pentru instituţiile de cercetare si unităţile de invatamânt in promovarea unor domenii de vârf, cuprinse în structura numita Tehnopol : laboratorul de tehnologia Realitatii Virtuale – 1,5 milioane de euro, Centrul de Cercetare şi Servicii de educaţie electronică (0,8 milioane de euro), incubatorul de afaceri – 0,7 milioane de euro, ca filială a incubatorului modular al grupului EWEN, format din oraşele Laval, Stuttgart, Galaţi şi Cracovia. Detaliile proiectului erau şi ele stufoase si uimitoare: cercetări pentru simularea procentului de reducere a nivelului pânzei de apa freatică, modelarea si simularea procesului de modernizare a circulaţiei orăşenesti, modernizarea iluminatului public, modelarea şi simularea ameliorării sistemului de termoficare şi rezervarea unei zone pe malul Siretului unde urma să fie amplasat CIT-ul, adica Complexul de inaltă tehnologie de la Galaţi(CIT-ul a devenit Staţia de Epurare ape Uzate, proiect ISPA). Aici urmau să fie amplasate obiective de invăţămant superior, unităţi productive de inaltă tehnologie, servicii de inovare, resedinţa Tehnopol. Chiar dacă pe ici pe colo, anumite proiecte se tangentau şi pareau realizabile, făcătura se simţea de la o poştă. Furtul de proprietate intelectuală a fost sancţionat de Ticu Ghecenco în câteva intervenţii in mass-media, dar zelul lui Marian Axente, viceprimar PSD a pus evoluţiile acolo unde trebuia, adică la categoria impostura. Terenul rezervat a devenit locaţie pentru staţia de mirosuri comunitare, cercetările pentru reducerea nivelului pânzei de apa freatică nici n-au demarat, termoficarea ramâne in acelaşi stadiu primitiv şi greu de gestionat iar dotarea cu spaţii de lucru si cu logistica necesară ramâne o himeră in minţile infierbântate ale lui Gelu Kahu şi Marin Axinte, şi acum ale lui Marius Stan şi Mircea Ostache.

Si când te gândesti ce organizare superbă si ce planuri de cooperare activă si competentă fusesera imaginate. Iata o mostra publicată pe şest (contra susţinerii financiare) in publicaţia semigratuită de 1 leu care strică săptămâna mafioţilor : Comitetul de conducere – nivelul strategic EWEN, in frunte cu viceprimarul Marin Axinte, Grupul Strategic de lucru, 7 persoane printre care Gelu Kahu si Marin Axinte, Comitetul Executiv de la Galaţi, Gelu Kahu), Grupul Comun pentru aspectele legale si ingineria financiară (de la Galaţi, Adriana Stratulat), Grupul de Infrastructură pentru tehnologia informatică (completat cu Viorel Mancas – Primăria Galaţi, Silviu Pavel – Romlotus şi Dan Apostol – Astral), Grupul Operativ Naţional, şi Antena locală EWEN – Galaţi (Gelu Kahu, Viorel Mancaş, Adriana Stratulat , Viorel Mînzu, Silviu Pavel, Dan Apostol)

Tehnopolul sifonării la Pituş

 

Nu ne putem abţine să nu notăm aici şi alte tehnici de sifonare aduse la nivel de artă de fostul mare maestro al pitulării banilor publici în conturi private. Acum, deghizat cu ajutorul lui marele Dobre în director de fluviu , micul Dobre Mircea Cristea Pituş ne produce revelaţii. Revelaţia specialistului în Tehnopoale de distras atenţia fraierului comunitar de la chestiune. Vă mai amintiţi de cei 170 000 de lei băgaţi prin HCL în Tehnopol? Acum vreo doi ani, la manete erau viceprimarul Mircea Cristea şi prietenul lui de afaceri la stat, Costică Tacea, care declanşau campania de deturnat banul public către puşculiţele împuţite de partid. “Ăilalţi “au votat pentru “ai noştri” pentru că şi noi am votat pentru ai lor. Se demisionase Viorel Munteanu, director bun la toate venea Adriana Stratulat (aţi remarcat ce bine se pricepe Adriana Stratulat la orice proiect care trebuie să eşueze?-vezi Agenda Locală 21, Tehnopol, Apaterm reorganizat). Astea fiind spuse despre vechile Tehnopoale, aşteptăm Noul tehnopol al Noului Primar Stan pentru Noul Galaţi, pus pe încetişor înainte şi înapoi.

Silviu VASILACHE 2 - august - 2013

One Response so far.

  1. nautilus spune:

    Este adevarst ca Marius Bocaneala,cumnatul primarului a fost numit sef la ADP ? Dar ca fratele lui Mihai Istrate,unul dintre prietenii foarte buni ai primarului,a fost numit sef la Baia Comunala ?

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...