logoImpact EST nr. 869 - 06.05.2021

marius stan 4389438Motto: Unde eşti tu, Apolodor, Doamne?!/ ca punând podul pe ei/ să-i împarţi doar într-o ceată:/ galaţibrail ori brialgalaţi!

Pe cât SUPT, atâta PESTE

Falsa rivalitate, în fond o cretinitudine a unor onanişti politico-administrativi, disputată pe bani publici, duce în derizoriu posibilitatea ca acest binom urban – cea mai mare aglomerare urbană după Bucureşti – să beneficieze de două investiţii majore menite să-l scoată în rând cu LUMEA: aeroport şi traversarea Dunării. Aeroportul, e clar, nu poate fi decât la Brăila, zona Zahna – Vădeni, ori tocmai la Ianca. Deci, nu sub-teran! Traversarea Dunării, sub, sau supra, cum bine a intuit premierul Ponta când, la Galaţi fiind, a ţinut să se transmită în Masterplanul către Bruxelles, în formula asta: TRAVERSAREA Dunării. Nici sub, nici supra. Căci de-ar fi supra, podului îi vine cel mai bine la Brăila, lăţimea, adâncimea Dunării, relieful şi impactul asupra mediului fiind certe avantaje, faţă de subtraversare.

Conform măsurătorilor recente, Dunărea are adâncimi medii de 30 de metri, între Trecere Bac şi danele Zonei Libere, iar lăţimea este de circa 700 de metri. Sigur că nu ştim ce adâncime are stratul de aluviuni, dar ca să aşezi chesoanele tunelului pe teren solid, cred că trebuie să dai de lanţul munţilor hercinici, că doară nu degeaba a ocolit Dunărea atâta până la vărsare în Marea Neagră, când putea să o taie pe ruta mai scurtă cu 70 de kilometri.

Sau să mergem pe legenda tunelului pe sub Dunăre, din vremea Domnitorului Vasile Lupu, dintre Mănăstirea Precista şi Mănăstirea Cocoş.

Provocare la dezbatere

În studiul de fezabilitate, subtraversarea Dunării cică are o lungime de doar 1,7 kilometri. Păi, ca să ieşi dintr-o adâncime de 40-45 de metri în doar 500 de metri lungime, nu e un raport fericit. Sigur că dincolo, în judeţul Tulcea, comuna I.C. Brătianu, e loc să te duci şi doi-trei kilometri, măcar să ieşi din zona inundabilă. Dar dacă acolo e ok, ce te faci la Galaţi? Dacă o iei din Dunăre spre prelungirea Bulevardului Coşbuc cu tunelul, înseamnă că săpăm şi Palatul de Justiţie! Dacă ne ducem spre trecere bac, să ieşim la inelul de rocadă, dă bine la Galaţi, dar nimerim în inima lui I.C. Brătianu, ca localitate. Dacă mergem în aval, dincolo de Portul Bazinul Nou, avem teren gârlă, dar ieşim nicăieri în malul tulcean al Dunării.

Mulţi spun că cel mai bine ar fi să facem SUB, nu PESTE, că este mai spectaculos, mai atractiv. Dar asta presupune două tuneluri paralele, cu ramificaţii şi refugii între ele, pentru populaţie, pentru intervenţii rapide. Şi pe SUB, ca şi PESTE, dacă nu asigurăm şi traficul pentru tiruri, mai bine stăm în apă cu stuful în gură.

Primarule, dacă dăm 10 milioane de euro degeaba, te sinucizi?!

Din datele oficiale rezultă că este pentru a treia oară când OFERTANTUL, Primăria Galaţi, ca autoritate contractantă alcătuită din toţi responsabilii aleşi şi numiţi, de la primar, viceprimari, toţi consilierii municipali şi persoanele cu funcţii de execuţie din Direcţia de Investiţii, se izbeşte de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Primarul Marius Stan este leoarcă, mai ceva decât Dunărea, că i s-a fost inundat-scufundat orgoliul de membru al coaliţiei de guvernământ. Cei din Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, zic pas şi nu ridică pe SEAP studiul de fezabilitate, chiar dacă procedurile au demarat în 01.04.2013. În 13.01.2014, ora 09,22, anunţul a fost din nou expediat, a treia oară întâmplându-se în 18.02.2015. Iacătă că un fleac de 10 milioane de euro, fără TVA, pentru un studiu de fezabilitate, privind edificarea unui pod pe SUPT Dunăre, cu o lungime de 1,7 kilometri (??!) şi cu o garanţie de participare de 400.000 RON n-a traversat la liber sau cu stuful în gură, nici măcar piscina de la Baia Comunală!

Grigore CORBU 13 - martie - 2015

2 Responses so far.

  1. Marius spune:

    Panaramele astea nu sunt in stare sa astupe o groapa … dar sa faca un tunel … haide domle. Noapte mintii!

  2. Sapoca,socola,fost varlezi! spune:

    E bun podul pus pe supt fluviu cu tot cu consilierii personali,consilieri locali,in frunte cu cel mai…..primar al tuturor vremurilor.Bravo primarului care este… inca putin !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Fundaţia „Andreia

Se ştie de când limba română că prost nu-i ...

Se vor mări pensiil

Nu de puţine ori am auzit despre erorile de calcul ...

La puşcărie şi di

Este greu în sistemul penitenciar românesc doar pentru deţinuţii slabi ...