logoImpact EST nr. 880 - 27.07.2021

Aşadar, am făcut- o şi pe asta. Am exclus-o din Uniunea Scriitorilor pe celebra scriitoare Herta Muller – o româncă de naţionalitate germană – exact pe cea cu care ar fi trebuit să ne mândrim şi pe care ar fi trebuit s-o înconjurăm cu respect şi cu o recunoştinţa necantonată pentru felul cum a ridicat prestigiul scrisului românesc în lume. Nu spun că scriitoarea datora prea multe mediului spiritual românesc în care şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa şi în care s-a format intelectualiceşte. Cred că zestrea nativă, gena bună cu care s-a născut a prevalat în împlinirea destinului său de intelectual şi de scriitor, dar a fost o vreme concetăţeanca noastră, ne-am conjugat soarta şi chiar viaţa împreună, am îndurat aceleaşi nesăbuinţe comuniste, am stat împreună pe la cozile imense pentru a ne ridica raţia de alimente, am suferit de frig, de frică şi de foame (cei trei F) şi această nefericită etapă din viaţa noastră nu se uită şi nu trebuie ignorată. Suferinţa ne-a legat şi ne-a obligat să rămânem cel puţin în comunicare, în respect şi-ntr-o conivenţă necompromisă, tot aşa cum cei doi evadaţi dintr-un cunoscut film american au rămas împreună şi după înlăturarea lanţului care îi ţinuse o vreme fatalmente legaţi.
Nu ştiu dacă Herta Muller a făcut parte din U.S.R., dacă a făcut cerere şi dosar de primire, iar dacă U.S.R. a făcut-o din oficiu şi din proprie iniţiativă, gestul în sine onorează instituţia. În U.S.R. nu se intră decât pe considerente de valoare, şi-i păcat că pentru excluderea sa au fost invocate alte motivaţii aleatorii, precum plata cotizaţiei anuale.
Nu este prima dată când U.S.R. gafează prin această nesăbuinţă. Procedura a mai fost uzitată şi în cazul lui Eugen Barbu şi, mai demult, în cazul academicianului Athanase Joja, exclus din PCR tot aşa, pentru că nu-şi achita cotizaţia şi nu participa la şedinţele de partid. Am crezut, însă (câtă naivitate), că tehnica aceasta, a exmatriculării celor indezirabili, a fost depăşită şi că s-a făcut puţină lumină şi în arealul bucolicului plai mioritic. Ne-am înşelat oare?

Ionel Necula – scriitor 25 - aprilie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Iluminat public cu s

Primăria municipiului Galați informează că aparate de iluminat stradal echipate ...

Devieri de trafic î

Primăria municipiului Galaţi informează că, în perioada 23 iulie -28 ...

Nouă etapă de dezi

Primăria municipiului Galaţi informează că în perioada 26-29 iulie 2021 ...

Controale la furnizo

comunicat presa

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...