Stimați colegi,
Un număr important de membri ai Senatului universității noastre au inițiat și semnat o solicitare adresată domnului președinte, conf. univ. dr. Alexandru Nechifor, prin care i se cere convocarea unei ședințe extraordinare pentru data de 13 martie 2024, începând cu ora 12.
Ordinea de zi propusă de semnatari este următoarea:
1. Solicitarea către Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior – ARACIS, de amânare cu 3 luni a Evaluării Instituționale.
2. Calendarul privind derularea procedurilor de intrare în legalitate conform Raportului de control nr. DJG nr.81/DC/R.22.01.2024
3. Calendarul de alegeri pentru ocuparea funcției de rector – 2024.
4. Secțiile de votare aferente alegerilor pentru ocuparea funcției de rector.
5. Metodologia de alegeri pentru ocuparea funcției de rector 2024.
6. Desemnarea decanilor actuali, ca interimari, începând cu data de 15 martie 2024 și până la organizarea concursului organizat în urma finalizării alegerilor pentru ocuparea funcției de rector, dar nu mai mult de 3 luni.
7. Analizarea oportunității acțiunilor din instanță făcute de Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați împotriva Ministerului Educației.
Este o inițiativă firească, care reflectă preocuparea noastră, a tuturor, ca universitatea să-și afle echilibrul cât mai repede. În pofida a ceea ce cred unii sau alții, Ordinul Ministrului Educației nr. 3473/29.01.2024 este în vigoare iar conducerea interimară a universității este obligată să-l pună în aplicare. Ori, au trecut deja multe zile, iar cei aflați acum în posturi de decizie au comunicat prea puțin cu membrii comunității academice, ca să nu spunem că nu au comunicat deloc pe marginea unor chestiuni care ne privesc pe toți.
Apreciem faptul că azi s-a pus în dezbatere noul proiect al Cartei Universitare. Sperăm că acest gest este un prim pas către mult dorita normalizare. Ceea ce propun semnatarii solicitării vine tocmai în întâmpinarea acestei acțiuni, căutând să dinamizeze dialogul din interiorul universității, să contribuie la lămurirea unor aspecte esențiale și să calibreze toate procesele menite să conducă la reluarea alegerilor pentru postul de rector în termenul stabilit de minister. Ce se va discuta pe 13 martie nu afectează cu nimic dezbaterea pe marginea Cartei, totul face parte dintr-un proces mai amplu, cu multe fațete. Îndemnăm colegii să citească cu mare atenție proiectul de Cartă și să semnaleze toate acele aspecte care ar impieta asupra bunei funcționări a universității noastre în spiritul valorilor academice general recunoscute.
Orice problemă apare în această universitate trebuie să se rezolve prin dialog cu angajații universității, cadre didactice și personal auxiliar, în interesul tuturor, în cel mai transparent mod cu putință. Opacitatea, amânarea unor decizii esențiale și lipsa de comunicare sunt aspecte care conduc la nemulțumiri legitime. Ori, să nu uităm, nimeni dintre noi, că, înainte de a fi în funcții de conducere, suntem, cu toții, colegi.
10 - martie - 2024