logoImpact EST nr. 870 - 12.05.2021

Jurcaneanuuuu PodlisnicaaaLiderii de viitor ai unui tineret basarabean cu viziune europeană sunt prezenţi acum la Galaţi: Ruxandra Podlisnic şi Andrei Jurcăneanu

 

Rep.: Ne pasă şi nouă, celor din România, de cum se aşează viiturile politice în Republica Moldova, pentru că vrem, nu vrem, facem parte din aceeaşi „A patra Europă”. Ce se întâmplă după alegerile locale din Basarabia, este de bine sau de rău?

Ruxandra Podlisnic: Peisajul politic e la fel de trist ca după alegerile parlamentare din noiembrie 2014: statul Republica Moldova este acum împărţit în două-Republica Chişinău şi restul ţării. Chişinăul fiind populaţia mult mai informată decât restul Republicii Moldova, beneficiază de canale credibile şi nu este supusă propagandei de manipulare în masă. Rezultatele ne demonstrază efectele manipulării-partidele de stânga au obţinut destul de multe mandate, şi la nivelul localităţilor, şi în raioane. Raioanele sunt tot o consecinţă a rusificării Basarabiei-au rezistat reformelor administrative, sunt judeţele după model rusesc. În majoritatea raioanelor avem primari şi consilieri din partidele de stânga, Partidul Socialiştilor şi Partidul Comunist. Pentru zona Chişinău, procentul candidaţilor proeuropeni este ceva mai bun decât în rest. La nivel naţional, partidele proeuropene au în jur de 58%, iar partidele de stânga au cam 37%. Am spune că e destul de bine, dar sunt destul de multe restanţe…Printre partidele europene ar putea fi şi lideri care nu sunt de fapt atât de europeni. Sunt „europeni” cu ghilimele.

Rep.: Sunt europenii revopsiţi.

R.P.: Da, în albastru, verde, nu mai contează cum…Sunt liderii care susţin în fapt stânga. Este scenariul real din politica basarabeană.

Andrei Jurcăneanu: Urmăresc fenomenul din ţară, chiar dacă în timpul studiilor stau mai mult prin România. Prin intermediul presei, al studenţilor, al prietenilor, urmăresc ce se întâmplă. Mă aşteptam la alte rezultate, dar nu mai este de mirare…În Republica Moldova, lumea se împarte în două tabere-proeuropeni şi proruşi. Proruşii au încă argumente-au dominat Basarabia, acest teritoriu românesc, două secole. S-a încercat asimilarea, desnaţionalizarea, ruşii născuţi aici susţin partidele proruse, desigur. În jurul Chişinăului se întâmplă altceva, e un caz specific. Partidele proeuropene au majoritatea, dar cel puţin în 450 de localităţi opţiunile pendulează, şi pentru că partidele proeuropene nu au doctrine clare. Vedem ce se întâmplă la Orhei sau la Bălţi. La Bălţi nu e chiar neaşteptat, acolo sunt foarte mulţi ruşi. Cum candidatul Usatîi e prorus, sigur că a obţinut victoria.

R.P.: Şi culmea e că acest candidat n-a făcut nimic altceva decât să organizeze nişte concerte cu artişti din Rusia. Lumea se bucură, dar uită că Renato Usatîi are 16 dosare penale, că este implicat în diferite cazuri de mare criminalitate. Sunt dovezi, înregistrări telefonice, filmări, care dovedesc că Renato colaborează cu criminali şi interlopi.

Rep.: Poate că alegătorul are nevoie de circ, şi nu de integritate.

A.J.: Nu se votează decât politic-fie pro Europa, fie pro Rusia.

R.P.: Nu peste tot. În unele localităţi s-a votat şi strict liderul. La Bălţi, Usatîi a câştigat cu 70%, este extraordinar. Dacă era vorba doar de orientare politică, puteau să câştige socialiştii sau comuniştii. Aici a fost vorba de o simpatie faţă de candidat-bălţenii s-au mulţumit cu circ şi pâine. A făcut promisiuni şi propuneri fanteziste. Cu două săptămâni înainte, el intra în cabinetul primarului d Bălţi să facă reparaţii cosmetice, deci era sigur că va câştiga.

A.J.: La Orhei este la putere mita electorală. Este interzisă prin lege, dar legea nu se respectă. Se dau sacoşe cu de toate. PD-ul dă cartofi şi diverse produse alimentare, sau chiar 150 de lei, care este echivalentul a 30 de RON-i. Candidatul de la Orhei, Ilan Shor e echivalentul lui Radu Mazăre. Electoratul din Constanţa l-a votat pe Radu Mazăre, chiar dacă acesta este implicat în acte de corupţie. La fel s-a întâmplat şi la Orhei, chiar dacă Ilan Shor este implicat în „furtul secolului”. Este vorba despre o cauza penală, deschisa pentru abuz în serviciu, în cazul Bancii Sociale şi dosarul de la Banca de Economii a Moldovei, deschis pentru încălcarea regulilor de creditare. Suma prejudiciată este evaluată la 10,9 mld. lei în cazul BEM. Nimic din toate astea nu i-au oprit pe orheeni să-l voteze. Nu înţeleg de ce-or fi mai importante acele bunuri primite în timpul campaniei electorale decât miliardele dispărute?

Rep.: Ne ţinem de iluzia imoralităţii, dar realitatea din teren este mai brutală.

R.P.: Scenariul de la Orhei a convenit şi actualilor guvernanţi.Mă refer la partidele PD, PLDM şi PCRM. Pentru că dacă ei nu ar fi fost de acord, şi ar fi interzis prin lege, prin justiţie, lui Ilan Shor să candideze la funcţia de primar, acesta n-ar fi candidat. E scenariul convenabil pentru toată lumea.

Rep.: Urmează acoperirea urmelor?

R.P.: Acoperirea urmelor se face încă din campania electorală. Furtul din Moldova e printre primele 10 cele mai mari din istoria omenirii.

Rep.: Nu e vinovat cine câştigă incorect, e vinovat cine votează corupţi. Ce este cu psihologia asta coruptă?

R.P.: La Chişinău este mai uşor, acolo sunt mai informaţi decât în restul raioanelor…În raioane se practică şi alte chestii. La alegerile locale, într-un apartament puteau fi înregistraţi şi 10. 000 de oameni. Erau aduşi cu maşinile de reprezentanţii unui anumit partid.

Rep.: Ce preşedinţi se aleg în raioane?

R.P.: Bătălia este la nivel de partide. Partidele vor să obţină preşedinţia la cât mai multe raioane. Este ales preşedinte de la Partidul Nostru, atunci şi consilierii cei mai mulţi vor fi de la Partidul Nostru al lui Usatîi.

A.J.: Primarii se aleg în funcţie de cum e cunoscută acea persoană. În sate aşa se întâmplă, toată lumea se cunoaşte…Nu contează de la ce partid vine. La nivel de raion însă, contează partidul. De reorganizare nu se vorbeşte, Republica Moldova este o ţară mică, raioanele sunt mai convenabile decât judeţele. Mai este până lumea va folosi avantajele internetului…

Rep.: Dacă este paritate, ce coaliţii se vor aranja?

R.P.: Va fi Noua Platformă Iurie Leancă, care a luat procente bune. Coaliţia poate fi contra partidelor proeuropene. Chişinăul este o victorie de portofoliu. Partidele de stânga proruse lucrează însă la proiectul federalizării Moldovei, care ar face imposibilă integrarea europeană. Dacă reuşesc, s-ar spune adio şi liberalizării regimului de vize. Trebuie să fim atenţi la contrareacţie.

 

Silviu VASILACHE 24 - iulie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Accident de muncă m

Sâmbătă, 8 mai 2021, a avut loc un accident de ...

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...