logoImpact EST nr. 898 - 16.01.2022

• Falimentul, mult dorit de unii, este din nou aproape • Misterul acestui dezastru: interese imobiliare!

Comat SA Galaţi, cunoscut de cei mai mulţi ca BJATM Galaţi, a fost cel mai mare comerciant en-gros de materiale industriale înainte de 1989 şi chiar după, asta până prin anii 2000. Intrată în tăvălugul economiei de piaţă, privatizată prin falimentara metodă cunoscută sub denumirea de Cuponiada lui Văcăroiu, actualul Comat SA, a intrat în declin vertiginos. Persoanele ce s-au perindat la conducere după 2007 au intrat în tot felul de maşinaţiuni care au condus societatea pe calea pierzaniei, această chiar intrând în procedura de faliment în 2012, procedură din care a ieşit cu greu în anul 2015. Din cel mai de seamă comerciant en-gros din judeţul Galaţi, societatea a ajuns un „mare” jucător pe piaţa bursieră în perioada 2007-2012, activitatea principală devenind ulterior închirierea spaţiilor.

De la profit şi dividende la …insolvenţă!

Cam aşa s-ar putea defini evoluţia societăţii din punct de vedere al rezultatelor financiare începând cu anul 2007. Conform raportărilor financiare, până în 2006 societatea nu a avut datorii restante la bugetul de stat şi cel local şi a achitat dividende în cuantum de 55.982 lei. Suma totală acordată ca dividende în 2004-2006 a fost de 303.173 lei. Totul a devenit istorie, fiind pentru ultima oară cînd s-au mai acordat dividende. Începând cu anul 2007 a început sarabanda financiară, odată ce firma a intrat sub controlul grupării malefice Chelu. Toată pleiada de procedee tipice grupului Chelu a intrat în joc. Majorări de capital, împrumuturi de sume uriaşe acordate de anumiţi acţionari, achiziţii fictive, cumpărări şi vânzări de acţiuni şi bunuri la preţuri de ruină etc., dar cel mai important fapt era acela al implicării SC Comat în tranzacţii bursiere care pur şi simplu au ruinat societatea.

Acuze la adresa directorului general Edy Mînjineanu

foto: director general Edy Mînjineanu

Tot mai mulţi acţionari arată cu degetul spre Edy-Gabriel Mînjineanu, cel care a condus societatea în postura de director general din 2007 şi până în prezent.
Numit la conducerea societăţii în 2007, acesta a dispus din start de sume fabuloase, ca urmare a unor majorări de capital în numerar, însumând 7.563.305 lei, dar totul s-a năruit prin tranzacţiile bursiere păguboase, parte dintr-un plan malefic al celor aflaţi la conducere. În 2007 societatea a făcut achiziţii de acţiuni la diverse societăţi în cuantum de 8.046.579 lei. Acesta a fost începutul sfârşitului, care a fost aproape, odată cu intrarea în procedura de faliment-insolvenţă în anul 2012. Într-un final, societatea a ieşit destul de şifonată din această situaţie, în anul 2015. Toţi acţionarii credeau că momentul critic a trecut, societatea se va redresa şi se va trece din nou pe profit, se vor acorda dividende. Se pare că ultimii patru ani nu au fost de bun augur pentru societate. Unii susţin că directorul se află în spatele unor persoane care, împreună cu el, doresc ruinarea societăţii, scăderea preţului acţiunilor, toate acestea pentru a achiziţiona tot mai multe acţiuni. Scopul final, zic unii, ar fi intrarea în faliment, alţii zic că s-ar dori o divizare a societăţii.

Va intra societatea din nou în faliment?

La finalul anului trecut, mai precis în decembrie 2019, creditorii societăţii au trecut la atac şi au cerut Tribunalului Galaţi intrarea societăţii în procedura de faliment-insolvenţă.
La această dată, pe rolul Tribunalului Galaţi se află dosarul 5012/121/2019, cu termen 14 ianuarie 2021. Creditorii care au cerut intrarea în faliment sunt „tovarăşii” de până mai ieri a celor aflaţi la conducerea Comat SA Galaţi: Comrimet SA, Debrocons SA Galaţi, Amattis SA Galaţi, Goras Consulting SA. Mai mult, alte două societăţi au obţinut în instanţă executarea silită, respectiv Galfinband-Automatizări SRL Galaţi pentru suma datorată de 95.000 lei şi Galgros SA Galaţi pentru suma de 215.315 lei. Se pare că mulţi sunt cei ce doresc intrarea în faliment a societăţii, vânzarea activelor şi în primul rând a terenului. Dar despre acuzele aduse directorului general Mînjineanu, cine sunt cei implicaţi în toate aceste maşinaţii, ce interese sunt în spatele celor întâmplate in ultimii ani la firma Comat SA Galaţi într-un număr viitor.

Analistul de serviciu 18 - decembrie - 2020

5 Responses so far.

 1. mara spune:

  Buna ziua. De ce nu folositi imagini ,foto de actualitate sa vedeti ce curatenie este ,organizare ,cladiri reabilitate cai de acces asfaltate ,deratizari etc.

  • ionel spune:

   Curăţenie, organizare, clădiri reabilitate, căi de acces asfaltate, deratizare?Mara eşti super tare şi simpatică. dar despre Comatul din care oraş vorbeşti? În acest caz e vorba de Comat Galaţi.

 2. Vio spune:

  Oare cînd va intra poliţia pe fir şi peste familonul Minjinenilor? Se vede de ani buni ce jaf a făcut acest individ la Comat cu fraţii, verii lui de parcă este moşia lu tatsu, chiriile la blat, bani nu se ştiu cum se duc şi colac peste pupăză iar a băgat firma în faliment. Nu stiu cît adevăr este cu mobila aia de miliarde de care se spune ca vîndut-o şi a sustras bani, dar de ce nu verifică nimeni?

 3. Viorel spune:

  Falimentul este dorit de gaşca lui Minjineanu, asta după ce cu banii luaţi cu japca din Comat a cumpărat o groază de acţiuni. Cred că are cumpărător pentru teren plus başca comisionul de rigoare. Anul trecut am înţeles că a vândut ceva teren şi s-a mai scos puţin, urmează restul.

 4. Traian spune:

  Cu banii prăduiţi din mobila vîndută las blat, chiriile încasate la negru, cheltuielile de milioane trecute pe societate, aşa a falimentat acest Minjineanu Comatul. Merge la cravată, cu maşini bengoase, conac la Schela, nevastăsa cel mai mare acţionar la societate, da banii de unde? Ac de cojocul lor nu este?

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Cei mai vizibili min

Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate în decembrie, ...

Vestea bună: COVID-

Niciodată, de la criza rachetelor din Cuba, umbra unui război ...

Controale operative

Urmare a perioadei de contractare din luna iulie a anului ...

Galgros SA Galaţi,

Firma Galgros SA Galaţi este cunoscută ca fiind locul în ...