logoImpact EST nr. 880 - 28.07.2021

Şefii din agricultura judeţului au aflat de la consilierul ministrului Agriculturii ce-i aşteaptă

Direcţiile judeţene pentru agricultură, dar şi alte instituţii bugetare de profil, printre care Consultanţa Agricolă, ar urma să fie desfiinţate în următorii ani, iar locul lor să fie luat de Camere Agricole, conduse însă de reprezentanţi ai fermierilor. Cel puţin aceasta este viziunea ministrului Agriculturii, Adrian Oros, care repetă în toate întâlnirile pe care le are în ţară că nicăieri în Europa nu există Direcţii pentru Agricultură, ci doar Camere Agricole.
Un consilier al ministrului, clujeanul Dore Secară, le-a vorbit reprezentanţilor fermierilor într-o reuniune organizată, unde au fost prezenţi majoritatea directorilor din instituţiile agricole, inclusiv despre aceste planuri.

La ce-or fi bune Direcţiile Agricole?

Secară a povestit şi un episod colorat: „Acum nu trebuie să se supere pe mine cei care lucrează la stat. Şi vă fac o mărturisire: deşi lucrez în agricultură de 30 de ani, mie mi-a fost foarte greu, ca fermier, să găsesc Direcţia Agricolă. Le-am spus celor care lucrau acolo, şi cu care, mulţi dintre ei, fusesem coleg de facultate: măi, fraţilor, sunt două probleme aici: ori sunt eu un ignorant şi nu ştiu unde e instituţia asta, ori nu am avut nevoie de instituţia asta niciodată”.

Cinci ani de la transferul de la Direcţii la Camere Agricole

Despre Camerele Agricole, un proiect pe care ministerul se tot chinuie să-l înfiinţeze de peste 10 ani, fostul fermier, în prezent consilier al ministrului, a spus: „E o formă care fiinţează în toată Europa. Direcţii Agricole nu există în Europa. Asta nu înseamnă că cei care lucrează astăzi la stat, e vorba de toate formele şi agenţiile, nu pot lucra pe viitor în Camerele Agricole, deci tot ca specialişti agricoli”. Despre modul în care noua conducere a Ministerului Agriculturii vrea să înfiinţeze Camerele Agricole, consilierul Secară a dat informaţii doar „printre picături”: pentru că în Parlament a fost înregistrat sub semnătura preşedintelui comisiei de agricultură de la Camera Deputaţilor, deputatul PSD, Alexandru Stănescu, un nou proiect de înfiinţare a Camerei Agricole, acesta spune că cel mai probabil ministrul va interveni asupra normelor de aplicare, şi a lăsat să se înţeleagă că în esenţă, proiectul seamănă cu un altul la care s-a lucrat cu ani în urmă. În concluzie, Camerele Agricole vor fi conduse de un preşedinte la vârf, un fermier din judeţ şi un comitet, unde vor fi reprezentaţi toţi fermierii, colegiul medicilor veterniari, iar la Camere vor lucra specialişti, horticultori, ingineri, zootehnişti, care îşi vor face treaba fiecare pe resortul ce-i revine.
La rândul său, ministrul Adrian Oros a declarat într-o emisiune TV că acest proces de transfer către Camerele Agricole se va face treptat: „În cinci ani, statul să se retragă total şi să rămână doar Camere Agricole private. În prima fază statul trebuie să se impliceneapărat, după care, încet-încet, să se retragă în mod regresiv. Părerea mea este că aceste camere nu trebuie să fie politizate, pentru că altfel nu o să obţinem ceea ce dorim. Trebuie lăsaţi agricultorii, indiferent de culoarea politică, să-şi rezolve problemele”.

Ioan Dan PINTILIE 2 - aprilie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Iluminat public cu s

Primăria municipiului Galați informează că aparate de iluminat stradal echipate ...

Devieri de trafic î

Primăria municipiului Galaţi informează că, în perioada 23 iulie -28 ...

Nouă etapă de dezi

Primăria municipiului Galaţi informează că în perioada 26-29 iulie 2021 ...

Controale la furnizo

comunicat presa

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...