logoImpact EST nr. 893 - 27.11.2021

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) a virat o mare parte din despăgubirile fermierilor care au avut pierderi din cauza secetei care a afectat culturile de toamnă.
Ordonanţa „secetei” însă prevede că agricultorii sunt obligaţi la restituirea contravalorii ajutorului de stat, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere dacă nu respectă toate regulile.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, în cazul nerespectării de către beneficiari a condiţiilor prevăzute de OUG aceştia sunt obligaţi la restituirea contravalorii ajutorului de stat, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere de la data încasării acestuia, conform prevederii Legii nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificări şi completările ulterioare. Sumele reprezentând ajutor de stat necuvenit reprezintă creanţe bugetare, pentru recuperarea acestora aplicându-se în mod corespunzător dispoziţiile Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Ce reguli nerespectate pot duce la înapoierea banilor:
• Dacă se descoperă că fermierii nu deţineau un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie 2020 inclusiv, în care procentul de calamitare să fie peste 30% aferent culturii calamitate, fermierii sunt posibili de returnarea sumelor.
• Dacă suprafaţa calamitată nu reprezintă un proces de peste 30% din suprafaţa totală declarată în cerea unică de plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate, se poate de asemenea să se ceară banii înapoi.
• Dacă fermierii nu sunt înregistraţi în evidentele APIA cu cererea unică de plată 2020, poate duce din nou la pierderea banilor.
• Dacă fermierii au declarat că nu se află în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului iar acest lucru se dovedeşte a nu fi adevărat, poate de asemenea să fie un motiv ca APIA să ceară banii înapoi.
Potrivit OUG, titlurile executorii împreună cu dovada comunicării acestora către debitor se transmit organelor fiscale competente subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea recuperării debitului, conform Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Cuantumul obligaţiilor fiscale accesorii se calculează de către APIA, de la data scadentă şi până la data transmiterii către organele fiscale competente subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală potrivit alin. (6), iar organele fiscale competente subordonate ANAF vor calcula obigaţii fiscale accesorii de la data transmiterii titlurilor executării şi până la data stingerii sumelor prevăzute în acestea. Reamintim că APIA a încheiat pe 15 septembrie campania de depunere a cererilor privind despăgubirilor acordate pentru secetă iar potrivit instituţiei, au fost înregistrate 28.455 de formulare. Ajutorul de stat se acordă următoarelor culturi înfiinţate: grâu, seceră, triticale, orz, orzoaică, ovăz şi rapiţă.
Sumele maxime de plată:
• Grâu – 925 lei/ha
• Seceră – 925 lei/ha
• Triticale – 805 lei/ha
• Orz – 912 lei/ha
• Orzoaică – 951 lei/ha
• Ovăz – 772 lei/ha
• Rapiţă – 1002 lei/ha

Ioan Dan PINTILIE 16 - octombrie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...

Guvernul Ciucă ia

Eficientizarea companiei TAROM, continuarea procesului de modernizare a infrastructurii aeroportuare ...

Având şapca lui Le

Dacă intraţi pe siteul Impact-est şi daţi căutare, sus ...