logoImpact EST nr. 899 - 22.01.2022

Ministrul Adrian Oros a participat la a treia consultare online cu entităţile publice şi private implicate în elaborarea Planului Naţional Strategic (PNS), în cadrul Grupului de Lucru – „Intervenţii în domeniul agricol – finanţate de Pilonul II PAC (măsuri de investiţii şi alte intervenţii în domeniul agricol)”, având ca temă versiunea doi a analizei SWOT – Obiectiv Specific 3, „Îmbunătăţirea poziţiei fermierilor în lanţul valoric”.
La eveniment au participat şi Emil Dumitru, secretar de stat în cadrul MADR, Daniela Rebega, director general adjunct AMPNDR, reprezentanţi ai unor organizaţii importante din zona dezvoltării rurale şi agriculturii, ai mediului asociativ, precum şi directori şi experţi din cadrul MADR. Ministrul Adrian Oros a accentuat importanţa îmbunătăţirii gradului de pregătire profesională a forţei de muncă din agricultură, precizând că autorităţile, împreună cu mediul asociativ şi instituţiile din învăţământ, trebuie să creeze forme de pregătire continuă, de specializări şi instruire pentru a-i ajuta pe fermieri să dobândească competenţe în vederea creşterii eficienţei exploataţiilor.
Secretarul de stat a enumerat posibile categorii de intervenţie pe pilonul II, menţionând suplimentarea alocărilor care ar putea reveni României pe programarea 2020 – 2027, inclusiv prin Planul de Redresare Economică „Next Generation”. În plus, Emil Dumitru a subliniat importanţa asocierii şi rolul major pe care îl au asociaţiile profesionale în ce priveşte convingerea micilor fermieri de a se asocia.
Daniela Rebega a prezentat principalele modificări şi actualizări operate în cadrul analizei SWOT, afirmând că au fost luate în considerare toate comentariile bazate pe date statistice noi şi amintind că termenul pentru transmiterea observaţiilor este de 3 august 2020. Directorul general adjunct a mai adăugat că următorii paşi ce trebuie parcurşi sunt finalizarea analizei nevoilor, document care de asemenea, va fi parte, precum şi elaborarea strategiei de intervenţie pentru ambii piloni.
Participanţii şi-au exprimat punctele de vedere cu privire la măsurile de investiţii în domeniul agricol şi au avut loc discuţii bazate pe experienţa actualului exerciţiu financiar şi pe lecţiile învăţate pe fiecare sector, pentru ca în viitor PNS să reflecte nevoile mediului rural din România.

Agricover lansează un program de burse de studiu pentru tinerii din familii de fermieri din România

Grupul Agricover continuă strategia de responsabilitate socială şi lansează programul „BURSE AGRICOVER 2020” în cadrul căruia vor fi oferite 10 burse de studiu, în valoare de 100.000 de euro, pentru tinerii fermieri din România care doresc să asigure continuitatea afacerii de familie şi să se specializeze urmând cursurile celei de-a doua serii a Programului Tineri Lideri pentru agricultură (2020 – 2021) al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultura Performantă.
„Responsabilitatea socială este parte integrată a strategiei de dezvoltare a Grupului Agricover, implicarea noastră fiind constantă în ultimii doi ani, prin sprijinul oferit fermierilor români pentru a crea şi lansa Asociaţia Clubul Fermierilor Români pentru Agricultura Performantă. Dezvoltat de către Club, programul Tinerilor pentru Agricultură este resursă educaţională complexă, cu un uriaş potenţial de formare pentru cei care doresc să se specializeze în domeniul agricol. Prin acordarea burselor anuale de studiu ne-am propus să investim în educaţia generaţiilor viitoare şi să facilităm accesul în program a tinerilor fermieri care nu se pot susţine financiar.
Viitorul agriculturii înseamnă informaţie specializată şi tehnologie digitală, puse în practică de către tineri ambiţioşi, pregătiţi să devină antreprenori şi arhitecţi ai unei agriculturi româneşti sustenabile şi competitive. Anul acesta, programul Tineri Lideri pentru Agricultură va certifica prima serie de absolvenţi şi va începe o nouă sesiune de cursuri având înscrişi un număr dublu de tineri fermieri dornici să se specializeze pentru a avea o contribuţie substanţială în dezvoltarea agriculturii româneşti. Suntem onoraţi să avem alături de noi parteneri care împărtăşesc valori comune şi care investesc în educaţie. Viitorul afacerilor fermierilor depinde de pregătirea prezentului, astfel încât avem încredere că programele noastre vor clădi o fundaţie socială pentru agricultura inovativă a viitorului”, a declarat Florin Ciolacu, director executiv, Clubul Fermierilor Români.

DIP - DIP 23 - octombrie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...