logoImpact EST nr. 893 - 09.12.2021

Sâmbătă şi duminică, pe 20 şi 21 iulie 2019 am făcut două incursiuni în singurul loc de agrement natural la malul Dunării din Galaţi. Desigur, din cauza vegetaţiei înalte, a boscheţilor şi sălciilor, Dunărea nici nu se vede de pe fosta plajă al cărei nisip este complet acoperit de o vegetaţie spontană măruntă, dar dominantă şi pe verticală, cam până la brâul unui stat de om. Printre aceste bălării şi pe pistele betonate pe care cândva au fost terase şi chioşcuri, sunt oameni întinşi pe pături şi pe cearceafuri.
Duminică, omul firmei de pază a avut ordin să interzică accesul auto în incinta Plajei Turn. Coada de autoturisme se întindea până la Ivas. Pe porţi scrie „Interzis accesul pe plajă. Şantier în lucru!”
Iar populimea afluea, cu căţel, cu purcel, cu saci de lemne şi cărbune, cu copii în căruţ, cu apă, cu bere, sucuri şi oale cu cărnuri la baiţ, cu saci de vinete şi ardei kapia, de îţi venea să crezi că are loc un fenomen de migraţiune sau că aceşti oameni se mută aici.

Şantier în lucru: 1 iulie 2019 – 1 iulie 2020

Asta scrie pe panoul de identificare a „investiţiei”. Desigur, sâmbătă nu era nici ţipenie de om sau de utilaj. A fost Sfântul Ilie Tesviteanul, na, iar duminică, vorba aia, nu creşte nici iarba, darămite betonul armat. Oricum, deocamdată nu se profilează nimic din ce va urma să se vadă la anul pe 1 iulie. În tot acest vast spaţiu al părăsirii, pe care unii îl visează plajă civilizată şi cu celebrele bazine plutitoare ancorate de pilonii existenţi în Dunăre, există o singură benă pentru colectarea deşeurilor vegetale. De jur-împrejurul acesteia s-a format un punct spontan de depozitare a gunoiului. Căci biata benă este greu de nimerit, dar şi accesul la ea este dificil din cauza bălăriilor cât casa.
Vă aduceţi aminte că în 2016, la început de mandat, primarul Ionuţ Pucheanu a descins la această fostă plajă şi, enervat de neputinţele fostului primar Marius Stan, în ce priveşte amenajarea acestei zone de agrement, a dispus construirea unor cabine dotate cu duşuri, lavoare şi cabine wc.
Ei bine, acum acestea sunt închise, iar printre bălăriile până la brâu se iţeşte o potecă ce duce spre fosta improvizaţie acum închisă. În interior şi de jur împrejur sunt munţi de căcat în care colcăie viermii. Apa de la jgheaburile din tablă, unde gospodinele şi gospodinii îşi curăţau vinetele şi ardeii kapia după coacere, este oprită, iar populimea cară apă cu bidoanele de cinci litri şi cu ligheanele de la singurul punct de pe plajă unde apa curge printr-un fel de duşuri.

Nici închis, nici şantier

Şi dacă tot e un fals şantier, pe care nu lucrează oameni şi pe care nu există nici un utilaj, primarul Pucheanu ar putea aloca un 30.000 de lei pentru redeschiderea acelor grupuri sanitare.
Dar asta implică curăţarea munţilor de fecale, a bălăriilor, o igienizare zdravănă şi repornirea alimentării cu apă şi a canalizării. Căci nimeni nu-i poate împiedica pe oameni să vină în singura plajă a singurului oraş din România înconjurat pe trei părţi de un fluviu şi de două râuri mari, navigabile. Bieţii săraci curg şi pe scările de la Turnul TV şi pe poarta dinspre est. Şi toţi sunt năduşiţi şi cară sarsanale grele, asudă şi înjură pe oricine, dar sigur ştiu pe cine nu vor mai vota.

 

Gelu CIORICI 29 - iulie - 2019

One Response so far.

  1. Silviu A. spune:

    Nu înţeleg cum apar mereu cam aceeaşi beneficiari pentru majoritatea lucrărilor Primăriei: Lemacons şi Tancrad. Ceva miroase a dirijare către firme abonate la astfel de lucrări.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF