http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 922 - 02.10.2022
  • Dacă e vară şi e timpul să ne facem că avem concedii de odihnă, atunci să băgăm la cronică şi ceva impresii de drum. De pildă, impresii despre cum fac alţii ce trebuie şi cum nu putem pe la Galaţii noştri cei de toate zilele să însăilăm oleacă de administraţie şi gospodărire serioasă. Prima impresie ne-o facem încă de pe drumul de ieşire din ţară, un fel de aţă pe care se chinuie să ajungă la punctul de trecere a frontierei maşini mult prea mari pentru drumuri atât de înguste. Braşovul este un fel de Paris în comparaţie cu Galaţii – are şi străzi aerisite, străzile au asfalt nou pe ele, intersecţiile sunt cu insule de giraţie cu stropire automată a vegetaţiei, locurile de parcare nu sunt o afacere tip Edi Grosu srl, nu există javre comunitare şi chioşcăreala nu s-a inventat. De ce ei pot şi la noi Stan nu poate? Să fie din cauză că Primarul de Braşov a fost arestat?
  • Ce interesantă poate fi o călătorie cu autocarele Atlassib! E o mostră de Românie umblătoare prin Europa. Autocarul Atlassib pe dinafară e mare şi sclivisit, pe dinăuntru e murdar, fără prea multă ventilaţie, cu scaune jegoase şi de regulă defecte, fără coşuri de gunoi şi cu toaleta sigilată. Până şi şoferii trebuie să doarmă de-a curmezişul pe două banchete din faţă. Poate de aia sunt şi cam arţăgoşi, şi uită să mai plece din staţii la ora fixată. Nu uită însă să decreteze că vama la unguri este scârboasă, că mai bine trebuie aruncate ţigările de contrabandă, alcoolul, sticlele de vin şi brânza fără etichetă. Cum nu aruncă nimeni nimic (eventual la şofer), vine repriza cu strânsul a măcar 200 de euro, pentru vameşi. Nu se strâng decât 30, deci urmează o repriză de control scârbos la bagaje, la vama ungurească, c-aşa-i la intrarea din Europa de România în Europa bozgorească.
  • Staţi să vedeţi cât se întârzie la vama bozgorească – cam două ore. Nu numai pentru că trebuie căutaţi călătorii la brânză, dar şi pentru că două fete din Basarabia nu au procurele de minore bine întocmite , pentru că o altă minoră are procura bună, dar e valabilă de mâine şi pentru că unul dintre cei doi boschetari de la bord s-a scăpat pe el înainte de a intra în vamă. Urmează defilarea prin vamă cu boschetarul plin de rahat şi de pişat, mersul la toaletă, schimbarea în pantaloni scurţi, spălarea scaunului mânjit de căcat şi refuzul unui călător de a mai sta alături (normal, nu?). Problema este că autocarul e ticsit, nu e loc decât pe coridor şi nimeni nu vrea să facă schimb. Ţipete, pertractări, ameninţări, încăpăţânări -deci mai stăm vreo juma de oră până ce unii se înghesuie în alţii şi Atlassib-ul de călătoreală SH se urneşte. Uraaaa! O nouă tranşă de români intră în Europa!
  • Cum intri, pe dreapta, ba chiar şi pe stânga, iarba e tunsă, piste de biciclete sunt peste tot, copacii sunt toaletaţi la aceeaşi dimensiune, casele nu au şanţuri înfundate la stradă, nimeni nu şi-a făcut cap de pod din beton să intre tot tembelul în ele şi începând din Slovenia, grămezile de lemne despicate stau chiar la marginea pădurii şi nimeni nu le fură. Culmea, orice câine are stăpân şi toate gropile sunt astupate. Iar acoperişurile sunt puse la treabă – fie fac curent, fie încălzesc apa. Apropo, domn Primar, nu băgaţi mai bine nişte bani la celule solare de apă caldă, că cu CAF-ul suntem déjà lăsaţi rece.
CroniCariul de serViciu 10 - iulie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

We will never forget

Am urmărit funeraliile Reginei de la început, până la sfârşit, ...

Gorbaciov

Democraţia îşi are virusările ei. Este, printre altele, dreptul păduchilor ...

Avocatul spune şi c

“- Notificăm în scris furnizorul de energie şi contestăm întinderea ...