logoImpact EST nr. 893 - 27.11.2021

După Revoluţie a apărut moda demonizării sau cosmetizării biografiei VIP-urilor politice, ca mari luptători pro/anti–comunişti, proletari pauperi/mari bogătaşi sau de alte…apucături. Nu putea lipsi din acest catalog Ion Iliescu, primul preşedinte al României, fost lider comunist, cu biografia constant retuşată. Şi în regimul comunist se practica obiceiul modificării biografiei, asigurând ascensiunea în sistem. Despre Iliescu, lucruri cunoscute: sărac, cinstit, principial.
Recent, istoricii gălăţeni au descoperit probe indubitabile, care modifică decisiv biografia lui Ion Iliescu, dovedind originile acestuia în oraşul Galaţi, moştenind în tinereţe o întreprindere de succes, cu activitate în toată ţara – turnătoria. A dat turnătoriei numele său. De fapt, tovarăşul era un domn veritabil.
Proba de fontă poate fi văzută în centrul vechi al Galaţiului, în Staţia de troleu din faţa Teatrului Dramatic, pe un capac de canalizare. Numele firmei e mare „I.ILIESCU”, iar numele activităţii apare în medalion „TURNATORIE 0/ GALAŢI”. Şi în prezent, această activitate de veche tradiţie are mare căutare în Galaţi.
În sfârşit, solicităm autorităţilor locale să asigure proba de valoare istorică, pentru a nu fi sustrasă şi transmisă marilor muzee ale lumii, la preţuri astronomice, România rămânând şi mai săracă. Artefactul poate fi sustras şi de partidele cu sediul în vecinătate, care l-ar expune la loc de cinste, în insectarul de onoare din sala de şedinţe.
Respectiva probă poate constitui un brand al Galaţiului, motiv de pelerinaj turistic, care ar reabilita finanţele municipiului, devenind o emblemă de mare succes global, devansând „Dracula”!
Desigur, tatăl lui Ion Iliescu a fost muncitor cheferist la Olteniţa. Dar bunic-su?!

Dan Cristoiu 29 - martie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...