logoImpact EST nr. 890 - 26.10.2021

Săptămâna trecută Galaţiul a fost onorat de vizita ambasadorului R.P. Chineze, Excelenţa Sa, XU FEIHONG, reprezentantul unei super puteri mondiale, cu o dezvoltare economică uluitoare şi cu un excedent bugetar ce face ca ţara acestuia să deţină primul loc   în lume la capacitatea investiţională.

Ori din acest punct de vedere vizita d-lui ambasador ar fi trebuit pregătită impecabil, căci o astfel de oportunitate nu se iveşte prea des. Din păcate, autorităţile locale, ca de fiecare dată, nu au fost în stare să se ridice la înălţimea evenimentului, nu au ştiut să gestioneze acţiunea printr-o determinare a creşterii interesului în acest sens. Vizita a debutat cu o întâlnire a Excelenţei Sale cu conaţionalii ce muncesc şi trăiesc în judeţul Galaţi, în număr redus, circa 30-40 de inşi. Apoi a fost remarcată prezenţa acestuia la Facultatea de Inginerie Mecanică unde a participat la deschiderea conferinţei „Zilele Academiei de Ştiinţe Tehnice din România”. La ambele acţiuni s-a remarcat prezenţa domnului Prefect. După aceasta, s-a vizitat Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine şi s-a efectuat o deplasare la Administraţia Porturilor Dunării Maritime. După toate acestea a avut loc primirea la Prefectura Galaţi unde s-a întâlnit cu reprezentanţii administraţiei locale precum dl. Bacalbaşa, Preşedinte C.J., dl. Vicepreşedinte Vicleanu, Primarul Stan şi alţii. Şi ca să nu se spună că suntem cârcotaţi, aşa de dragul de a fi „Gică contra” o să argumentăm buna pregătire a „noastră”, a celor din plan local. Astfel, la Conferinţa AST din România nu au fost prezenţi (nu au fost băgaţi în seamă) tocmai aceia cărora le era adresată tematica, adică reprezentanţii mediului de afaceri, tema fiind: „Dezvoltarea Companiilor prin Inovare”. Deci potenţialii parteneri de investiţii, de absorbţie şi interes, de colaborare nu au fost chemaţi nici la o întâlnire separată, nici măcar la conferinţa cu pricina. La Prefectură, prezentarea oportunităţilor şi cadrului investiţional s-a realizat de către un conducător oarecare de instituţie, ce toacă banii comunităţii fără noimă, ducând totul spre derizoriu cu prezentarea celebrelor instituţii subvenţionate din buzunarul nostru. Parcul de Soft, Parcul Industrial, Tehnopolul etc., etc. La capitolul propuneri, nimic nou sub soare, adică intermodalul (care nici măcar nu este aprobat la finanţare de către UE), drumul de centură (poveste veche şi fără sfârşit) şi bineînţeles celebrul pod pe sub Dunăre al Primarului Marius Stan. Nu vă cruciţi şi nu vă stuchiţi în sân, oameni buni! Atât ne duce mintea. Uitând, bineînţeles, de coordonarea propunerilor cu factorii de decizie guvernamentală, în contextul în care China nu investeşte un şfanţ la nivel de mari investiţii, macro, fără a avea garanţii guvernamentale. Ori pentru pod acestea nu au fost şi nu sunt acordate, „intermodalul sau trimodalul” e o investiţie pur europeană ce se vrea finanţată de UE, care a amânat aprobarea, iar drumul de centură e o problemă de masterplan la nivel de Minister al Transporturilor şi al Administraţiei şi  Internelor.

Deci, prezentarea  de nivel şcolar, propunerile vechi de pe vremea bunicii, cuvântul lui Bacalbaşa (de-aiurea, cu trimitere la prezenţa soţiei la o pregătire în China – sâc!) şi cam atât. Era să uităm două lucruri inedite, prezenţa lui Pâslaru care se bagă ca musca în lapte, la poze, alături de oficialităţi, numai să fie văzut că este şi el acolo, iar al doilea lucru, prezenţa discretă, de neobservat (discuţie privată cu dl. ambasador) a Preşedintelui Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineze, Marian Filimon, care credem că este dezamăgit şi enervat de neputinţa autorităţilor, după ce ani şi ani a adus ambasadori şi delegaţii din China.

Observator 16 - octombrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

DRAGĂ U.E.,

Nu suntem ignoranţi, dragă UE, ci ignoraţi... Prin capitalele tale din ...

Flux de vaccinare la

În urmă cu puțin timp s-a decis suplimentarea cu încă ...

Declaraţie Diplomat

București, 22 octombrie 2021   Violența împotriva femeilor și fetelor există în ...

Informare - centru d

Primăria municipiului Galați informează că, începând de luni, 25 octombrie ...