http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Revenim cu o scriitură mai veche, dar cu actualități foarte noi. Un personaj unsuros al epocii sinecurismului transpartinic, Petru Lificiu, a devenit consul onorific al Kazahstanului la Galați. Nu că n-ar fi bine, avem multe de câştigat din chestia asta, indiciul clar că este aşa este mârâiala de salut adusă de subprefectul de Constanța. Oficial, Oficiul Consular onorific al Republicii Kazahstan va avea rolul, printre altele, de a facilita colaborarea judeţelor din Est cu Kazahstanul în plan economic, cultural şi educaţional. Ambasadorul Talgat Kaliev a ţinut să precizeze că Galaţiul „este mult mai frumos decât” capitala ţării, Bacalbaşa de Galați a observat că „se reia tradiţia interbelică a reprezentanţilor diplomatici în cel mai important port maritim românesc la Dunăre”, la, la, la, olala şi tot aşa. Chiar şi onorific, Petru Lificiu a făcut multe la viața sa ca să scape neobservate noile sale servicii. Agent al Kazahstanului în viitorul oleoduct al Rusiei la Gurile Dunării. Bun şi ăsta, nu? În fond, Republica Kazahstan are un potenţial economic semnificativ, în special graţie importantelor resurse de petrol şi gaze natural, iar consulatul onorific nu se supune normelor diplomatice. Consulatele onorifice nu îndeplinesc atribuţii care implică exercitarea autorităţii de stat şi au doar rolul de a stimula relaţiile bilaterale dintre mediile economice, politice, culturale dintre diverse ţări.

 

Mircea Toader s-a pricopsit şi cu un pulificiu penal

Fraţilor, revoluţia şi salvarea naţională continuă pe rupte la PD!  Stomacul tare al acestui partid  prezidenţial, plin de sucuri gastrice feseniste, digeră tot. Iată, la ultimul chiogârţ a fost îngurgitat nemestecat un mix politic dubios, o amestecătură de oportunist, farseor, trădător, traseist, şmechr, golan, păcălici şi derbedeu politic, într-o nouă prezentare, numită Petre Lificiu. Până de curând trâmbiţaş al ecologismului (a se citi profitor al ecologismului – nu cu mult timp în urmă vindea de la taraba PER ceva verdeaţă pentru emblema lui Gigi Becali), Petre Lificiu este parlamentar pe listele PSD (a făcut rocada pe sub mână la alegerile interne ale PSD, subtilizându-i locul lui Dorin Meran) , a confiscat preşedinţia PER pentru doi ani şi a fost  o vreme ministru pesedist al mediului. Ei bine, de aici i se trage lui Lificiu faima de şmecher înrăit, relatată la timp de presa centrală, scrisă şi televizată, la tiraje maxime şi la ore de vârf. Cum Mircea Toader citeşte şi vizionează tot, mai puţin chestiile esenţiale ale prostituţiei politice, să le reîmprospătăm memoria măcar membrilor de bună credinţă ai PD, celor care îşi permit naivitatea să facă pe proştii când văd ditamai escrocul.

 

Cum să concesionezi  Lacul Văcăresti când este revendicat? Chemi un PuLificiu!

Să fi fost anul 2003. Zona Lacului Vacaresti, o întindere de circa doua sute de hectare, foarte aproape de centrul Capitalei, a devenit un teren al gunoaielor şi lacaş al oamenilor fără adăpost, dar şi motiv de dispută între autoritaţile locale, câstigatorul licitaţiei de concesiune şi foştii proprietari ai terenului. Urâtă imagine. Dar sa vedeti ce urâtă a facut-o Petru Lificiu. În 2002, in timpul mandatului scurt al lui Petru Lificiu, Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor a organizat o licitaţie pentru zona Lacului Vacăreşti. În urma acesteia, terenul a fost concesionat pe 23 ianuarie 2003, pe o perioada de 49 de ani, firmei Royal Romanian Corporation SA, al cărei patron este un australian de origine libaneză. De altfel, lucrurile s-au desfăşurat după acelaşi tipic ca şi in alte cazuri celebre, când pieţe, cladiri sau  intreprinderi au fost date in administrare la preţuri de nimic unor investitori străini. Lucrările ar fi trebuit să demareze încă din primăvara lui 2003. Dar nu s-a întâmplat nimic. Ba, mai mult, subiectul a devenit brusc tabu pentru oficialii din Ministerul Mediului şi pentru cei din fosta conducere a administraţiei Sectorului 4, care au refuzat dialogul pe tema aceasta. Şi, desigur, nici nu-i de mirare dacă se ia in calcul faptul că nu se putea organiza nici un fel de licitaţie, deoarece situația juridică a terenului cu pricina nu era clară. Ba, mai mult, la data organizarii licitaţiei existau peste 100 de notificări si, culmea, o punere in posesie definitivă si irevocabilă?. În 3.10.2002, Curtea de Apel Bucureşti se pronunţa printr-o decizie irevocabilă, declarându-le pe Ileana Florea şi pe sora ei proprietare de drept pe un teren în suprafaţă de 14.092 mp, situat în fosta stradă Gheorghe N. Gheorghe, în prezent undeva în interiorul Lacului.  Deşi aveau hotărare judecatorească, autoritaţile locale au refuzat să le  pună în posesie. Fostul ministru al agriculturii, Ilie Sârbu, a dispus o verificare privitoare la concesionarea zonei Văcăreşti. Corpul de Control a tras concluzia ca licitaţia a fost ilegală, dar, cu toate astea, s-a dispus neînceperea urmaririi penale impotriva lui Lificiu.

 

Ecologistul Lificiu, paravan pentru afacerile din Delta Dunarii

Un raport semnat în martie 2003 de dr. Dan Moraru, consilier prezidenţial, dezvăluia mecanismul unei afaceri dubioase din Delta Dunarii. Raportul doctorului Dan Moraru se intitulează „Delta Dunarii – un areal devenit stat în stat”  şi are data 13 martie 2003 (era  cu câteva luni înainte de finalizarea licitaţiei prin care firmele enumerate în document au obţinut concesionarea exploatării Deltei). Raportul preciza că ministrul Mediului, Petru Lificiu, şi guvernatorul Deltei, Virgil Munteanu, au găsit o soluţie legală, prin care câteva grupuri de interese să exploateze Delta Dunarii. Printre cei nominalizaţi apar Alexandru Bitner, deputat PSD , Dan Verbina, Ion Ţiriac şi Prinţul Sturdza. Concluziile sunt deosebit de dure la adresa unor oficiali din administraţia PSD-istă. Capitolul III, intitulat  Grupurile de interese, precizează: Un grup format din ministrul Petru Lificiu, deputatul Dan Verbina si guvernatorul Virgil Munteanu a iniţiat şi a susţinut adoptarea  HG 311/2002, ca soluţie de acoperire legală, cu acte în regulă, a exploatarii de către anumite grupuri de interese a Deltei Dunării, a sistemului lagunar Razelm-Sinoe şi a litoralului Mării Negre, de la Midia până la Sulina, în larg, pe linia de adâncime de 20 m. Potrivit unui paragraf din raport, totul ar fi fost premeditat şi pus în practică printr-un sistem  ilegal şi  imoral de relaţii, prin care decizia în favoarea grupurilor de interese este susţinută prin confecţionarea de hotărâri de guvern şi aplicată în teritoriu prin forţa coercitivă şi interesată a instituţiilor locale de stat (Poliţie, Garda Financiară, Poliţia de Frontieră, Garda de Mediu). Au apărut sesizările şi protestele. La 21 octombrie 2002, Jonathan Scheele i-a solicitat lui Lificiu un punct de vedere asupra situaţiei din Deltă. Ministrul i-a trimis un răspuns trunchiat, ce invoca un număr nerelevant de protestatari. În realitate, era vorba de circa 50 la sută din pescari, şi nu 3,5 la sută, cum a pretins ministrul. Totuşi, preşedintele de atunci, Ion Iliescu, nu a avut nicio reacţie la raportul consilierului său, şi Lificiu a scăpat din nou.

 

Lificiul autentic e un bun ţepar

În 2005, un raport al Grupului de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică, arată că firmele parlamentarilor PSD au datorii de peste 238 de miliarde de lei la bugetul de stat. Printre ele şi a lui Lificiu. Petru Lificiu a vândut in 2004 acțiunile pe care le deținea cu soția sa la Fasttrade srl (dealer Buderus România ), obţinând pe ele 1,2 milioane de euro, în timp ce firma respectivă datora statului tot 1,2 milioane de euro. Afacerea bubuită de familia Lificiu este un exemplu de lipsă de bun simţ, dacă ţinem seama de faptul că Fasttrade-Buderus datora 32.385.698.398 lei la bugetul de stat, 4.513.865.890 lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, 606.055.972 lei la bugetul asigurărilor pentru şomaj si 2.091.174.066 lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Sănătate şi imunitate, din gros virtute, s-avem ce bea , s-aveţi ce fura! (Articol publicat în Impact, în 2008)

RDH 11 - iulie - 2013

2 Responses so far.

  1. Maria spune:

    Buna ziua,

    am o situatie in legatura cu dl. Lificiu – am inchiriat de la el doua spatii dintr-o cladire, contractul este in derulare pana in ianuarie 2013 insa dansul, pentru ca doreste sa aduca in acest spatiu asociatia ROKAZ – afaceri cu Kazachstanul, urmareste sa imi forteze evacuarea inainte de ianuarie – a schimbat yala de la usa, in conditiile in care toate actele firmei mele, stampile si documente, sunt aici. Am initiat cercetarile la Politie, ieri a avut o audiere, si dupa primirea raspunsului voi inainta o actiune de judecare. Pentru mine este extrem de importanta confidentialitatea datelor mele si pastrarea confidentialitatii numelui firmei mele deoarece lucrez cu avocati si firme multinationale iar asocierea numelui meu cu un scandal ar eroda iremediabil imaginea firmei mele la clientii existenti si posibili, si implicit pierderi pe termen lung. Plecand de la situatia aceasta, este posibila totusi semnalarea printr-un articol a situatiei, si in ce conditii?

    Multumesc.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...