logoImpact EST nr. 876 - 23.06.2021

 Se află în faza de înregistrare la judecătorie „ASOCIAŢIA  PERSOANELOR  FIZICE  ŞI  JURIDICE  PREJUDICIATE  DE GRUPUL  CHELU”. Cine a preluat iniţiative? Ne spune purtătoarea de cuvânt a Asociaţiei, una din persoanele din comitetul de iniţiativă şi totodată acţionar prejudiciat de activitatea infracţională a Grupului Chelu, Liliana Iancu.

Iancu Liliana: Asociaţia a obţinut rezervarea denumirii din primăvara acestui an la Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial, urmare a demersului făcut de Comitetul de iniţiativă. Aceasta şi-a întocmit un statut şi se află în faza de înregistrare la Judecătoria Galaţi, unde va fi şi sediul central, urmând a se constitui filiale în multe alte judeţe în care sunt societăţi comerciale afectate de activitatea Grupului Chelu.

Reporter : Care sunt raţiunile pentru care s-a luat iniţiativa constituirii aceastei asociaţii ?

Iancu Liliana:  Ideea constituirii unei asociaţii care să demaşte şi să acţioneze pentru informarea mass media, a organelor abilitate în cercetarea fraudelor săvirşite, atragerea răspunderii unui grup de persoane constituit special pentru înşelăciuni şi infracţiuni -cunoscut sub denumirea Grupul Chelu- este mai veche, cam de prin anii 2009-2010. Primele demersuri au inceput încă de acum 5 ani, iniţiatoare fiind una din victimele Grupului Chelu din Piteşti, respectiv Grigorescu Mirela, fost şef serviciu ALPROM SA Piteşti, prima persoană decedată ca urmare a stresului uriaş la care a fost supusă de clanul mafiot. Ulterior decesului iniţiatoarei susamintite, s-a extins comitetul de iniţiativă ce cuprinde acţionari din mai multe judeţe, s-a intocmit un statut şi s-a stabilit strategia de acţiune.

La această dată suntem în stadiu de înfiinţare a unui site propriu prin care dorim să facem cunoscută Asociaţia, modul în care va acţiona, filialele înfiinţate în teritoriu, dezbateri ce vor fi făcute publice,site-ul fiind un instrument foarte important prin care vom reuşi să informăm şi totodată să luăm la cunoştinţă despre fraudele comise de Grupul infracţional Chelu. La început s-a dorit constituirea unei Asociaţii pentru apărarea intereselor acţionarilor cuponari din societăţile căzute victime activităţii Grupului Chelu.

Dar ce am constatat încă din start a fost faptul că în multe situaţii mulţi din acţionari erau chiar salariaţi ai societăţilor victime. Grupul de iniţiativă a fost contactat de salariaţi ai SC ALPROM SA PITEŞTI, fabrica de mobilă cunoscută din PITEŞTI, de salariaţi ai SC ROSTRAMO SA TG. JIU şi de foşti salariaţi ai SC PORȚELANUL DOROHOI, fabrica de porţelanuri devalizată şi falimentată cu bună ştiinţa de Grupul Chelu, în perioada 2001-2005.

Drama celor 134 salariaţi din Dorohoi care au de primit câteva miliarde de lei ( vechi) drepturi salariale pentru activitatea desfăşurată in 2004-2005 este impresionantă.

Duşi cu preşul că vor primi azi, mâine salariile, aceşti oameni au venit zi de zi la muncă sperând că totul va fi bine, dar au constatat că în 2005 societatea care între timp fusese devalizată de activele importante, de produsele finite, de lichidităţi, este băgată în faliment în septembrie 2005 de Grupul Chelu (dosar faliment 6016/40/2005 -85/F/2005-) dosar care este şi astăzi pe rolul Tribunalului Botoşani, cu slabe speranţe de a-şi mai recupera drepturile salariale. Astfel de situaţii ne-a convins să constituim Asociaţia care să aibă în vedere şi apărarea intereselor angajaţilor societăţilor victime ale Grupului Chelu, angajaţi care în majoritatea cazurilor sunt şi acţionari cuponari ai respectivelor societăţi.

 Reporter : Daţi-ne mai multe detalii despre scopul Asociaţiei şi cum vedeţi în perspectivă activitatea Asociaţiei

 Iancu Liliana: Scopul Asociaţiei este clar definit în statutul Asociaţiei şi vizează apărarea intereselor persoanelor fizice în calitatea de angajaţi sau acţionari la societăţile comerciale în care s-a infiltrat Grupul Chelu, cât şi persoanelor juridice ce au calitatea de acţionari în cadrul aceloraşi societăţi comerciale. Pentru a putea apăra interesele acţionarilor minoritari in faţa unui asemenea grup bine structurat şi organizat, cu tehnici şi strategii adecvate în săvârşirea de infracţiuni economice, cu relaţii create în timp la diverse instituţii, trebuia să existe o organizaţie, în speţă o Asociaţie cel puţin la fel de puternică (nu financiar) care să contracareze activitatea infracţională  a Grupului Chelu. Întrebarea firească ar fi cum ar putea o astfel de Asociaţie să lupte şi cu ce mijloace împotriva unui asemenea Grup. Analizând  modul de operare a Grupului Chelu, am constatat că acesta se baza pe faptul că acţionarii societăţilor comerciale ce făceau obiectul fraudelor erau acţionari dispersaţi în teritoriu, aceştia nu aveau posibilitatea să se informeze despre modul de gestionare a patrimoniului societăţii şi, cel mai important, nu aveau şi nu au cunoştinte în domeniu, în ce priveşte activitatea unei societăţi comerciale. Marea majoritate a acţionarilor acestor societăţi erau cunoscuţii ,,cuponari’’ din mult trâmbiţata Privatizare în masă (PPM-PROCES PRIVATIZARE MASĂ) cunoscuta  CUPONIADĂ, cei care au primit acţiuni ca aşa zisa compensare pentru participaţia la crearea patrimoniului socialist.

De primit acţiuni cu titlu gratuit au primit toate persoanele de peste 18 ani, dar nimeni nu s-a gândit şi cum pot fi apăraţi cât de cât aceşti acţionari cu un grad de dispersie în teritoriu uriaş, de practicele frauduloase a unor persoane rău intenţionate.

Când astfel de persoane rău intenţionate se organizează şi constituie un grup bine organizat, cu resurse financiare deosebite, cu consiliere de persoane suspuse, cu penetrarea instituţiilor statului, pentru a-şi asigura protecţia în ce priveşte fraudele ce vor urma să aibă loc, bineînţeles că succesul era garantat.

Tocmai din aceste considerente am realizat că numai într-un mod organizat se poate contracara activitatea unei astfel de grupări.

Practic, cum considerăm că se poate stopa activitatea infracţională a Grupului Chelu şi cum considerăm că trebuie actionat?

– întro prima fază, este necesar constituirea unui nucleu de persoane cu pregătire în domeniu economic, care au cunoştinţe temeinice în domeniu şi cunosc cum funcţionează piaţa de capital, si care cuprinde economişti, jurişti, brokeri etc.

– depistarea tuturor societăţilor în care s-a infiltrat Grupul Chelu

– informarea despre modul de infiltrare în cadrul societăţilor respective, complicităţile dovedite şi modul de operare.

– dacă au existat sesizări, plângeri penale, acţiuni în justiţie şi cum s-au finalizat.

Având aceste informaţii, am considerat că mediatizarea activităţii infracţionale a Grupului Chelu este un aspect deosebit de important. De ce spun acest lucru? Pentru că activitatea grupării infracţionale se baza îndeosebi pe complicităţi cu diverse instituţii ale statului, cu rol de control, instituţii implicate în privatizări, CNVM ( Consiliul Naţional al Valorilor Mobiliare), actualul ASF etc. şi pe o acţionare în tăcere.

(Va urma).

S.V. 3 - septembrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...