logoImpact EST nr. 871 - 18.05.2021

Săptămâna trecută, Procurorul General interimar al României, Daniel Morar, l-a numit pe procurorul Călin Nistor procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Structura Centrală (DNA-SC), prin delegare, el urmând să obţină avizul CSM şi al Preşedintelui României. Dar, acestea sunt chestiuni formale, mai ales că Traian Băsescu l-a gratulat pe Călin Nistor ca fiind un procuror „excepţional”. El este procurorul care a făcut propunerea Preşedintelui, în 24 septembrie 2007, de suspendarea din funcţie a lui Paul Păcuraru, pe atunci ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse. După achitarea obţinută în 2011 de către Păcuraru şi de către Ilie Morega, acuzaţi de luare de mită, Băsescu a criticat activitatea unor procurori a căror dosare prezentate cu tam-tam de către procurori, se finalizează în instanţe cu achitare. Deci, a criticat şi activitatea „excepţionalului” Călin Nistor, cel ce a pus al doilea punct în cariera politică a lui Paul Păcuraru. Primul i-l pusese cu aplomb „colegul” Victor-Paul Dobre. Iar pe al treilea şi la pus singur, ieşind din politică pe mâna lui!

 

Avizarea urmăririi penale

În 22 septembrie 2008, Preşedintele Traian Băsescu semna decretul de suspendare din funcţia de ministru al Muncii a lui Paul Păcuraru, ca urmare a  demisiei acestuia din cauză că DNA-SC a început urmărirea penală împotriva sa, acuzându-l de luare de mită. Avizul pentru urmărirea penală a fost solicitat Preşedintelui României de către procurorul-şef al DNA-SC, Daniel Morar, actual Procuror General interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), cel care l-a numit procuror-şef interimar al DNA-SC pe Călin Nistor, procurorul care a considerat necesar atunci să se înceapă urmărirea penală împotriva ministrului Paul Păcuraru.

Cităm din propunere: „Am constatat că actele de cercetare penală efectuate în cauză au relevat existenţa unor indicii temeinice cu privire la săvârşirea de către Nicola-Paul-Anton Păcuraru a infracţiunii de luare de mită… propun sesizarea Preşedintelui României, în vederea declanşării procedurii, pentru obţinerea avizului necesar începerii urmăririi penale faţă de inculpatul Nicolae-Anton Păcuraru, pentru infracţiunea descrisă anterior”, citat postat pe siteul LuJu.ro.

Desigur, probele din dosar au constat din înregistrarea unor convorbiri telefonice ale lui Păcuraru.

La 19 decembrie 2011, un complet de cinci judecători ai ÎCCJ îi achită pe Păcuraru şi pe actualul deputat de Gorj, Dan-Ilie Morega.

 

Băsescu: „Când acţiunea ta distruge cariere, trebuie să fii responsabil”!

La finele lui decembrie 2011, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, Preşedintele critica astfel de derapaje în activitatea unor procurori ai DNA. Iată: „Faptul, însă, că multe dosare prezentate cu tam-tam s-au finalizat cu achitări şi cu suspendări la executare, sau cu procurori care, de unde, când au trimis dosarul mâncau pământ, prinseseră un mare hoţ din politică, şi când au fost în faţa judecătorilor nu ştiau cum să ceară mai repede o sancţiune cu suspendare, dându-şi seama, probabil, că dosarul nu ţine, arată că avem probleme nu numai la judecători, ci şi la procurori. (…) L-am revocat din funcţie pe Păcuraru, da?

Era ministrul Muncii. L-am revocat pe Chiuariu. Acum eu ce să-i spun lui Păcuraru?”

Băsescu despre Nistor: „Excepţional CV!”

Acum câteva zile, Preşedintele Băsescu declara într-o emisiune la Digi 24, impresionat fiind de noul şef interimar al DNA-SC, Călin Nistor, aşa: „Excepţional. Excepţional CV, excepţional. Să candideze sau să fie propus, pentru că preşedintele nu poate face un singur lucru: nu poate propune!”

Sigur că la vremea respectivă am scris cum firma Intratest SRL, a lui Mihnea Păcuraru, şi-a băgat în obiectul de activitate formare profesională şi protecţia muncii şi a obţinut contracte importante în baronatul lui Morega.

Imediat, în 2007, contractele au început să curgă pentru Intratest-ul lui Mihnea. De la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin, de la Complexul Energetic Turceni – valoare  45.500, plus TVA, de la SN a Lignitului Oltenia a împărţit cu un contractant general suma de 68.000 lei, urmate de complexurile energetice Rovinari şi Craiova. Dar, sigur ilegalităţile, traficul de influenţă şi mită nu au fost dovedite în instanţă de către procurorii DNA.

Şi nu avem motive să apărăm şi să susţinem acest gen de afaceri cu companiile de stat, când tatăl patronului e ministru, acestea dovedindu-se  cel puţin imorale, dacă nu ilegale.

Cert este că vom avea şef al DNA-SC un procuror care a pus capăt carierei de ministru a lui Paul Păcuraru, şef care nu-l va deranja pe procurorul-şef al DNA-ST Galaţi, dr. Gh. Ivan, în noul mandat de trei ani al acestuia.

Pentru că şi Ivan a distrus cariere profesionale de procurori, judecători, notari publici, avocaţi, poliţişti, oameni de afaceri etc.

Reporter Special 22 - martie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...