http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 984 - 25.06.2024

Mihail Boldea – fostul deputat PDL care a devenit cunoscut după ce a fugit de justiţia română în Kenya, apoi nu mai ştia cum să se întoarcă – cere judecătorilor de la Înalta Curte să-i anuleze pedeapsa de 7 ani de puşcărie în dosarul înşelăciunilor imobiliare din Galaţi.
Prezent prin videoconferinţă pentru termenul de marţi, 4 octombrie, Mihail Boldea şi-a susţinut în faţa Înaltei Curţi recursul în casaţie formulat împotriva deciziei de condamnare din data de 29 decembrie 2020.
Pentru a fi sigur că va avea mai multe şanse de izbândă în exercitarea acestei căi extraordinare de atac, Boldea şi-a tras toate „gloanţele”: vrea rejudecarea pentru unele capete de acuzare, achitarea pentru altele şi, dacă nu se poate, măcar reducerea pedepselor, că a făcut denunţ.
Acesta este dosarul în care Mihail Boldea a fost condamnat pentru infracţiuni comise pe vremea în care era avocat (fraude imobiliare), acesta având un alt dosar pe rolul ICCJ, în apel, pentru infracţiuni în timpul mandatului de deputat PDL.
Cu această precizare, este necesar să reamintim că pedeapsa de care Mihail Boldea vrea să scape este pentru modalitatea în care acesta a pus mâna pe mai multe imobile din Galaţi folosindu-se de acte false.

Motivele invocate de Boldea în recursul în casaţie

În prezent, Mihail Boldea susţine că infracţiunile de înşelăciune reţinute în sarcina sa de procurori, apoi confirmate de judecători, nu sunt fapte prevăzute de legea penală – motiv pentru care cere achitarea.
Avocatul lui Boldea a explicat în faţa instanţei că „nu sunt întrunite condiţiile de tipicitate prevăzute de legea penală”.
Pentru cele de instigare la fals şi instigare la mărturie mincinoasă, Mihail Boldea solicită în recursul în casaţie trimiterea cauzei spre rejudecare. În subsidiar, adică în cazul în care magistraţii îi resping solicitarea, fostul deputat cere achitarea.
Fostul deputat mai arată la finalul recursului în casaţie că s-ar mulţumi şi cu o reducere a pedepsei la jumătate, conform prevederilor art. 19 din Lege 682/2002 care prevede următoarele:
„Persoana care are calitatea de martor (…) şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă sau facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

Cum a încercat Mihail Boldea să-i înduplece pe judecători

În ultimul cuvânt, Mihail Boldea a declarat: „Vă rog să îmi îngăduiţi să punctez. Primul motiv de recurs e legat de tipicitate: m-am referit la neîndeplinirea criteriilor obiective cerute de lege pentru existenţa infracţiunilor. Cu privire la înşelăciune, toate contractele au fost constatate ca fiind legal întocmite, atât de instanţa de fond, cât şi în apel. Pentru anumite imobile instanţa de fond a respins pretenţiile civile şi a constatat că nu există pagube, dar pentru un imobil reţine că – deşi contractul a fost legal – există prejudiciu şi infracţiunea de înşelăciune. Deci, instanţa transformă o infracţiune de prejudiciu într-una de pericol! Eu am fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru o tranzacţie cu Costel Costandache, care nici măcar nu e în dosar! Pentru favorizarea făptuitorului se încalcă principiul non bis in idem (n.r. – este interzisă pedepsirea de două ori pentru aceeaşi faptă). Pentru infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, avem sold negativ la prejudiciu, dacă stăm să facem calculul aritmetic. Mi se reţine că am cauzat un prejudiciu de 700.000 de euro, iar pretenţiile au fost de 1.300.000 de euro. Am avut în dosar instigare la persoane necunoscute, instigare la persoane decedate, au venit oameni în instanţă şi au spus că nu mă cunosc! În plus, consider că pedeapsa e în afara limitelor prevăzute de lege”, a declarat Mihail Boldea în ultimul cuvânt.

Condamnarea definitivă a ICCJ şi acuzaţiile anchetatorilor DIICOT

Pe data de 29 decembrie 2020, fostul deputat PDL în legislatura 2008 – 2012, Mihail Boldea, s-a ales cu 5 ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, 6 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în forma continuata, 1 an de închisoare pentru favorizarea făptuitorului şi 3 ani de închisoare pentru complicitate la spălare de bani.
Instanta a contopit aceste pedepse şi a stabilit ca Mihail Boldea să execute pedeapsa cea mai grea, de 6 ani de închisoare, pe care a sporit-o cu un an de închisoare, dispunând ca în final acesta sa execute 7 ani în spatele gratiilor.
„Membrii grupării identificau terenuri şi imobile situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului. În acest scop, inculpaţii au utilizat hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals. Membrii grupării înstrăinau ulterior imobilele către terţe persoane, cumpărători de bună credinţă, modalitate în care obţineau beneficii financiare substanţiale”, au precizat procurorii DIICOT.
Mihail Boldea a mai fost condamnat definitiv, în iulie 2020, de ICCJ, la 3 ani închisoare cu suspendare pentru spălare de bani în Dosarul Aviasan, în legătură cu obţinerea frauduloasă a unui teren de 39 de hectare, prejudiciul calculat de DNA în acest caz fiind de 21 milioane de euro.

Sursa: ziare.com 6 - octombrie - 2022

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

#HaiRomania

Acum două săptămâni, după 0-0 cu Liechtenstein, se punea problema ...

LA GALERIILE DE ART

Salonul de vară al artiștilor plastici gălățeni Preponderența figurii umane Așteptat cu ...

Hai, România!

1. "Ne-au luat băieții prin surprindere, știți", îmi aruncă în ...

Info - ecran pentru

Primăria municipiului Galați informează că meciurile naționalei de fotbal a ...