logoImpact EST nr. 867 - 21.04.2021

Când vezi cum se duc zilele şi lunile şi la Consproiect se trec directorii prin funcţii, te întrebi care e rostul acestor vânzoleli, atât timp cât totul rămâne încremenit în (cons)proiect. Salariile nu s-au dat de şapte luni, bilanţul economic e dezastru, directorul Simbanu şi-a luat catrafusele şi a lăsat haos în urma lui, iar Consiliul Judeţului se screme să pună un nou reprezentant al CJ la respectiva societate în faliment. Conform actelor, noul „specialist” în afaceri publice se numeşte Liviu Creţu, şi cică este TCM-ist de profesie. Adică s-ar pricepe cumva la proiectare de şuruburi şi mecanisme. Dar nu cumva trebuia pus acolo un priceput în mecanismele pieţii şi a asumării riscurilor crizei de idei? Sau pentru că catindatul este fost director la Poşta Română, este tocmai ce trebuie pentru un faliment decisiv? Apare şi o mică problemuţă-schimbarea schimbării de management de la Consproiect nu seamănă cu o feudă de familie? Păi, eroul raportului de audit despre erorile de gestiune din 2013 era un anume reprezentant AGA numit Sorin Creţu, iar acum avem ca AGA-man pe Liviu Creţu? Întrebat de chestiuţa asta, jupân Bacalbaşa spune că nu e treaba lui, ci a PPDD. Care ştie el pe cine pune şef peste crizele Consproiect. Hmmm! Mda! Să studiem oleacă raportul de audit al Curţii de Conturi care este imposibil de găsit pe site-ul CJ Bacalbaşa, deşi este notificat„pentru transparenţă”. Să fie ceva transparenţă!

 

Dacă se face majorare de capital, e cu executare silită!

Prin 2012, capitalul social la Consproiect era de 1 140 555,3 lei, din care CJ asigura 99,8%. Majorarea de capital se făcea în septembrie 2012, prin aport de numerar(!) care se vărsa exact de Crăciunul 2012. Fără să fie precizat în HCJ care este scopul majorării şi lăsând mână liberă şi lungă pentru numiţii de partid din AGA. Cine era AGA la ora aceea? AGA era Sorin Creţu, care preluase funcţia prin demisia lui Emil Horga, care nu avea contract de mandat. Deci nici Sorin Creţu nu avea contract de mandat atunci când trebuia să hotărască ce face cu banii de majorare de capital. Nu avea contract, nu avea atribuţii. Nu avea atribuţii, dar avea salariu bariu, băi nene! Consproiect avea pierderi masive, în intervalul ianuarie 2010-septembrie 2013, cam de 2,965 milioane lei. Da, dar pierderea e a lor, salariul e a lui Creţu, căci el munceşte când gândeşte la aceste pierderi. Deci, în 2012 a luat 1756 lei lunar, iar în 2013, 2487 lei. În total, 14 922 lei pentru ianuarie -septembrie 2013, deşi nu există document al CJ prin care să se stabilească remuneraţia. Ce p…zda măsii, luăm cât vrem noi, că de aia ne pune Partidul în AGA! Ce dacă în august 2013 venea Boc şi lovea cu Ordonanţa? Ce a mâncat lupul Creţu era bun mâncat, chiar şi fără precizări de la CJ. El făcea raportări lunare, dar documente de prezentat pentru audit, canci! El avea contract de mandat, dar nu pentru auditorii de la Curtea de Conturi. Şi în acest timp, foarte tare, Consproiect se ducea pe povârnişul executărilor silite pregătite de ANAF, ca pentru marii datornici.

 

Ce dă CJ-ul ca aport de capital, ia ANAF pentru datorii neachitate

Cum e şi normal, dacă nu plăteşti impozitele la timp către Fisc, te mănâncă datoriile cu dobânzi şi penalităţi. În februarie 2012, Consproiect punea capul la ghilotina executării silite: i se vindeau prin licitaţie publică bunuri, cum ar fi un apartament, trei autoturisme, centrală termică şi mobilier, fiind micşorate creanţe de 170 433 lei. Cum e şi normal la marele AGA-man de PSD Creţu, vânzarea de active nu e trecută ca micşorare de capital, ce dracu! Păi, ce, şi activul şi pasivul de la Consproiect merg cum trebuie, doar pe linia trasată de Partid. Scrie la Ordonanţă că dacă capitalul societăţii se reduce la jumătate, trebuie convocată de urgenţă adunarea generală extraordinară a acţionarilor, pentru a începe de urgenţă dizolvarea societăţii? Poa să scrie, nu e pentru noi, cei puşi de Partid, pe post, pentru nişte treburi.

Ei, şi acum , să trecem la notiţele despre iresponsabilii pe funcţii

şi alte chestii socoteli din actualul mandat de preş CJ. În 2013, octombrie, vine bombardeaua de la ANAF: Consproiect figurează în obligaţiile fiscale pe 2012 cu datorii de 1 091 839 lei, doar obligaţii către stat. Dar mai sunt şi datorii către furnizori, salariaţi şi colaboratori. Astfel, datoria totală şi fatală pentru Consproiect este de 1 572 766 lei, ceea ce înseamnă că pentru această societate nu mai este drum de întoarcere. Punem şi datoriile din 2013-vreo 635 000 de lei, deci datoriile Consproiect se ridică la 2, 965 milioane de lei, adică o valoare imposibil de recuperat. De treaba asta ştia madam vice Tenia Bogdan? Ştia şi preşul Bacalbaşa? Dacă ştiau, ce au făcut? Dar ce a făcut Partidul care numeşte directori cu salarii nesimţite până şi peste cadavrul muribundului Consproiect? Aceasta este esenţa politicii şi marile ei răspunsuri pentru care nimeni nu pune întrebări. Cu această mititică excepţie a unui muncitor de presă care dacă tot e plătit atât de prost, măcar se ambiţionează să muncească bine.

Silviu VASILACHE 11 - iulie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

A.G.A. Ordinară de

Conducerea SC Transtec SA Tecuci, cu sediul în Tecuci, judeţ ...

Mogulul cu greutate

Prin târgul nostru, aşa, ca o boare, ca un ecou ...

În UE se fură înt

De aia Parchetul Anticorupţie al Uniunii Europene (PAUE) trebuie să-şi ...