logoImpact EST nr. 899 - 22.01.2022

De la bunăstarea unor godaci şi fonduri europene i se trage!

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat un dosar vizând activitatea infracţională desfăşurată la o fermă de porcine din judeţul Galaţi. Este vorba de Suintest SRL, patron fiind Prună Marius Gabriel, care a fost cercetat pentru folosirea şi prezentarea cu rea-credinţă de documente, declaraţii false, în urma cărora a obţinut pe nedrept fonduri europene în formă continuată. Alături de el au fost cercetaţi şi trimişi în judecată Prună Sorin Nicolas şi Coman Zamfira pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, precum şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit în cauză, se reţine următorul aspect: în perioada 2012-2017, în cadrul Măsurii 215 – “plăţi pentru bunăstarea animalelor”, administratorul fermei de porcine Sunitest a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), documente false (avize, deconturi justificative, formulare de mişcare, etc.) în scopul de a obţine în mod injust ajutoare financiare europene acordate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi transport ale suinelor (porci). Se mai arată că multe din aceste înscrisuri au fost falsificate şi puse la dispoziţia şefului de fermă de către aceştia din urmă.

Penal: mânarea pe jos a godacilor!

Din documentele întocmite de persoanele implicate reieşea că porcii corespundeau din punct de vedere al sănătăţii pentru a fi scoşi din fermă, cântăriţi şi, bine de reţinut, transportaţi cu un mijloc de transport în vederea abatorizării. În realitate, aceştia erau dirijaţi (mânaţi) pe jos de către salariaţii societăţii de la fermă la abator (care se afla amplasat în apropierea fermei), contrar celor menţionate în documentele care atestau transportul acestora cu mijloace de transport. Prin aceste tertip, ar fi fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 264.459 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză. S-au luat măsuri asiguratorii, aceştia urmând a fi judecaţi în stare de libertate. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi în februarie 2021, înregistrat sub numărul 1350/121/2021, pentru infracţiuni de corupţie. Hilar, dar iată că mânarea godacilor pe jos le-a adus o mare belea.

Leo IANCULESCU 12 - martie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...