http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2023, nr. 966 - 04.12.2023
În vorbirea curentă se manifestă un fenomen îngrijorător prin implicaţiile sale psihice, prin gravitatea semnificaţiei, prin frecvenţa exagerată: înjurătura („vorbă sau expresie injurioasă, de ocară, sudalmă”, DEXLR).
Pe stradă, conducătorii auto înjură pe pietoni şi viceversa; la piaţă, cumpărătorii înjură pe comercianţi şi aceştia nu rămân datori; mai grav, copiii înjură fără nici o reţinere despre organele genitale, despre corpuri cosmice şi despre lucrurile sfinte; de necrezut, femeile înjură bărbăteşte şi invers, alegătorii înjură pe aleşii politici, spectatorii pe actorii nesuferiţi, categoriile sociale şi profesionale se înjură între ele din invidie stupidă, sau din alte motive confuze; în mediile cu pretenţii elitiste se înjură graseiat, sau cu dicţie impecabilă, indiferent de naţionalitatea, credinţa, sexul sau apartenenţa politică a celor prezenţi; omul simplu, cetăţeanul zero, înjură bolovănos, cu năduf: corupţia, inflaţia, şomajul, preţurile, băncile, seceta, inundaţiile, pământul, soarele, luna, puterea, opoziţia etc., în combinaţii aiuritoare, apocaliptice, metaforic‑scabroase.
Starea de nemulţumire, de revoltă, de ură, de neînţelegere, de uimire, de surprindere, dar şi de admiraţie, de satisfacţie, de invidie sau de bucurie, descătuşează energia compensatorie eşecului sau succesului prin EXPEDIERI/TRIMITERI/INTRĂRI imposibile, jignitoare, umilitoare, prin martirizarea unor părţi ale corpului, prin jignirea violentă a unor persoane dragi, apropiate.
În societatea românească actuală, înjurătura a devenit o instituţie naţională a refulării, avându‑şi INCUBATORUL în nivelul de trai şi în realităţile sociale, politice, culturale.
În noianul de zeităţi secundare din panteonul grecesc se afla şi Empusa (un spectru monstruos din alaiul înfricoşător al zeiţei Hecate, divinitate feminină tricefală a magiei şi a vrăjilor), capabilă să ia alte înfăţişări, unele seducătoare. Avea un picior de bronz iar altul de măgar şi se hrănea cu carne de om.
Aducerea omagiului şi solicitarea de ajutor acestei întruchipări sinistre constau în proferarea de injurii cât mai teribile şi deşănţate la adresa ei. La ce mare cinste ar fi o statuie a Empusei lângă stadioanele de fotbal, lângă discoteci, pe traseul unei greve, în pieţele cu produse agricole, lângă fiecare telefon, robinet, comutator, la ghişeele de plătit impozite, la urnele de vot etc.!…
Ce să‑i faci, OBICEIURI PĂGÂNE, DOSARE NOI!
Teodor Parapiru 3 - mai - 2023

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

OAMENI ȘI „CLIȘE

În arsenalul vorbirii stereotipe se înscriu şi clişeele conversaţiei politicoase, ...

CAMPIOANA NOASTRĂ.

O tânără gălățeancă minunată a reușit să demonstreze lumii întregi ...

Un model de Poet - g

Vasile Alecsandri, discurs în Senatul României 1879 DISCURS ŢINUT ÎN ŞEDINŢA ...