logoImpact EST nr. 893 - 30.11.2021

În ultimii ani a apărut pe piaţa dezvoltatorilor imobiliari un jucător care a început să conteze în peisajul urbanistic al Galaţiului, căci îşi lasă o bună amprentă, nefiindu-i teamă să-şi marcheze edificările prin plăcuţe de identificare aplicate pe obiectivele realizate.
Este vorba despre o firmă mică, cu o medie de 16 salariaţi, şi care nu are cifre financiare spectaculoase. Se numeşte Euro Construcţii SRL Galaţi şi este condusă de către inginerul Constantin Cojocaru.

În zona Parc Unicom, încă un bloc cu opt etaje

Bine, plus mansarda, adică exploatarea acoperişului şi, desigur, plus demisolul (oare este parcare auto?) şi parterul, dar astea sunt nivele, nu etaje cum e în capul unor colegi din presă. Cam aşa va arăta un nou complex rezidenţial numit „Central Park”, întrucât este situat pe strada Tecuci nr. 166, între strada Basarabiei şi Parcul Unicom, accesul viitorilor locatari urmând să se facă prin strada Basarabiei. Blocul de locuinţe va avea două tronsoane, are o arhitectură plăcută, parcă mai proaspătă şi mai altfel decât se obişnuiseră retinele noastre chinuite de cutii fără culoare pe ele. După câte se pare, aici vor fi circa 80 de apartamente.
Dezvoltatorul a cumpărat un teren pe care fusese înfiptă o fundaţie, dar care a fost abandonată timp de patru ani, timp în care nişte recuperatori de fier vechi au venit şi au bărbierit la sânge armăturile din oţel beton care răsăreau din betonul structurii de rezistenţă. Între timp, patronul firmei de mobilier de tâmplărie, AKA, a murit şi, odată cu el, şi afacerea. Aşa că terenul lipit de fosta fundaţie, pe care se află (încă în picioare) două căsuţe cochete, una cu destinaţie birouri, alta de locuit, sunt încă în picioare. Dar, se pare, că terenul va fi complet eliberat pentru a face loc viitoarei parcări în care ar trebui să încapă cel puţin 80 de autoturisme, chit că vor fi lejer peste 120, soluţia fiind aceea de a cumpăra şi o porţiune de teren din fâşia care aparţine firmei Vega 93 SRL, care a renunţat să mai construiască încă două tronsoane de bloc a câte 45 de apartamente, alături de celelalte patru existente şi care înseamnă 160 de apartamente şi şase spaţii comerciale la parter.

În paralel, clădirea Unicom a fost demolată

Se întâmpla fix pe 20 februarie 2018 când buldozerele firmei Arcada şi-a înfipt pentru prima dată colţii demolatori în frumoasa clădire în care a fost sediul central al defunctei Unicom SA.
Mantu şi Humă sigur vor voi să dezvolte şi ei ceva în zonă, căci băncile sunt pline cu saltelele de bani ale companiilor celor doi acţionari principali, mai ales că, se pare, au cumpărat şi blocul-fost cămin de nefamilişti al Unicom-din acelaşi ansamblu cu Can-Caz, ansamblu situat pe strada Crizantemelor. De fapt, la blocul în cauză s-au tot făcut amenajări interioare şi exterioare, în ultimii ani, iar de curând, înainte de recenta zăpadă de final de februarie, proprietarul care a cumpărat blocul (cică de la Chelu), a făcut şi sistematizarea terenului aferent clădirii. Dacă mai punem la socoteală şi blocul Melcret al lui Andu Teodorescu (de fapt al BCR), care este situat pe Bucureştii Noi colţ cu Tecuci, având imediat la vest strada Crizantemelor, putem spune că zona aceasta, unde este, practic, centrul geometric al Galaţiului, va deveni o aglomerare urbană, cu peste 600 de apartamente, ceea ce ar însemna o populaţie de circa 1500 de locuitori.
Revenind la noul bloc al celor de la Euro Construcţii, trebuie spus că şcoala zero-trei clase, aparţinând Şcolii Generale nr. 12, şi care funcţionează într-o micuţă clădire, va deveni untul dintre cele două felii de blocuri: edificate de Vega şi, în curând, de Euro Construcţii. Sigur, în acest „unt” intră şi două rânduri de case, mai degrabă magherniţe, cu acces prin parc
(cât pe aici, doar cu elicopterul!).

Euro Construcţii ştie să lase amprente

Dar, fiindcă au tot fost precipitaţii de când a început firma săpăturile pentru fundaţie, s-a surpat malul dinspre proprietatea lui Vega, cu tot cu gard, la fel întâmplându-se şi la partea dinspre parc. În rest, să punctăm amprentele originale lăsate de arhitectura blocurilor edificate de către acest constructor: în complexul „Francezi” (blocul din Tecuci are cam aceeaşi plăcută arhitectură cu cel de la „Francezi”), două blocuri în strada Gh. Doja (în vecinătatea Grădiniţei „Miron Costin”), şi cel din zona parcului „Libertăţii”, numit tot „Central Park”. Culmea este că inginerul Constantin Cojocaru a vândut absolut toate apartamentele din complexurile rezidenţiale pe care le-a dezvoltat… se pare cu credite de la bănci sau de la beneficiari, căci nu am avut încă un contact cu reprezentanţii Euro Construcţii, când am redactat acest articol.
Ca date financiare, nimic spectaculos, care să te facă să-ţi imaginezi că patronii Euro Construcţii şi echipa au putut construi minunile astea de blocuri. Iată: în 2012, o sincopă – cifră de afaceri, 202 lei (!), şi pierderi de 622.000 lei -, în 2015, iarăşi o pierdere de 225.000 lei, anul 2016 dovedindu-se a fi unul de vârf cu o cifră de afaceri de aproape 7,7 milioane de lei şi un profit net de circa 1,5 milioane de lei. Probabil cifrele bune vin din vânzarea completă a apartamentelor din ansamblul rezidenţial vecin cu parcul Libertăţii.
Revenim la parcul Unicom. Constructorul are termen de execuţie 36 de luni, care a început să curgă încă din octombrie 2017, parcă. Dar, ritmul este unul uluitor, aşa că putem spune: iată, la orizont un altfel de constructor, cum spunea marele Corneliu Istrate, creatorul imperiului „Vega”, despre cei care au edificat „Italian Rezidence” din parcarea de la Shopping City.

Gelu CIORICI 16 - martie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...