logoImpact EST nr. 893 - 04.12.2021

O vizită pe la Peco pentru un plin de benzină începe să devină un lux pentru tot mai mulţi dintre noi. Atât preţul benzinei, cât şi cel al motorinei oscilează între 5,69 şi 6,35lei/litru, care în euro, la cursul anunţat pentru 1 mai 2018, de 4,65890, înseamnă o medie cuprinsă între 1,261 şi 1,293 euro/litru. Te duci la OMV, vezi că preţul afişat se apropie şi chiar depăşeşte cifra 6. Te duci la Rompetrol sau la Petrom, vezi doar cu câţiva bănuţi mai puţin. Mai sunt ceva firme private mici ce afişează preţuri ce se învârt în jurul a 5,40 lei pe litrul de carburant. Problema este că mulţi au reţineri faţă de anumite staţii private mici, se gândesc că ceva s-ar putea să nu fie în regulă cu calitatea carburantului. Oricum, diferenţa este nesemnificativă, aşa că respectivii preferă un pic de siguranţă.
Anul 2018 ne-a obişnuit cu creşteri spectaculoase de preţuri la carburanţi şi nu numai. Guvernanţii ne tot spun că în alte state europene preţul este chiar puţin mai mare decât la noi şi fac trimitere la ţări gen Italia, Germania, Franţa, Danemarca etc. Bine-bine, fraţilor, dar acolo parcă oamenii au salarii ce nu suportă comparaţie cu ale noastre! Un fapt este sigur: preţul carburanţilor a crescut faţă de anul trecut cu mai bine de 10%, analiştii economici precizând că această creştere ar avea mai multe cauze şi enumeră în acest sens scăderea surplusului de stocuri de petrol şi mai nou situaţia din Siria. Acum vreo doi ani eram în culmea fericirii, preţurile ajunseseră undeva unde nici nu visam, pe la vreo 4,2 – 4,5 lei/litru şi se promitea că vor mai scădea. Poveşti cu Harap Alb, minunea a ţinut doar câteva luni. Începând cu anul 2017, visul s-a destrămat, uşor-uşor preţurile au început să crească la carburanţi peste noapte. Surpriza, care nu era chiar o surpriză, a fost aceea că preţurile au început să o ia razna şi la multe produse alimentare. Firesc de altfel, dacă ne gândim că toată aprovizionarea depozitelor, magazinelor se face pe patru roţi sau mai multe. Roata se învârte, carburantul este scump, comerciantul, vrea-nu vrea, trebuie să cumpere carburant la preţul de la pompă. Din păcate, vremurile ce vor veni nu se anunţă a fi tocmai bune pentru şoferi şi nici pentru ceilalţi. Vom trăi şi vom vedea.

(A.S.) 4 - mai - 2018

One Response so far.

  1. George spune:

    Am impresia că guvernanţii PSD vor să-şi schimbe votanţii. Cînd o să avem şi noi salarii măcar la jumate cît cei de afară ca să putem să facem un plin de carburant fără teamă că s-a dus o cincime din salariul. Bună treabă, alimente la preţuri ca afară, energie şi carburantul ca afară, îndemnul care ar fi. Să plecăm afară ca să cîştigăm ca afară dacă tot avem preţuri ca afară.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF