logoImpact EST nr. 887 - 25.09.2021

Ştim pe cineva din urbea noastră, cu oarece funcţie civilă, care de ani de zile se luptă cu tenacitate pentru implementarea economiei de piaţă şi a instrumentelor necesare pentru buna ei funcţionare. Omul acesta a făcut dintr-un astfel de instrument un crez pentru a cărui reuşită s-a zbătut „ca peştele pe uscat” şi nu s-a lăsat până când nu a reuşit. În calitate de Prim Vicepreşedinte al celui mai mare patronat din România, Marian Filimon, pentru că despre el este vorba, a început acum vreo cincisprezece ani să bată la toate uşile cu o idee pe care a avut-o, pe o temă extrem de importantă mediului de afaceri şi nu numai, cu rădăcini adânci, existenţiale în perioada interbelică.
Periodic, la Conferinţele de presă ne informa despre stadiul acţiunii întreprinse de el pentru reînfiinţarea Tribunalelor Comerciale, ca o mare necesitate şi obligativitate a actului de JUSTIŢIE. Memorii, documentări, adrese, luări de cuvânt, studii precum cel în care ne spunea că în România un proces comercial durează în medie cam 500 de zile sau că actul de justiţie în sine are de suferit datorită nespecializării magistraţilor în cauză.
Luări de poziţie la întrunirile cu factorii de decizie politică, dar mai ales cu cei specializaţi din cadrul ministerului din al cărui Consiliu Consultativ de dialog face parte. La care nu uita să adauge consilierea de specialitate de care s-a bucurat în permanenţă şi pe care a solicitat-o din partea maestrului Alexandru Bălan. Întrebat de noi care este motivul satisfacţiei manifestate şi afişate zilele trecute, acesta ne-a răspuns că, iată, de la două Tribunale comerciale ce funcţionau în România, drept centre pilot, în prezent, aşa cum a declarat şi Ministrul Justiţiei, acestea vor ajunge la opt. Or, din acest punct de vedere este o realizare mare, care nu poate fi trecută uşor cu vederea atât pentru economie, pentru mediul de afaceri ca beneficiar, dar în primul rând pentru o JUSTIŢIE modernă şi eficientă, cu o tradiţie ce a fost întreruptă brutal în perioada de tristă amintire.
Concluzia este una: dacă vrei şi crezi chiar se poate, chiar de nu este meritul numai al lui Filimon, aşa cum el însuşi a ţinut să precizeze: „Ideea este că am dat drumul la bulgărele de zăpadă, care s-a tot rostogolit…” .

Obiectiv 24 - noiembrie - 2017

One Response so far.

  1. rugina spune:

    O idee foarte bună, felicitări sincere acestui domn inimos, care s-a zbătut pentru acest obiectiv care va aduce numai lucruri bune sistemului juridic, mediului de afaceri. Bravos, domnule Filimon!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

16 universităţi di

În total, România este prezentă cu 16 universităţi în topul ...

Întreruperile de en

Ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi ...

Incidenţa judeţul

INCIDENTA JUDETUL GALATI 23.09.2021

COMENTARIU Marius Op

PNL-ul i-a deziluzionat, rînd pe rînd, pe mulţi. Personal, mi-am ...