logoImpact EST nr. 889 - 18.10.2021

Din 1990, de când fac presă, am susţinut mediul de afaceri, eu însumi având încredere năucă în economia liberă, până-ntr-atât încât în iunie 1990 am avut curajul să îmi iau cartea de muncă din învăţământ şi să mi-o aduc la Asociaţia Literară „Noduri şi Semne”, căreia i-am obţinut personalitate juridică după o lege din 1924, întrucât Legea 31 – a societăţilor comerciale a apărut după, în noiembrie. Ştiu că-i ceream atunci imperativ lui Ion Iliescu să dea un semn că are încredere în capitalism şi să-şi deschidă măcar o gogoşerie care să se numească „La Iliescu”!
Apoi am continuat să susţin mediul de afaceri şi în următorii 10 ani, cât am condus şi patronat „Imparţialul”, până mi-a fost manglit. Şi tot asta am făcut şi în următorii doi ani la „România liberă” şi, de 18 ani tot fac asta în „Impact-est”.
(Nu vă iese socoteala, ştiu, dar doi ani au fost în paralel – R L – Impact.).
Revenim la TOP 2017 pe care l-am promovat timp de patru săptămâni, căci voi, cei care ţineţi Galaţiul în viaţă, asigurând salarii la atâtea familii, din care rezultă şi pensii, sănătate, învăţământ, cultură şi … administraţie, meritaţi RESPECT şi nu hulire şi nesocotinţă din partea organismelor de control. Aveţi grijă voi, bulangiilor şi leneşilor de la Poliţia Comunitară, băi, căci de-alde aceşti OAMENI vă plătesc vouă sudoarea de neomiliţieni, uniformelor şi sporul de hrană, ca să nu mai vorbim de salariile nesimţite, în comparaţie cu cele ale salariaţilor din mediul privat.
La un scurt şi sumar calcul constat că numai cele aproape 100 de companii care au intrat în TOP 2017 (câte 25 pe fiecare dintre cele patru categorii) au peste 17.000 de salariaţi!
Deci, ciocu mic şi alde ANAF, că vine Legea Prevenţiei peste voi!

Agricultura a ieşit din sapa de cauciuc!

La categoria surprize vom remarca agricultorii care ne hrănesc astfel încât să nu mai cumpărăm până şi pătrunjel de import, din supermarketuri. Iată, la categoria „microîntreprinderi”, în TOP 25 au intrat şapte firme care activează în agricultură şi ocupă locurile 1,2,5,6,9,16 şi 19. Ele sunt A.G.V. Impex SRL, Ceteraş Com SRL, Andi Costalex Impex SRL, Agrosarc SRL, Dogemar SRL, Agrioco SRL şi Agrofan SRL.
La categoria „întreprinderi mici”, în TOP 25 au alte 3 firme, care ocupă locurile 19,20,23 şi 25. Iată-le: Agriserv SRL, Transion Agro SRL şi Locacombine SRL.
Dar succesul de top al companiilor din agricultură se opreşte la categoria mijlocii cu celebra firmă Agrimat Matca SA, unde jupân de veci este inginerul Gavrilă Tuchiluş. Chit că ocupă locul 24 din 25, cei 102 salariaţi (număr imens, nu glumă) au realizat o cifră de afaceri de peste 25 milioane de lei şi un profit brut de 2,6 milioane de lei.

Nişte speciali

Aici, la această categorie a Impact-est vom remarca pe acei antreprenori care au creat un număr semnificativ de locuri de muncă, au investit masiv, au fost prezenţi în susţinerea vieţii socio-culturale a Galaţiului, toate astea în dauna profitului lor pe care puteau să-l spargă jucând table la Monaco! Căci, nu-i aşa, vorba lu’ Dinescu: „Cei ce au mai mulţi bani, mănâncă mai mulţi cartofi prăjiţi şi atât”! De aia merită aplauzele şi solidaritatea noastră, ca ziar.
Pe locul 1 la „speciali” îi vom aşeza pe fraţii Rapotan de la Arabesque, căci dintre cele 200 de firme din TOP 2017 au creat cel mai mare număr de locuri de muncă: 3169! Şi, desigur, pentru flerul antreprenorial, căci au trecut la o nouă etapă de investiţii, împânzind ţara cu MATHAUS-uri, mutarea fiind una atâta de deşteaptă, încât pe fraţii PAVĂL de la Dedeman o să-i cam usture alde fraţii Rapotan, acum şi de la MATHAUS, nu doar de la Arabesque, ca un ardei bine ţintit!
O notă aparte la această categorie, care putea fi chiar pe locul unu la „speciali” merită Costel Miron, patronul firmelor Mairon SA şi Mairon Tubes SRL. Cu prima s-a clasat în TOP 2017 pe cea mai de sus treaptă şi la cea mai de sus categorie, iar cu a doua pe locul 12, sub treapta imediată a categoriei.
În total, firmele lui C. Miron au avut, în 2017, o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei, un profit brut de 65,7 milioane de lei şi un număr de 501 salariaţi. Ei, vedeţi de ce e el pe locul doi cu firmele sale? Iată, Arabesque mănâncă cu 3169 de guri, nu doar cu 501, şi are o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei.
Desigur că de la „speciali” nu putea lipsi echipa de 2271 de specialişti ai SN Damen care, la o cifră de afaceri de aproape 532 milioane de lei, au un profit brut de doar 21 milioane.
Nu prea ar avea ce să caute pe locul 4 la „speciali” o firmă de pază şi protecţie, veţi spune! Dar iată că avem o firmă specială cum e Dialfa Security SRL, prezentă şi anul trecut în TOP, tot la categoria „întreprinderi mari”. Nu ne bănuiţi prosteşte că Impact-este are contract de publicitate cu această firmă! Iată că familia Mănăilă tatăl, cu fiica Diana şi fiul Liviu au 803 salariaţi, fraţilor! Nu e o glumă să plăteşti încă 53% statului din cât iau net aceşti salariaţi.
Întâmplarea face să fiu în aceeaşi parcare cu sediul firmei Dialfa. Oameni buni, păi cei trei muncesc de se hâţână, Aleargă de nici ei nu mai ştiu pe unde sunt. De aia! Şi mănâncă puţin, căci iată prin câte guri. Cu ei au făcut o cifră de afaceri de peste 22 milioane de lei şi un profit brut de 1,9 milioane de lei.
Locul 5 se cuvine a fi atribuit celor 81 de salariaţi de la NAVROM Bac SRL, conduşi de directorul executiv Marilena Vasilache. Fraţilor, ăştia de aici s-au strâns ghem ca o mare FAMILIE şi sunt „toţi pentru unul şi unul pentru toţi” cu adevărat. Mara Vasilache a devenit şi mama tuturor răniţilor, căci câte nenorociri nu vezi trecând şi venind dintr-un mal în altul al Dunării. Pentru rezolvarea unor astfel de cazuri sociale grave, mai ales cu probleme de handicap locomotor, ei se aruncă şi-n foc pentru a ajuta, mai mereu personal, chit că firma are, la o cifră de afaceri de 12,7 milioane de lei, un profit brut fabulos de 5,3 milioane de lei.

Holdingul Vega spune „prezent” în TOP

Un ultim „special” găsim în Corneliu Istrate, preşedintele Holdingului Vega, din care face parte şi Citadina 98 SA. Chiar dacă se zbate încă în ghiarele insolvenţei cu firma fanion din grup (VEGA 93 SRL), prin Citadina merită un loc 6 la „speciali” căci, iată, cu 246 de salariaţi a construit la propriu şi la figurat o cifră de afaceri de 47,5 milioane de lei şi un profit brut de aproape 2,4 milioane de lei. Curajul său special ne-a făcut să-i acordăm acest loc 6 în TOP Special; când eşti hărţuit de insolvenţă, când eşti vânat de bănci, să ai curajul să creezi atâtea locuri de muncă şi să mai faci şi profit, e de aplaudat. Plus că pe aceeaşi linie se înscrie şi Lemacons, cea de-a doua firmă din Holdingul Vega. Admiraţia noastră, domnule Corneliu Istrate!
Un special fără loc, unul aparte în acest TOP, este Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi, al PIMM Regiunea Sud-Est şi vicepreşedinte la nivel naţional. Omul acesta parcă-i făcut din fier forjat şi are o putere de muncă interminabilă, pentru care îl invidiez. Sigur, şi pentru nebunia de a crea două evenimente anuale cu ştaif, care luminează Galaţiul, îl invidiez cu…plăcere!
Dar fără măiestria gastronomică, ştaiful celor două evenimente anuale ale lui Filimon ar rămâne cu buricul netăiat!
Căci tot la TOP Speciali se încadrează Restaurantul Royal, a cărei echipă este condusă la fel de special de maestrul Petru Savin.
Aplauzele şi respectul echipei Impact-est pentru ce aţi făcut.
Din lipsă de spaţiu tipografic, anomaliile din TOP 2017 le vom identifica şi analiza în ediţia viitoare. Să vedeţi surprize!
Desigur, după „anomalii” vom veni cu date comparate pentru a înţelege diferenţele dintre TOP 2017 faţă de TOP 2016.

Gelu CIORICI 2 - noiembrie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg