logoImpact EST nr. 871 - 16.05.2021

De câteva zile bune  o ştire răspândită în Republicuţa noastră (nu iese fum până nu se face foc) ne scurtcircuitează uzul raţiunii, ba, mai mult, a fost alimentată şi de oarece mişcări la nivelul Consiliului Local. Cică  directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, în persoana lui Vlad Vasiliu, va fi dat afară. Până aici nimic senzaţional, are omul o vârstă, poate nu mai vrea sau nu mai poate, cu toate că visul şi lumea lor,  a actorilor,  spun că ei vor fi în teatru cât vor putea, murind chiar pe „scândura” scenei, ca împătimiţi şi sclavi ai acesteia, ca jertfă şi ofrandă adusă TEATRULUI.
Actorul Vlad Vasiliu, este al nostru, e bunul nostru, al gălăţenilor, am şi uitat de când are o contribuţie, cu bune şi rele, ca peste tot, nu-i dăm aşa… un şut în cur şi gata. Hai să-i spunem omului în faţă „ce şi cum”, de ce? Că este necesar să se mai odihnească un pic, că a fi director nu este pe viaţă, că are un munte de ani în spate, care l-au marcat fără să-şi dea seama, să-i mulţumim, să-l cinstim, să-l rugăm să joace în continuare pe scena atât de îndrăgită.
Şi, haideţi, în linişte, cu calm şi inteligenţă să ne gândim pe cine punem în loc, în teatrul cu cinci, şase sau şapte directori puşi politic şi fără rost, un teatru care ar trebui să aibă maximum doi directori. O căciulă de bani aruncată de aiurea, pentru satisfacerea sinecurelor de partid care nu au nimic de-a face cu actul de cultură şi teatrul. Repetăm, un director general (artistic) şi unul administrativ sunt suficienţi, aşa cum este în străinătate sau în alte oraşe din ţară. Da, un director din lumea lor, care ştie, care cunoaşte, care este respectat profesional (criteriu obligatoriu în sânul artiştilor), un om de cultură remarcabil, scriitor, scenograf sau regizor.
Păi de aici şi până la cel vehiculat ca nume în târg în ultimele zile e cale lungă, o distanţă de la cer la pământ. Aici nu este loc de politruci, de semidocţi, de sinecurişti, de pupincurişti, acest lucru nu l-au făcut nici cei de dinainte de ’89, comunişti sau ce erau ei.
Adică, cum să pui, sau să îndrăzneşti numai să rosteşti numele de Răzvan Avram? Mi se face pielea de găină, nu alta. Aţi înnebunit alde comisie de cultură, city manager sau Primar? Cum puteţi numai să îndrăzniţi a gândi, a lua în calcul aşa ceva? Păi, omul acesta este un „neica nimeni”, un politruc ordinar, atârnat câţiva ani la Centrul Cultural ca şef.
Ce cultură are individul? Ce bibliotecă la mansardă? Ce nume sau renume are în rândul oamenilor de cultură? Ce management performant, când de la fosta unitate de cultură a fost dat afară cu un şut în cur, „directorul” – în persoana individului – „sărind  noaptea pe geam”?!
Lăsaţi-l,  bre,  cârciumar, patron de pontoane pe Dunăre, cu mici şi bere, acolo este locul lui, acolo unde terorizează populimea cu manele până dimineaţă.
Când îmi aduc aminte că, acum câţiva ani, beizadeaua aceasta, consilier fiind, a venit la şedinţă în şlapi şi bermude, mă apucă aşa o stare de vomă…!

Vasile Periscop 30 - noiembrie - 2012

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...