logoImpact EST nr. 893 - 04.12.2021

Să notăm câte ceva şi despre cum să ne deşteptăm din somnolența provocată de certificatele verzi. Treaba stă cam aşa. Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Potrivit legii, se acordă 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fofovoltaice, 2 certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi 3 certificate pentru energia hidro.

ANRE propune Guvernului ca numărul de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă care vor intra pe piaţă începând din anul 2014 să fie redus, în unele cazuri până la jumătate.

Astfel, centralele solare ar urmă să primească doar trei certificate verzi, faţă de şase în prezent, turbinele eoliene noi ar rămâne cu 1,5 certificate, de la 2, în timp ce pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3 certificate. În cazul microhidrocentralelor, unităţi cu putere instalată de până la 10 MW, ANRE consideră că ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 2,3. Pe de altă parte, Ministerul Economiei intenţionează să suspende, în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016, acordarea unor certificate pentru companiile care produc deja energie alternativă. Centralele eoliene ar urma să primească un certificat verde, microhidrocentralele două certificate, iar unităţile fotovoltaice patru certificate. Potrivit unui director din ANRE, cele două măsuri, propuse de Autoritate, respectiv de Ministerul Economiei, nu se vor cumula. În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final. Mari consumatori de energie, ca Alro Slatina sau ArcelorMittal Galaţi, au criticat de mai multe ori ajutorul acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă, afirmând că acest sprijin contribuie la creşterea masivă a costurilor cu electricitatea. Înțelegeți acum de ce se fandoseşte Mittal când spune că îşi ia jucărioarele şi pleacă acasă şi îi lasă pe tâmpiții de salariați cu deştu-n…gură?

Silviu VASILACHE 31 - mai - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF