logoImpact EST nr. 855 - 23.01.2021

Invest in Galati (3)

Un grup de iniţiativă care l-a avut ca vârf de lance pe preşedintele PIMM Galaţi, Marian Filimon, căruia i s-a alăturat preşedintele CJG cu logistică, personal şi buget de circa 160.000 de lei, dar şi primarul-blitz, Ionuţ Pucheanu, precum şi ditamai Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) reprezentat de ministrul secretar de stat Cristian Dima, a încercat reanimarea economică a acestui judeţ monoindustrial şi cu performanţe economice triste. Îi vom întreba pe decidenţii locali, după ce vor trece două săptămâni de la evenimentul întâmplat în 16 martie 2017, dacă s-au mai auzit măcar telefonic cu reprezentanţii economici ai ambasadelor sau cu cei 8 (opt) coordonatori din cadrul MMACA, împrăştiaţi pe toate continentele şi pe toate zonele de influenţă economică, de la Balcanii de Vest la Asia, de aici la America de Nord şi Latină, de la Ungaria la ţările nordice şi de la Polonia la Orientul Mijlociu. Aşteptăm şi un raport al organizatorilor – decidenţi din care să rezulte care sunt zonele de pe glob interesate de oferta de export a industriaşilor gălăţeni şi, mai ales, ce facilităţi le-au fost puse la dispoziţie de către administraţia publică locală antreprenorilor din cele patru zări ale lumii care şi-au exprimat oportunitatea de a investi în Galaţi fie şi-ntr-o făbricuţă de tăiat frunze la maidanezii care ne-au părăsit şi ei de atâta sărăcie.
Revenind la desfăşurarea evenimentului vă relatăm că am fost şocaţi de discursurile lungi, ineficiente şi vorbărite într-o totală lipsă de cunoaştere a gramaticii elementare a limbii române. Ne-a şocat lipsa lui „PE CARE”, înlocuit cu „CARE” („l-am invitat să vină” – de exemplu!), precum şi „şaptisprezecele” şi „optisprezecele” Elenei Iordache, ditamai Directorul General în Ministerul Finanţelor Publice, precum şi discursurile lungi şi găunoase ale aleşilor şi numiţilor. Un discurs scurt şi concret am sesizat abia spre finalul Conferinţei „Invest in România”, şi a venit surprinzând, în mod plăcut, de la un politician ajuns ministru secretar de stat: Cristian Dima. Şi iată ce ştiri a produs acesta: ca judeţ suntem pe locul 17 la export şi pe locul 18 la importuri, ambele componente fiind de natură monoindustrială. Din totalul exporturilor României (690 miliarde de euro/an), opt miliarde le realizează Bucureştiul, două miliarde Constanţa, iar Galaţiul şi Brăila, încă neunite în sărăcie, nu exportă împreună nici jumătate din ce realizează Constanţa. Exporturile Galaţiului înseamnă 60% metal, 30% naval şi doar 2% produse agricole! Şi ne mai dăm mari că în jurul Tecuciului este cel mai mare bazin legumicol din România, cum şi la vie şi vin, prin zona Nicoreştilor şi a Tg. Bujor, suntem pe podium tot degeaba! Dar eu observ, ca jurnalist, că Galaţiul este împânzit de frizerii (cinci sau şase sunt numai în fosta piaţă agroalimentară „I.C. Frimu”), cazinouri, farmacii şi pompe funebre.
Cristian Dima a mai spus că a constatat că mediul de afaceri întâmpină ostilitate din partea instituţiilor de forţă aşa că lucrează intens să aducă urgent în dezbaterea publică legea prevenţiei. El a mai constatat că niciodată după 1989 nu au fost adunate la un loc atâta de multe persoane importante ce aşteaptă să promoveze produsele şi serviciile Galaţilor, Iaşiului, Buzăului sau Ploieştiului, care şi-au trimis reprezentanţii la Conferinţă.
Dar, îmi vine să închei cu o celebră butadă a lui Tudor Arghezi, după ce a vizitat Uzinele 23 August, proaspăt retehnologizate: „Da, avem de toate, observ, dar n-avem nemţi!”

Gelu CIORICI 24 - martie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Casa Agronomului a f

Aflată în administrarea Direcţiei Pentru Agricultură Judeţeană Galaţi, Casa Agronomului, ...

Buget de 4,7 milioan

Dă, Doamne, cu Aghiasmă Mare să auzim cum sfârâie cu ...

Final de an dezastru

Finalul anului 2020 a fost nefericit pentru fostul deputat Mihai ...