logoImpact EST nr. 899 - 27.01.2022

Scandal între avocaţi şi Conducerea Tribunalului Galaţi, din cauza spaţiului pe care avocaţii trebuie să-l elibereze! Scandal e un fel de a spune. E mai degrabă încă o aroganţă a unei meserii umflate în penele ghiftuirii cu cauze şi clienţi, care, vor, nu vor, sunt buni de ciufulit financiar, dacă nu de-a dreptul jumuliţi. De fapt, deranjul din sala mare a paşilor rătăciţi e banal. Şefii Palatului-Tribunalul de fapt- spun că au fost nevoiţi să recurgă la a-i notifica pe avocaţi să-şi restrângă spaţiul de la cinci camere la una singură din cauză că trebuia să facă rost de spaţii noi, destinate camerelor de consiliu şi arhivelor, aşa cum prevede noul cod civil. Da, numai că la avocaţi e multe orgolii şi aroganţe.

 

 Ceac, pac, Mare Adunare Generală la avocaţi şi pleosc cu decizia: nimeni nu va părăsi camerele destinate avocaţilor!

Cam iresponsabilă decizie pentru câtă aprofundare a legilor există la această categorie de profesionişti ai legii. Cu o singură abţinere, au votat să nu plece. Decanul Baroului, avocatul Ion Popa, zice că era de aplicat un şah imobiliar cam în felul următor: noi stăm pe loc până când Ministerul Justiţiei va da un aviz favorabil pentru construirea a două spaţii în Palat. Cele două construcţii urmau să fie ale Ministerului, dar construite pe banii avocaţilor şi folosite de cei 500 de avocaţi din Baroul Galaţi. Hmmmm!

Şi acum, cam cum s-a petrecut noaptea butucilor groşi şi laţi

Se făcea că cineva trebuie să lovească decisiv prin surprindere, şi aceştia erau dictatorii de la Curtea de Apel. Cu doamna preşedinte în frunte, un detaşament de execuţii sumare, protejat de jandarmii de pe holuri, s-a deplasat la camerele discordiei şi au schimbat butucii de la yale. Păi nu? Comunicat la Curtea de Apel: „Am procedat în această manieră pentru a nu se produce scandal. S-au schimbat yalele, iar cheile sunt păstrate de jandarmi”, a declarat judecătorul Mihaela Neagu, preşedintele Curţii de Apel Galaţi. Măsura a fost luată în contextul intrării în vigoare a noului Cod de Procedură Civilă, estimându-se că vor fi angajate alte 20 de persoane la instanţele care funcţionează în Palatul Justiţiei. Tribunalul intenţionează să amenajeze, în camerele unde activează în prezent avocaţii, mai multe arhive, camere de consiliu pentru cauzele civile şi birouri pentru personalul suplimentar ce va fi angajat în 2013”. Unde e reacţie, este şi contrareacţie: reclamaţii la Ministerul Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi Uniunea Naţională a Barourilor din România. Normal, dar cam degeaba. Să fie grevă! A zis cam cu juma de gură arhirecunoscuta avocată Domnica Toader. Presa de preteşuguri a dezinformat: „250 de avocaţi, îngrămădiţi pe 25 metri pătraţi!” A intrat la interes şi avocatul Ion Popa, decanul Baroului. Că Curtea de Apel a încălcat legea 51/1995, ce prevede că Ministerul Justiţiei este obligat să asigure avocaţilor spaţii pentru a-şi desfăşura activitatea. Da? Da mediatorii nu e şi ei un fel de avocaţi? Nu sunt parte a sistemului de justiţie?

 Ce spune Mihaela Neagu, preşedintele Curţii de Apel?

Că există contract de comodat pe două din cele 5 spaţii, în suprafaţă de 50 mp. Pentru celelalte trei camera, nu mai era titlu, deci trebuiau eliberate până în 7 februarie. Cum s-ar spune, avocaţii ocupau samavolnic camerele Tribunalului. „Am închis camerele în uichend pentru a evita scandalul. Am făcut proces verbal cu obiectele avocaţilor. Cheile sunt la jandarmi, ei aveau chei de la toate camerele, deci am schimbat doar butucii şi atât. Camerele vor fi birouri pentru 20 de persoane, conform noii scheme de personal (varianta era cu construirea de noi încăperi, dar era ca dracu să construieşti spaţii noi atunci când ai destule vechi)”.

Silviu VASILACHE 15 - februarie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Contract atribuit pe

Primăria municipiului Galați informează că Grădinița nr. 30, din cartierul ...

Proiectul ordinii de

Proiectul ordinii de zi a ședinței Consiliului Local de joi, ...

Luaţi viaţă şi c

Salutare! Vreau să vă spun câteva cuvinte despre un loc din ...

Întrevederea reprez

Întrevederea reprezenţantilor CNIPMMR cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă

OUG din 25 ianuarie

OUG din 25 ianuarie 2022 privind plafonarea preţurilor la energie ...