http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 996 - 05.12.2024
Dacă ați ajuns până la această vârstă sănătoși, fără să suferiți de diabet zaharat, obezitate, gută, sindrom metabolic sau steatohepatită non-alcoolică (ficat gras non-alcoolic), felicitări! Dacă acest lucru se datorează atenției pe care o acordați alimentației și activității fizice regulate, multe felicitări! Dacă, în ciuda unui stil de viață mai puțin activ și a unei diete procesate și bogate în glucide ați atins, totuși această performanță, nu ar trebui să vă entuziasmați și nici nu ar trebui să neglijați rândurile care urmează:
🌺 Nu întâmplător am adus în discuție afecțiunile enumerate mai sus, ci le-am selectat deoarece, apariția lor se află în strânsă legătură cu un consum de zahăr peste limita normală. Dacă ne gândim că în cazul sexului feminin se recomandă a se consuma zilnic MAXIM 5 lingurițe (25g)de zahăr adăugat (ori în timpul procesării, gătirii sau la masă) și că această cantitate de zahăr adăugat o găsim în 4-5 biscuiți dulci, neumpluți, de mărime medie (un exemplu), ne dăm seama că depășim cu mult recomandările. Studiile vorbesc despre faptul că acest consum se ridică la 23-40 de lingurițe de zahăr adăugat pe zi, de peste 5 ori cantitatea recomandată. Subliniez noțiunea de zahăr adăugat, care nu se referă doar la zaharul adăugat la masă (în ceaiuri, cafea sau altele) ci și la cel adăugat în mai toate produsele din comerț.
🌺 ZAHĂRUL din comerț, precum și siropul de porumb (întâlnit, mai ales în băuturile răcoritoare) conțin (pe lângă glucoză) și FRUCTOZĂ care, consumată în cantități mari, determină o serie de efecte în organism:
1. Va crește sinteza de colesterol, trigliceride și acizi grași (mai ales la nivelul ficatului), rezultând steatohepatita non-alcoolică sau ficatul gras non-alcoolic;
2. Acidul uric, un parametru des întâlnit cu valori peste limita normală în buletinul de analize, pe lângă celelalte cauze, mai poate fi modificat din cauza consumului exagerat de zahăr;
3. Leptina (hormonul care oferă senzația de sațietate) va scădea și în locul acesteia va crește valoarea grelinei (hormonul foamei), rezultând, în cele din urmă, creșterea aportului caloric și, în final, obezitate.
🌺 Toate aceste modificări vor duce la apariția:
1. Diabetului zaharat
2. Obezității
3. Steatohepatitei non-alcoolice
4. Gutei
🌺 A ne limita la cantitatea zilnică de zahăr recomandată poate fi un lucru dificil pentru mulți dintre noi fiindcă dieta occidentală este adoptată de majoritatea și multe produse din comerț au adaos de zahăr, însă conștientizarea și orice efort de a ne apropia cat mai mult de ideal reprezintă un succes.
🌺 Toate lucrurile bune se întâmplă treptat, cu efort și responsabilitate. Orice pas are impact și va avea și rezultat iar a “munci” pentru sănătatea ta este unul dintre cele mai motivante lucruri.
🌺 Ca orice dependență, și lupta cu dependența de zahăr este grea și necesită sudori însă merită!
🌺 Vizitați medicul de familie și efectuați analizele de rutină pentru a identifica eventualele modificări din stadii cât mai incipiente!
🌺 Spor la luptă (mai ales acum, în post) și țineți minte: avem la dispoziție fructoza naturală din fructe – sursa de încredere. Să ne bucurăm de ea! 🌺
Andra Georgiana 22 - noiembrie - 2024

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Info - licitaţii pa

Primăria municipiului Galați informează persoanele interesate că, în baza H.C.L. ...

Primul tramvai din n

Primăria municipiului Galați informează că astăzi a sosit primul tramvai ...

Proiectul ordinii de

CONSILIUL LOCAL GALAŢI                 În conformitate cu prevederile art. 133 alin. ...

Informare - Traseul

Având în vedere că locuitorii domiciliați în Cartierul Filești sunt ...

Informare - Amenajar

Primăria municipiului Galați amenajează în aceste zile secțiile de votare ...