http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 977 - 14.04.2024

Aprobă gândaci pe bandă rulantă pentru hrana populaţiei. În numele Green Deal, Uniunea Europeană a decis să accelereze înlocuirea proteinei animale cu proteina gândăcească, autorizând, pe bandă rulantă, tot felul de greieri, gândaci şi viermi, care vor intra în alimentaţia populaţiei din statele membre.
Cel mai nou aliment, oficializat în 5 ianuarie 2023, este larva gândacului de făină, din familia gândacului de întuneric, care va intra, sub formă de pulbere, în aproape toate alimentele importate de România din UE.
Pentru că animalele au fost scoase responsabile de încălzirea globală, Uniunea Europeană se grăbeşte acum să le înlocuiască cu lăcuste, greieri, viermi şi gândaci. Deşi pare un pic SF pentru populaţia României, care ia în derâdere acest fenomen, vestea proastă este că insectele se vor regăsi în aproape toate alimentele importate din UE, dar şi din afara acesteia.
Mai grav e că şi procesatorii din ţara noastră vor avea voie să folosească proteina din gândaci în orice aliment, iar obligaţia etichetării este o slabă consolare, alternativa fiind evitarea achiziţionării produselor din magazine.
Cel mai nou aliment introdus de UE, oficializat săptămâna trecută, este larva gândacului de făină, care se referă la forma larvară a Alphitobius diaperinus, o specie de insecte care aparţine familiei Tenebrionidae (gândaci de întuneric).
Larvele gândacului de făină sunt destinate consumului uman în întregime, nefiind eliminată nicio parte, cu o perioadă de repaus de minimum 24 de ore pentru a permite larvelor să evacueze conţinutul tubului digestiv înainte de uciderea insectelor printr-un tratament termic. Acestea vor fi produse de compania franceză Ynsect NL B.V., sub formă congelată, de pastă, uscată şi de pulbere.

Pâinea cea de toate zilele

Larvele de gândaci vor fi folosite pentru fabricarea unei liste foarte lungi de produse, printre acestea numărându-se batoane din cereale, pâine şi chifle, cereale prelucrate şi pentru micul dejun, preamestecuri uscate pentru produsele de panificaţie, produse pe bază de paste făinoase umplute, zer praf, supe, feluri de mâncare pe bază de cereale sau de paste, feluri de mâncare pe bază de pizza, fidea, gustări, chipsuri, precum şi biscuiţi şi grisine.
Totodată, larvele gândacului de întuneric vor intra în compoziţia untului de arahide, sandvişurilor condimentate, preparatelor din carne, înlocuitorilor de carne, înlocuitorilor de lapte şi produse lactate, a produselor de cofetărie care conţin ciocolată, dar şi a suplimentelor alimentare.
La fel ca şi în cazul greierilor, eticheta produselor cu larve trebuie să conţină o menţiune din care să reiasă că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee şi la produse derivate din acestea, precum şi la acarieni. În plus, larvele gândacilor de întuneric sunt interzise persoanelor cu vârste sub 18 ani!

Ce spun biologii

Biologul Andreea-Cătălina Drăghici, reputat cercetător la Muzeul Antipa, atrage atenţia că Alphitobius diaperinus, gândacul de făină, a fost asociat cu probleme de sănătate la oameni. Gândacii produc benzochinone, folosite ca mecanism de apărare, iar chinonele pot fi periculoase pentru sănătatea umană atunci există expunere îndelungată la acestea.
”Poate fi important pentru persoanele cu alergii cunoscute la insecte să evite pe cât posibil expunerea la viermii mici de faină. Studiile arată că afecţiunile cauzate de Alphitobius diaperinus includ simptome de astm, dureri de cap, dermatită, angioedem alergic, rinită şi eritem.
Expunerea la vapori de chinonă poate duce, de asemenea, la conjunctivită şi ulceraţii corneene, iar chinonele produse de tenebrionide sunt suspectate a fi cancerigene”, ne spune biologul Andreeea-Cătălina Drăghici.
Mai mult, cercetătorii sunt obligaţi să poarte mănuşi şi măşti de protecţie în timpul studiilor efectuate asupra speciei Alphitobius diaperinus, iar spaţiile în care se desfăşoară acestea trebuie să îndeplinească anumite condiţii de filtrare şi aerisire. (apud national.ro)
Nu mai cumpăraţi nimic din ceea ce se importă. Doar produse româneşti. Cumpăraţi-vă mori electrice şi faceţi pâine în casă, că ăştia au înnebunit. Ăştia vor să reducă populaţia planetei, e clar. E şi îmbătrânită, fiindcă a crescut speranţa de viaţă, şi bătrânii sunt un balast.

Text preluat 19 - ianuarie - 2023

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Azi, 1 aprilie, ora

Sursa: Ed Hilar

ARGOUL

Definit ca „limbaj convenţional folosit mai ales de vagabonzi, răufăcători, ...

RESPECT...

Respect toate ființele lăsate de Dumnezeu pe Pământ! Se înțelege că ...