21 noiembrie 2024
Bună dimineața,
Domnule Prim-ministru,
Domnule Viceprim-ministru,
Domnilor Miniștri,
Membri ai Guvernului,
Distinși oaspeți,
Doamnelor și domnilor,
Este o onoare să mă alătur dumneavoastră astăzi pentru un moment semnificativ în parteneriatul strategic de apărare dintre Statele Unite și România – semnarea contractului pentru achiziționarea de către România a avioanelor de luptă F-35A Lightning II.
Decizia României de a achiziționa aceste avioane de luptă avansate reprezintă un pas important în modernizarea continuă a Forțelor Armate Române și va contribui semnificativ la apărarea pe termen lung a Alianței NATO și la securitatea noastră colectivă.
Poziția României de lider pe flancul estic al Alianței continuă să joace un rol esențial în promovarea securității euro-atlantice.
În acest sens, felicităm România pentru angajamentul său de a aloca până la 2,5% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Acest lucru va avea un impact durabil asupra capacităților de apărare ale țării și asupra contribuției sale la apărarea colectivă a NATO.
Forțele Aeriene Române au demonstrat deja un angajament extraordinar în înlocuirea avioanelor MiG de generație veche cu avioane de luptă F-16, în strânsă cooperare cu Forțele Aeriene ale SUA și cu aliați precum Portugalia și Norvegia.
Aceste avioane F-16 au îmbunătățit semnificativ capacitățile de apărare aeriană ale României, permițând țării să joace un rol mai important în misiunile de poliție aeriană ale NATO.
Constituirea acestei flote de F-16 pune bazele critice pentru tranziția ulterioară a României către avioanele de luptă F-35 în anii 2030.
Această tranziție nu numai că va spori interoperabilitatea Alianței, dar va oferi și cea mai avansată capabilitate, necesară pentru a face față unui mediu caracterizat prin amenințări de ultimă generație în viitor.
Senzorii de ultimă generație, caracteristicile stealth și arhitectura de luptă centrată pe rețea ale F-35 vor permite României să opereze mai eficient într-un mediu de securitate în rapidă schimbare.
Provocările de securitate cu care ne confruntăm astăzi sunt semnificative, iar România, ca aliat NATO pe flancul estic, a fost direct afectată de războiul de agresiune al Rusiei aici, în Europa.
Chiar luna trecută, Forțele Aeriene Române și aliații au mobilizat avioane de luptă F-16 în urma detectării unei încălcări a spațiului aerian al României în apropierea Mării Negre. Aceste acte iresponsabile ale Rusiei reprezintă un risc persistent pentru România și pentru alți aliați de pe flancul estic.
În acest mediu cu cerințe de securitate extinse în cadrul Alianței și în scopul protejării suveranității naționale, România și-a demonstrat angajamentul față de apărare și rolul său de lider în regiune.
De asemenea, permiteți-mi să mulțumesc gazdelor noastre pentru sprijinul acordat prezenței în România a mii de militari americani. Această prezență este o demonstrație tangibilă a angajamentului nostru față de Alianță și de securitatea partenerilor noștri români.
Cooperarea dintre SUA și România privind proiectele-cheie de infrastructură militară din întreaga țară consolidează în mod direct pregătirea și capabilitatea de reacție a forțelor americane din Europa.
Câmpia Turzii din România găzduiește o nouă facilitate de operațiuni de escadrilă, de ultimă generație, proiectată pentru a sprijini operațiunile aeronavelor și echipajelor din SUA și NATO.
De asemenea, România își demonstrează angajamentul față de NATO, găzduind trupe NATO din întreaga Alianță, inclusiv grupul de luptă condus de Franța la Cincu.
Piloții din Forțele Aeriene Spaniole și Forțele Aeriene Regale Britanice, staționați la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, au sprijinit direct misiunea NATO de poliție aeriană extinsă, pe măsură ce amenințările apăreau în timp real.
În urmă cu un an, România a inaugurat Centrul European de Instruire F-16, care consolidează rolul României de multiplicator de forțe pentru instruirea aliaților și partenerilor pe aeronave F-16.
Alianța noastră rămâne unită în fața provocărilor noastre comune de securitate. Sunt încrezătoare că, lucrând împreună, vom continua să ne întărim pregătirea colectivă pentru a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO.
Doamnelor și domnilor, felicitări încă o dată pentru acest moment cheie în eforturile de modernizare a apărării României.
Statele Unite sunt mândre să vă fie alături pe măsură ce continuați să vă dezvoltați capacitățile de apărare și să consolidați legăturile dintre țările noastre și rolul dumneavoastră de lider în regiune.
Vă mulțumesc.