logoImpact EST nr. 893 - 04.12.2021

Ca urmare a sesizării noastre, comisia de etică universitară de la UDJG a propus sancţionarea cu avertisment scris a domnului conferenţiar Ştefan Baltă.


În Impact-Est numărul 791 din 17 octombrie 2019 am prezentat pe larg în articolul „Recunoaşterea ştiinţifică şi acuzaţiile de plagiat” (https://impact-est.ro/dezvaluiri/recunoasterea-stiintifica-si-acuzatiile-de-plagiat/) cazul domnului conferenţiar Ştefan Baltă, fost mare prorector la Universitate şi în prezent director de departament şi membru al Senatului universitar, care a fost acuzat şi dovedit ca plagiator.
Am fost informaţi la redacţie, că în urma demersului nostru jurnalistic Comisia de Etică universitară s-a sesizat, a analizat cazul şi a fost propusă şi acordată sancţiunea de avertisment scris pentru domnul Ştefan Baltă şi pentru colaboratorul său apropiat Marius Bodor. De altfel, rezoluţia este disponibilă şi pe pagina web a comisiei de etică de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi: https://www.ugal.ro/files/site/comisie_etica/HCEU_nr_5_2019_RCa.pdf
Aşa cum rezultă din Raportul Comisiei, analiză a fost efectuată de 3 profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” care au un prestigiu incontestabil, respectiv Petru Alexe, Viorel Nicolau şi Lorena Deleanu. Toţi cei trei membri ai comisiei de analiză au ajuns la concluzia că este vorba de un plagiat cât se poate de clar. Redăm integral mai jos concluziile finale ale raportului care sunt cât se poate de clare:

„CONCLUZIA RAPORTULUI
În urma analizei întreprinse de comisie de analiză a autosesizării, reiese următoarea concluzie:
Lucrarea în cauză constituie un plagiat evident.
Având în vedere circumstanţele atenuante referitoare la analiza tardivă şi la faptul că doi dintre autori erau la începutul carierei universitare, în sensul că aveau puţine noţiuni despre redactarea unei lucrări şi evoluţia ulterioară în cariera didactică din învăţământul superior, comisia de analiză propune sancţionarea autorilor cu cel puţin „avertisment scris”, conform Codului de etică şi deontologie profesională universitară al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.”

Fără alte comentarii, trebuie totuşi să subliniem rolul pe care îl are presa şi în mod concret şi constant publicaţia noastră în corectarea deviaţiilor care apar în diverse sectoare de activitate, inclusiv în mediul academic, unde deontologia profesională este poate cea mai importantă, fiindcă profesorii trebuie să reprezinte un exemplu pentru tineretul studios din urbea noastră, cu atât mai mult cei care se vor a fi şi lideri.

Gelu CIORICI 6 - decembrie - 2019

2 Responses so far.

  1. CHISCA NEANU spune:

    Dar despre plagiatul decanului Nita, care a copiat integral proiecte de management de la alti candidati din tara, nu spune nimeni nimic? Sau subiectul va poate afecta difuzarea ziarului in anumite retele de difuzare?
    https://www.expressdedunare.ro/wp-content/uploads/2017/11/PROIECT-MANAGEMENT-COMPARAT.pdf

  2. Adi spune:

    Cum mă doar avertisment scris? Afară cu sekurikii plagiatori din viața publică!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF