logoImpact EST nr. 850 - 03.12.2020
logo

logo

UnivDanubius _048

Se merge încet şi suspect de discret pe negocieri interpartinice pesediste către o mult aşteptată Asociaţie de dezvoltare „Dunărea de Jos”. Se pritoceşte statutul acestei asocieri, la nivel de tehnocraţi de primării – cu secretarii consiliilor locale şi judeţene din cele două municipii, cu şefii serviciilor juridice, care taie şi adaugă clauze la o asociere mai mititică – doar între Galaţi şi Brăila. Anunţul făcut de primarul Brăilei, Marian Dragomir, este completat de Primarul de Galaţi, Ionuţ Pucheanu, cu ceva mai mult despre nimicul dintre Galaţi şi Brăila. „Noi ne dorim o asociere funcţională, tocmai de aceea este mult mai restrictivă din punct de vedere al teritoriului. În afara celor două oraşe mari, singurele unităţi administrativ-teritoriale care vor putea achiesa la acest proiect vor fi cele cu care avem graniţă comună! De la Galaţi sunt patru comune, de la Brăila sunt trei! Acesta va fi arealul descris de eventuala zonă metropolitană. Să descriem o zonă care mai avea puţin şi cuprindea toată Moldova, toată Brăila, cu toată Tulcea şi ajungeam la Buzău, nu avea cum să funcţioneze. Nu au cum interesele de Galaţi să fie la fel ca cele de la Constanţa, Buzău sau Tulcea”, se simte ironic primarul Ionuţ Pucheanu.        

Până atunci, ceva teorii la Universitatea Danubius, că la asta suntem buni
Cu vreo două săptămâni în urmă, la Universitatea Danubius a avut loc o întâlnire ştiinţifică, destul de discretă, dar foarte teoretizantă, cu titlul „Regiunea Galaţi-Brăila, argumente în favoarea unui pol românesc de dezvoltare”, ediţia a II-a. Moderată chiar de rectorul Universităţii, Andy Puşcă, dezbaterea a readus în atenţie câteva dintre temele forte ale acestei fuziuni dintre două municipii dunărene, de extremă vecinătate şi proximitate. Miezul discuţiilor a fost extras din capitolele unei lucrări de sinteză cu acest subiect, elaborate de Centrul de studii danubiene de la Danubius. Fundamentale pentru viitorul dezvoltării viitoarei şi primei metropole dunărene româneşti vor fi experimentele juridice, administrative şi legislative puse în aplicare sau care vor fi cerute de dezvoltările ulterioare. Terenul pentru Cartierul Cantemir, acordat Galaţiului, dar pe teritoriul Brăilei, este prima joncţiune făcută în numele ideii de metropolă. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) dintre Galaţi-Brăila şi Tulcea a fost a doua coliziune de interese, ratată din cauza manifestării unor puseuri de egoism şi incompetenţă, un fel de băltire şi cocleală tradiţională la Dunărea de Jos de Covurlui. Nu e doar contraperformanţa primarului Marius Stan, ci a întregului aparat de partid din administraţie (această paranteză nu este din simpozion, dar este necesară: la Galaţi şi Brăila, aparatul de administraţie este compus dintr-un material uman extrem de slab, fără vocaţie, oportunist, egoist, tupeist, fără viziune, atent doar la oportunităţile de parvenire şi nu de dezvoltare durabilă –  este cauza de fond a neliniştilor primare, primitive, a actelor de sabotare voluntară a proiectului de închegare a nucleului Zonei metropolitane DunaPolis sau DunăreaPolis).
O arie metropolitană cu raza de 100 km în jurul nucleului Galaţi-Brăila a fost lăsată deliberat şi meschin în paragină şi abandon
Revizuirea proiectului de zonă metropolitană a fost o caracteristică a oricărui şef intrat în mandat, deci a fost revizuită şi în intervalul 2012-2016. Cu toate acestea, nu s-a făcut nici o revizuire juridică, nu s-a produs legislaţia unitară de care are nevoie proiectul, ca urmare DunaPolis a rămas un proiect ipotetic, iluzoriu, prea mare pentru ambiţii atât de mărunte. Proiectul regionalizării părea să dea o şansă nouă, numai că marele strateg Liviu Dragnea avea alte priorităţi, şansa începerii proiectului sistemului urban Galaţi – Brăila a rămas pentru mai târziu. Este deja prea târziu, ratate sunt valorile şi interesele comune acestei zone. Un nou început este posibil, este primul an al unei guvernări majoritare, zdrobitoare PSD, orice se ordonă la Bucureşti se execută în teritoriu, toate UAT-urile au acelaşi şef suprem, bugetul este împărţit de Viorel Ştefan, plecat din Galaţi, ministru al Economiei este Mihai Tudose din Brăila, secretar de stat la Mediul de Afaceri este Cristian Dima din Galaţi, deci niciodată nu s-au aliniat astrele politice mai fast decât acum. Dacă o HG ar da un brânci comuniunii de interese, dacă drumul expres de la Galaţi-Brăila la autostradă ar fi schiţat şi insinuat, dacă fondurile Strategiei Dunării s-ar focusa spre însăilarea unui prim proiect comun metropolitan, dacă coaliţia de parlamentari de Galaţi şi Brăila ar fraterniza, DunaPolis ar fi cu câţiva ani mai aproape de  realizare. Uitate ar fi concurenţa distructivă stupidă şi adversităţile imbecile, plecate încă de la incendierea Brăilei, de la Ştefan cel Mare citire.
Miza este câştigarea titlului de Centru al Regiunii sud-est
Evident că titlul ar putea fi posibil de adjudecat de Metropola Galaţi-Brăila, în defavoarea Constanţei, făcând cuvenita deplasare de axe economice: pod peste Dunăre la Brăila, aeroport între Galaţi, Brăila şi Focşani, centură ocolitoare conexată, pentru a servi din start viitoarea zonă metropolitană, transport în comun coordonat şi studiat, ce trebuie să includă Măcin, Vădeni, Tuluceşti, Şendreni şi Chiscani. Compromisurile inteligente sunt posibile, instituţiile comune există deja – Arhiepiscopia Dunării de Jos, Curtea de Apel, Direcţia Financiară Regională Teritorială, Regionala CFR, Ordinul Arhitecţilor, Uniunea Scriitorilor, Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, AFDJ, APDM şi multe altele.
Aceste argumente fiind înşirate şi documentate, trebuie trecut la traducerea lor
în conştiinţa publică din aria vizată de Zona Metropolitană. Propaganda pentru o schiţă de Zonă Metropolitană la Dunărea de Jos trebuie să continue, inclusiv cu astfel de analize teoretice ca cea de la Universitatea Danubius. Conurbaţia Galaţi-Brăila trebuie mai bine individualizată şi statutată juridic, să fie promovată entitatea nouă ce poate fi numită Dunărea de Jos (varianta pesedistă) sau Dunărea polis (variantaUGIR Brăila) sau DunaPolis (varianta Societatea Jurnaliştilor din Galaţi). Trebuie să se stabilească calendar pentru informare, conştientizare, conlucrare, trebuie organizate dezbateri şi referendum.  Cu solidaritate parlamentară, cu lobby technocrat, cu susţinere judeţeană dar mai ales prin acţiune locală, nu mai trebuie aşteptat nimic de la Guvern. Trebuie făcut totul cu resursa umană locală. Dacă nu acum, atunci niciodată!

Silviu VASILACHE 24 - martie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Cristian Dima (PRO R

    În momentele de cumpănă pe care le trăim, guvernarea actuală ...

Lungul drum al Româ

Mulţi români uită că aderarea în 2007 la Uniunea Europeană ...

Ambasadorul SUA la B

Un colaborator din SUA al Impact-est, gălăţean get-beget la origine, ...